"Паяци" патрулират по паркингите на моловете по празниците

Юлиан Христов 19 декември 2012 в 11:31 1676 0

Катастрофа край НДК. Снимка: БГНЕС
Катастрофа край НДК. Снимка: БГНЕС

Пътната полиция в София ще следи за недисциплинирани шофьори по паркингите на моловете в празничните дни.

Тази мярка е част от затегнатия контрол, който МВР подготвя за почивните дни по Коледа и Нова година.

Шефът на столичния КАТ главен инспектор Богдан Милчев обясни, че край моловете ще патрулират „паяци“, които ще следят за правилното паркиране. Идеята е да не се пречи на потока от автомобили, които се очаква да се струпат около големите търговски центрове. За това е създадена и координация с управата на моловете.

Пътните полицаи са предприели поредица от мерки по празниците. В столицата по т.нар. „широкообхватен метод“, ще се правят проверки за неизправни автомобили, за шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и за шофиране без документи или застраховка „Гражданска отговорност“. В столицата само от началото на месеца до сега по този метод са установени 72 водачи с нарушения. От тях 65 са шофирали без книжка, а 16 не са имали задължителна застраховка.

По празниците от КАТ ще контролират на изходите и входовете на големите градове изправността на автомобилите. Ако колата не е подготвена за път, ще бъде спирана от движение. Шефът на КАТ-София заяви, че колите, които имат технически неизправности – неработещи светлини, чистачки или неподходящи гуми, ще бъдат спирани. Най-голямото натоварване от коли на изхода на столицата се очаква на 21 декември, като столицата се очаква да напуснат близо 300 хил. автомобила ще задръстят пътните артерии на излизане от София. Невралгичните места се очаква да са традиционно бул. „Цариградско шосе“, бул. „Цар Борис I” и пътя за Перник, след тунела на „Люлин“ до Орлов мост и бул. „Ботевградско шосе“.

В новогодишната нощ в столицата на работа ще бъдат ангажирани 479 полицаи, като само за концерта на площад "Княз Александър I" ще патрулират 155 полицаи.

Затягане на мерките са предприели още и от Криминална полиция, Гранична полиция и пожарната. За спазване на противопожарните изисквания в цялата страна са проверени 1432 обекта, където се очаква да има струпване на хора за празниците. Службата за контрол на опасните вещества вече е иззела 10 930 опасни пиротехнически изделия от магазините. Всички молове в страната са проверени за това как се охраняват. Установени са редица нарушения в охраната им – предимно в липсата на охранителни средства като палки и белезници, както и липсата на координация с охранителите на отделните магазини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови