Патриарх Неофит благослови протестиращите

20 юни 2013 в 21:03 2832 6

Неофит благослови протестиращите. Снимка: БГНЕС
Неофит благослови протестиращите. Снимка: БГНЕС

"На фона на ескалиращото напрежение в обществото, народното недоволство и продължаващите вече няколко дни масови протести в столицата и в по-големите градове, Българската православна църква не може да остане безучастна към случващото се в страната.

Тя има свои чеда и пасоми както сред протестиращите, така и сред онези, срещу които е насочено общественото недоволство, и с нарастваща загриженост и тревога следи нарушения мир, ред и справедливост в обществото".

Това се казва в обръщение на Светия синод на Българската православна църква, подписано от председателя му патриарх Неофит.

Главата на църквата призова демонстрантите да запазят мирния характер на протеста: „Днес хората имат различни политически убеждения, различно виждане за миналото, настоящето и бъдещето на страната. БПЦ, като допуска нейните чеда да проявяват политическа активност и будна гражданска позиция, напомня, че участието в политическите процеси трябва да се основава на принципите на мира, взаимното уважение, честността, любовта към ближния и Отечеството“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!