Нивото на Дунав край Силистра достигна 634 сантиметра

Вероника Шербанова 27 февруари 2012 в 12:52 1708 0

Ледоход се движи по Дунав от вчера. Снимка: БГНЕС
Ледоход се движи по Дунав от вчера. Снимка: БГНЕС

634 сантиметра достигна нивото на река Дунав край Силистра. Започват постоянни наблюдения на всеки час, съобщи пресцентърът на МВР. Критичното ниво на реката в този участък е 777 сантиметра.

Отнесени са два пристанищни понтона, два туристически кораба са заседнали на пристанището заради леда. Ледоходът е застрашил чакащите близо до града конвои, като някои са успели да се придвижат в румънски води. Екипажите на граничен катер и туристически кораб са ги изтеглили на безопасно място. Пострадали хора няма.

Организирано е постоянно наблюдение на река Дунав и заради откъснали се ледени блокове край град Бяла.

В община Първомай преливат два общински язовира – Авонлъка и язовирът между Бяла река и Първомай. Екипи следят на място нивото на водата. Нивото на реките в общината е спаднало, но ситуацията е тежка. В събота бяха наводнени над 50 двора и къщи в селата Виница, Крушево, Дълбок извор, Първомай. Отводняването на къщите е приключило вчера. Изграждат се допълнителни диги за ограничаване на притока на вода.

Предстои да се направи дезинфекция на водата на всички места с високи води.

Три села и три махали на територията на областите Видин, София и Кърджали е затруднен достъпът за доставка на хранителни продукти, медикаменти и други стоки от първа необходимост.

В село Бисер продължават дейностите по отстраняване на последиците от наводнението. Поради активното снеготопене в област Хасково се е повишило нивото на водите на много микроязовири. Продължава контролираното изпускане на язовирите Доситеево и Тракиец.

Жълт код е обявен в областите Добрич, Варна и Бургас. Очаква се утре времето да остане непроменено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков