Кунева от Брюксел: ЕК показа пълния провал на управляващите

31 май 2012 в 15:39 2303 1

Меглена Кунева. Снимка: БГНЕС
Меглена Кунева. Снимка: БГНЕС

Всичко, освен отпадането на Механизма за сътрудничество и контрол в областта на правосъдието и вътрешните работи след доклада на ЕК, би трябвало да се разглежда като провал.

Това заяви от Брюксел председателят на “България на гражданите” и първи европейски комисар от България Меглена Кунева.

„Очевидно е, че мониторингът не стимулира властите, а води единствено до акции в 12 без 5. Случвало се е и преди, сякаш живеем в “дежа вю”. Това не убеждава хората“, категорична е Меглена Кунева.

Тя допълни, че „опитите за подчиняване на съдебната система чрез оклеветяване, не води до добра атмосфера и постигане на резултат по противодействието на престъпността и корупцията“.

“България на гражданите” ще използва Доклада на Европейската комисия по изпълнението на Националната програма за реформи при изготвянето на икономическата си програма, съобщи пред журналисти в Брюксел Меглена Кунева.

Тя изрази недоумение от реакцията на управляващите в София, които изтъкнали като собствена заслуга прекратяването на процедурата по свръхдефицит.

“Изумена съм от реакцията на българската страна, че се определя като новост закриването на процедурата на бюджетен дефицит. Добре е да си припомним, че това е политика от времето на СДС, от 1997-ма година, т.е. от три правителства назад. Това правителство наследи и голям фискален резерв, който също помогна за ограничаването на последиците от финансовата криза”, изтъкна Кунева.

Според нея, с този си акт управляващите се опитват да отклонят вниманието от сериозните критики, които се съдържат в документа - “ниски заплати, висока безработица, липса на реформа в здравеопазването и образованието”.

“Смисълът на фискалната дисциплина е да доведе до растеж, какъвто няма”, допълни Меглена Кунева.

Тя даде и конкретен пример: “Гърците влагат четири пъти повече труд от германците за изработването на даден продукт, което показва, че Гърция е с четири пъти по-ниска конкурентноспособност спрямо Германия. Ние обаче сме с още по-лоши показатели”.

Кунева отбеляза, че в Доклада на комисията са дадени лоши оценки и за политиката по стимулиране на заетостта, инвестиции и събираемостта на приходите, които са по-ниски спрямо предишни години. “В иновациите също сме много зле – вложените от Германия средства в наука са над 50% от средното ниво в Европа, а в България средствата, които се влагат са с 60% под нужното ниво в ЕС”, конкретизира председателят на “България на гражданите”.

Тя отбеляза, че комисията е регистрирала липсата на прогрес и при усвояването на еврофондовете. Страната ни е на последно място по управление на отпадъците, като е посочена и липсата на завод за отпадъците в столицата.

Пълния текст на препоръките четете ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови