НЦИОМ: ГЕРБ е първа сила до деня преди записите

28 април 2013 в 13:36 5198 11

Данни: НЦИОМ - към 25 април 2013 г.
Данни: НЦИОМ - към 25 април 2013 г.

ГЕРБ  е първа политическа сила до деня преди вулгарните записи с участието на експремиера Бойко Борисов, показва проучване на НЦИОМ. То е правено на 25 април - ден преди да станат публично достояние скандалните разговори, заради които Николай Кокинов се раздели с поста заместник градски прокурор, а самият Борисов може да бъде извикан на разпит.

От НЦИОМ не обясняват защо в разгара на огромния политически скандал оповестяват данни за нагласи на база на анкета, правена преди скандала.

Ако изборите за Народно събрание бяха на 25 април 2013 г., ГЕРБ получава 23,6% от гласовете, БСП - 17,7 %, ДПС - 6,0 %, "Атака" - 4,9 %, Движение "България на гражданите" - 3,0 %, сочат резултатите от национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

Ако вотът за парламент бе на 25 април, сигурни участници в 42-рото Народно събрание са ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака". Движение „България на гражданите“ остава най-близо до групата на партиите, които със сигурност попадат в новия парламент, въпреки известния спад в електоралната подкрепа за тази формация, който наблюдаваме през последните месеци, сочи изследването, цитирано от агенция "Фокус".

В граничната зона (между 2 и 4%) и с шансове за парламента са още КП ДСБ-БДФ, НФСБ, РЗС, ВМРО и Коалиция „Център-Свобода и достойнство“.

Данните показват, че както сред гласувалите за ГЕРБ, така и сред избирателите на БСП от 2009 г, намалява готовността да повторят вота си за своята партия. Това означава, че от началото на кампанията не укрепват ядрата от избиратели на тези две партии. ГЕРБ продължава да има по-голям резерв от БСП, когато става дума за привличане на вота на разколебани бивши избиратели.

Данните от настоящото изследване показват, че между една пета и една четвърт от избирателите не са решили още за кого да гласуват и дали да гласуват. Един от ефектите на негативната кампания е ръст в дела на колебаещите се българи.

Най-често сред колебаещите се как да гласуват на 12 май българи има млади хора на възраст 18-29 години, високообразовани респонденти, както и жители на областните градове и на столицата, коментират социолозите.

Засега желание да отидат до урните заявяват малко над 60% от имащите право на глас. Така прогнозираната активност към края на изборния ден е между 52% и 56%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews