НЦИОМ: ГЕРБ е първа сила до деня преди записите

Последна промяна на 28 април 2013 в 13:36 4518 11

Данни: НЦИОМ - към 25 април 2013 г.
Данни: НЦИОМ - към 25 април 2013 г.

ГЕРБ  е първа политическа сила до деня преди вулгарните записи с участието на експремиера Бойко Борисов, показва проучване на НЦИОМ. То е правено на 25 април - ден преди да станат публично достояние скандалните разговори, заради които Николай Кокинов се раздели с поста заместник градски прокурор, а самият Борисов може да бъде извикан на разпит.

От НЦИОМ не обясняват защо в разгара на огромния политически скандал оповестяват данни за нагласи на база на анкета, правена преди скандала.

Ако изборите за Народно събрание бяха на 25 април 2013 г., ГЕРБ получава 23,6% от гласовете, БСП - 17,7 %, ДПС - 6,0 %, "Атака" - 4,9 %, Движение "България на гражданите" - 3,0 %, сочат резултатите от национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

Ако вотът за парламент бе на 25 април, сигурни участници в 42-рото Народно събрание са ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака". Движение „България на гражданите“ остава най-близо до групата на партиите, които със сигурност попадат в новия парламент, въпреки известния спад в електоралната подкрепа за тази формация, който наблюдаваме през последните месеци, сочи изследването, цитирано от агенция "Фокус".

В граничната зона (между 2 и 4%) и с шансове за парламента са още КП ДСБ-БДФ, НФСБ, РЗС, ВМРО и Коалиция „Център-Свобода и достойнство“.

Данните показват, че както сред гласувалите за ГЕРБ, така и сред избирателите на БСП от 2009 г, намалява готовността да повторят вота си за своята партия. Това означава, че от началото на кампанията не укрепват ядрата от избиратели на тези две партии. ГЕРБ продължава да има по-голям резерв от БСП, когато става дума за привличане на вота на разколебани бивши избиратели.

Данните от настоящото изследване показват, че между една пета и една четвърт от избирателите не са решили още за кого да гласуват и дали да гласуват. Един от ефектите на негативната кампания е ръст в дела на колебаещите се българи.

Най-често сред колебаещите се как да гласуват на 12 май българи има млади хора на възраст 18-29 години, високообразовани респонденти, както и жители на областните градове и на столицата, коментират социолозите.

Засега желание да отидат до урните заявяват малко над 60% от имащите право на глас. Така прогнозираната активност към края на изборния ден е между 52% и 56%.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.05 2013 в 18:30

Двуцифрен резултат в проценти - 0.5%

29.04 2013 в 04:54

Оппи казва: Почти всички които познавам имат намерение да подкрепят Кунева, ...

А дали не става дума за организирана интернет акция "хайде да го прогнозираме, за да ни повярват, та дано да стане"?

29.04 2013 в 04:49

Wizard казва: “България на гражданите” ще има двуцифрен резултат в проценти на 12 май...

Грях ти на душата, пепел на езика! Че то ако е така, дайте да закрием държавата веднага, докато не сме се похарчили иза такива катастрофални избори.

28.04 2013 в 15:51

ИЛИ НЦИОМ ЛЪЖАТ ,ИЛИ НИЕ -БЪЛГАРИТЕ СМЕ МАЗОХИСТИ!НО СИ МИСЛЯ , ЧЕ ТУК ИГРАЯТ МНОГО ,МНОГО,ПАРИ!ПО КАНАЛ 3 ВЪРВЯТ ПРЕДИЗБОРНИТЕ КОНЦЕРТИ-АГИТАЦИИ НА ГЕРБ АБСОЛЮТНА МАНИПУЛАЦИЯ,МЛАДИ И ВЪЗРАСТНИ ХОРА ЗАОБИКАЛЯТ С ВЛАЖЕН ПОГЛЕД И НАРОДНА ЛЮБОВ Т.ЖИВКОВ/ПАРДОН БОРИСОВ И ЦВЕТАНОВ/ПОДНАСЯТ ИМ ЦВЕТЯ И КАРТИЧКИ ЗА ПОДПИС!.НО ИМА И ДРУГ МОМЕНТ НАРОДНАТА НИ ПСИХОЛОГИЯ Е ДА ЗАЩИТАВАМЕ ОНЕПРАВДАНИТЕ,КОИТО СЕ БОРЯТ СРЕЩУ "НАРОДНИТЕ ИЗЕДНИЦИ"И ТАКЪВ ОБРАЗ ИСКАТ ДА ИЗГРАДЯТ НА БОРИСОВ - ДОБРОВОЛНО НАПУСНАЛ ВЛАСТТА, ЗА ДА НЯМА КРЪВОПРОЛИТИЯ ПО УЛИЦИТЕ,БОЛЕН С ВИСОКО КРЪВНО,-НО БЛАГОСЛАВЯН ОТ ВИСШИТЕ ДУХОВНИЦИ НА ДВЕТЕ РЕЛИГИИ-ПРАВОСЛАВИЕ И ИСЛЯМ,ПОДСЛУШВАН,ДАЖЕ И В ТОАЛЕТНАТА И ПРЕСЛЕДВАН ОТ ХОРАТА НА ЛОШИЯТ-СТАНИШЕВ,А ЦВЕТАНОВ ГРОМИ И ПРЕКЪРШВА ГРЪБНАКА НА ПРЕСТЪПНОСТТА!ТАКОВА Е ЛИЦЕТО НА НЕПРАВДАТА В БЪЛГАРИЯ!ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ФАКТА ,ЧЕ БОРИСОВ И ГЕРБ СА ПРОЕКТ НА СОРОС ,НО НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА ТОВА!!

28.04 2013 в 15:16

Подозирам че партията на Кунева ще изненада всички. Почти всички които познавам имат намерение да подкрепят Кунева, а повярвайте аз познавам много ама много народ. Тези резултати някак ми се струват на границата на фантастиката.

28.04 2013 в 14:09

Не вярвам на "социолозите" в България! За мен "България на гражданите" ще има двуцифрен резултат в проценти на 12 май и Кунева ще е сериозен фактор в бъдещия парламент, още повече, че вече останаха единствената нормална партия в дясното политическо пространство.

28.04 2013 в 14:06

Силно се съмнявам в тия проучвания, защото Цвинокио манипулира всичко в тая "държава". Но все пак поздравления за тия, дето подкрепят мутрите. Що за идиот трябва да си, за да продължаваш да се влачиш след тая пасмина, дето обърна цяла България на мафиотско сборище, освен дето съсипа икономиката? Това е прецедент в световната история. Такова стадо заслужава да бъде стригано, доено, клано, подслушвано, грабено и пращано на бюрата по труда. Това е бъдещето, за което милиционерите "имат воля"! Гласувайте за тях!

28.04 2013 в 14:01

на тези които им е писнало няма да гласуват въобще - това фактические е мнозинството в България около 60%, ако трябва да избереш от кофа с лайна по добре да не бъркаш там.

Чудя се тази избори колко ще са законни като се има в предвид че 60% от избирателите няма да гласуват?

За какви избори говорим като мутрите притежават всички партии????? Айде избирай като висчки са нагласени със връзки и шуробаджанащина от мутрите

28.04 2013 в 13:56

Влиза Цецо при Боко и разправя
- Шефе, имам една добра и една лоша новина.
- Давай първо лошата...
- Според социолозите БСП хваща 58% !
- А добрата?
- Ние имаме 78% !!!

28.04 2013 в 13:52

О! За мене това е много ценно попадение, макар и случайно. Сега вече ще е ясно доколко, и как, такива скандали влияят на изборите.