Планът на Орешарски предвиждал постове за малцинствата

Елица Мартинова 24 септември 2013 в 10:02 1681 7

Ахмед Башев. Снимка: община Гърмен
Ахмед Башев. Снимка: община Гърмен

Малцинствата да бъдат интегрирани, включително и в държавните структури. Такава точка изрично е залегнала в програмата на премиера Пламен Орешарски, заяви пред bTV депутатът от ДПС Ахмед Башев.

С тези думи Башев обясни свое изказване пред избиратели, в което казва, че „скоро шефът на полицията в Рибново ще бъде помак, а скоро и в ДАНС ще заработят помаци – това го обещаваме и ще го реализираме“. Апелът си Башев е отправил по време на събрание на ДПС в Гърмен, където предстоят кметски избори.

Башев бе категоричен, че думите му не могат да бъдат разчетени като политическо говорене, основаващо се на религиозен фундаментализъм. По думите му става въпрос за актуална тема, която е близка до гласоподавателите в Рибново.

„Това не го правим, защото мразим християните, а за да докажем, че демокрацията не е дискриминационна“, каза Башев.

Водещият на сутрешния блок Константин Караджов констатира, че позицията на Башев е дискриминация на религиозен принцип и шефския пост на полицията в Рибново трябва да се заеме след конкурс.

„Трябва да се заеме от помак. Това не е никаква дискриминация от моя страна, дискриминация е, че няма помаци в силовите структури на държавата“, отвърна остро Башев. Той допълни, че познава човек, който е достатъчно квалифициран и има нужния опит, за да заеме шефския пост на полицията в Гърмен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови