Kонтрапротест за горите затвори Е-79 (снимки)

Вероника Шербанова 11 юли 2012 в 13:56 2584 0

Кметът на Банско Георги Икономов поведе протестиращите на Е-79. Снимка: Булфото
Кметът на Банско Георги Икономов поведе протестиращите на Е-79. Снимка: Булфото

Контрапротестът в защита на поправките в Закона за горите събра едва 200-ина души и затвори главен път Е-79 край Симитли за не повече от 15 минути вечерта на 10 юли.

Въпреки предварителните очаквания, според които протестът трябваше да продължи около един час, демонстранти от Банско, Разлог, Добринище и др. затвориха пътя Е-79 край Симитли за по-малко от 15 минути.

Начело на колоната от  демонстранти бяха кметът на Банско Георги Икономов и председателят на Общинския съвет Владимир Колчагов.

„Ние искаме да живеем в икономичеки развити общини, искаме да опазим природата. Подкрепяме Закона на горите в първоначалния му вид и казваме „Не на екологичния рекет“, заявиха преди началото на митинга организаторите от коалиция „Природата за хората и регионите“.

Самите демонстранти издигнаха плакати с надписи "Зелената мафия - крадец на нашето бъдеще. Да живее Банско!".

„Този митинг е важен за Банско, Добринище и съседните общини. По този начин изразяваме позицията си за развитие на туризма, тъй като в последно време се наблюдават действия за блокирането му”, заяви кметът на Банско Георги Икономов.

В средата на юни бяха организирани още два протеста на главния път Е-79. На първия 500 организирано извозени мъже и жени спряха за 15-ина – 20 минути движението по Е-79 край Симитли, постояха 40-ина минути, после се разотидоха.

Кметът на Симитли категорично се разграничи от случилото се, обяви, че Симитли не протестира срещу президентското вето и „за“ закона, нарече го лобистки, а подкрепящите го – платени протестиращи.

Ден по-късно около 200 протестиращи затвориха за 10-ина минути Е-79. Коленичили, те демонстрираха, че се молят за повторното приемане на поправките в Закона за горите, предизвикали серия от протести и ветото на президента Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews