Одитор и парламент с критични доклади за цените на лекарствата

Нели Чолашка 01 ноември 2012 в 16:29 1363 0

Лекарства. Снимка: БГНЕС
Лекарства. Снимка: БГНЕС

В един и същи ден Народното събрание прие доклада на анкетната комисия за цените на лекарствата и  Сметната палата публикува одитен доклад за регулиране цените на лекарствата от началото на 2008 г. до края на 2011 г. 

Двата доклада доста си приличат и констатират, че регламентът за ценообразуването често е променян и са нужни по-ясни правила.

Парламентарната комисия настоява за нови правила при  провеждане на търгове за медикаменти в лечебните заведения, защото настоящите били съобразени със Закона за обществените поръчки, но не и със спецификата на лекарствата като стока.

Сметната палата е установила като проблем, че е много висок относителният дял на заявленията, които са разгледани от Комисията по позитивния лекарствен списък със закъснение  - 81%. Това води до забавяне на утвърждаването на цената на лекарствените продукти, респективно включването им в Позитивния лекарствен списък, пише в одитния доклад.   

От края на 2011 г . двете комисии, отговарящи за цените на лекарствата - Комисията по цените на лекарствените продукти и Комисията по позитивния лекарствен списък, се обединиха. Това води до намаляване на срока за включване на лекарствените продукти в Позитивния лекарствен списък, констатира Сметната палата.

Одиторът напомня и за проблема с липсата на договаряне на отстъпки от страна на здравната каса, което може да й намали разходите. Договарянето беше предвидено в законите от началото на 2011 г., но до септември 2011 г. не се прилагаше, защото липсваха подзаконови регламенти.

 От септември 2011 г. договарянето стана възможно, но беше ограничено до лекарствените продукти с ниво на заплащане 100% от касата и такива, които не участват в определянето на референтна стойност с други лекарствени продукти.

Едва от 7 август тази година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) има законово задължение да договаря  отстъпки от стойността на всички лекарствени продукти, които са включени в Позитивния лекарствен списък.

Общият извод на Сметната палата, че за периода на проверката има "недостатъчна ефективност и ефикасност на процеса по ценообразуване и регулиране на цените на лекарствените продукти и за необходимостта от предприемане на адекватни действия за тяхното подобряване".

Скандалът с цените на лекарствата избухна в началото на тази година, когато стана ясно, че цените на лекарствата, които се купуват с публични средства рязко са се повишили през 2011 г., когато осигуряването им премина към здравната каса. 

Междувременно от НЗОК се оплакаха, че на 12 октомври са поискали отстъпка за всички 1748 лекарства, заплащани от касата от 146 фирми, но са получили предложение за отстъпка само за 3 медикамента.

При действащата нормативна уредба НЗОК не разполага с механизъм, чрез който да задължи фирмите да договарят отстъпки от стойността на медикаментите, напомниха от касата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика