НЦИОМ предупреди, че 24% не знаят с какъв знак се гласува

28 април 2013 в 12:10 2863 0

Избори. Снимка: БГНЕС
Избори. Снимка: БГНЕС

Почти всеки четвърти имащ право на глас българин не знае какъв е валидният знак, с който да обозначи гласа си на изборите на 12 май, показва проичване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). 24% от анкетираните не са информирани, че върху бюлетината могат да отбележат вота си само с "хикс" (x).

Подобна неинформираност в навечерието на изборите е основание да се допуска, че ще има по-висок дял на невалидни бюлетини на тези избори в сравнение с парламентарния вот през 2009 г., прогнозират социолозите.

76% от участвалите в изследване на НЦИОМ разпознават валидния знак, с който ще се гласува на предстоящите избори (х). Сред затрудняващите се да посочат верния знак преобладават млади и нискообразовани респонденти. 

5% от интервюираните твърдят, че няма значение с какъв знак ще гласуват. Те допускат, че по какъвто и начин да обозначат своя избор, гласът им ще бъде действителен. Това са предимно хора, които рядко участват в избори и които до момента не са решили дали ще гласуват и сега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови