Бойко на разпит за записите, Кокинов – вън от съдебната власт

28 април 2013 в 10:18 4955 7

Николай Кокинов   Снимка: БГНЕС
Николай Кокинов Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов ще бъдат извикани на разпит във връзка със започната от Върховната касационна прокуратура проверка на скандалните записи, които бяха разпространени в петък. Това съобщи вестник "Преса", цитирайки неназован висш източник от обвинението.

Тримата ще трябва да отговорят водили ли са този разговор. Един от записите показва, че Николай Кокинов предава на Борисов резултатите от прокурорската проверка за незаконните СРС-та, преди те да бъдат обявени.

Уволненият в петък градски прокурор на София Николай Кокинов няма да се размине само с оставка като началник, съобщава изданието. Висшият съдебен съвет вече готви предложение за неговото дисциплинарно уволнение от съдебната власт изобщо. Очаква се това да стане още утре.

Според мнение на юристи, цитирани от БГНЕС, Бойко Борисов е съучастник в престъпленията на Николай Кокинов по чл. 288 от Наказателния кодекс, който гласи, че възпрепятстващият наказателно преследване на друго лице се наказва със затвор от 1 до 6 години. Бойко Борисов е взимал противозаконно резултати от прокурорски проверки, преди те да са обявени от прокуратурата, убедени са юристите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!