Изборът за шеф на ДАНС се отлага

Елица Мартинова 18 юли 2013 в 09:10 1100 0

Сградата на ДАНС. Снимка: БГНЕС
Сградата на ДАНС. Снимка: БГНЕС

Народното събрание отложи по неизвестни причини избора за шеф на Държавната агенция за национална сигурност.

Дневният ред, който депутатите приеха в сряда, предвиждаше първата точка за четвъртък да бъде изборът за председател на ДАНС.

Преди началото на заседанието днес обаче се разбра, че проекторешението изобщо не е внесено в деловодството на Народното събрание.

Двамата кандидати за мястото са свързаният със скандала "Галерия" Владимир Писанчев и Недялко Недялков. Във вторник двамата представиха концепциите си за ДАНС пред Комисията за контрол над службите за сигурност и използването и прилагането на специалните разузнавателни средства.

Очевидно обаче премиерът Пламен Орешарски все още не е решил коя от двете кандидатури да избере. Напълно възможно е министър-председателят да предложи трета кандидатура, тъй като изслушването пред парламентарната комисия няма задължителен законов характер.

Председателят Миков обясни, че точката ще остане в седмичната програма на парламента, но разглеждането й се отлага - най-вероятно за утре.

Необичайни бяха не само разместванията в програмата, но и началото на пленарния ден. В продължение на повече от 10 минути в зала нямаше кворум, за да започне заседанието. От трибуната отсъстваше и ръководството на Народното събрание. Депутаитте започнаха работа в 9.12 ч. с кворум от 125 души.

Ситуацията напомняше досущ началото на работния ден на 14 юни, когато премиерът Орешарски внесе предишното си предложение за шеф на ДАНС и парламентът избра Делян Пеевски за поста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови