Искат финансова инспекция в МОМН заради скандален конкурс

20 август 2012 в 17:55 3629 2

Боряна Димитрова. Снимка: БГНЕС
Боряна Димитрова. Снимка: БГНЕС

Алфа рисърч“ сезира Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция заради скандална обществена поръчка за избор на социологическа агенция от образователното министерство.

Конкурсът е за агенция, която да осъществи проучването „Установяване на ефекта на политиките за младежта върху младите хора в страната“. Обявен е през месец май.

Има 7 кандидати. След избора отхвърлените, сред които и „Алфа рисърч“, подават искане за получаване на копие от протокола за работата на комисията, въз основа на чиито оценки е извършено класирането. Поръчката печели Институтът за социални изследвания и маркетинг на Мира Радева.

Протоколът е отказан.

Мотивът е: „Съгласно последните изменения в ЗОП, Възложителят, макар и боравещ със средства от държавния бюджет, не е длъжен да предоставя информация за класирането по конкурси чрез публичните покани“.

Поискан е отново по Закона за достъп до обществена информация. Копие от протокола е получено на 14 август.

До три от участващите в конкурса фирми – МБМД, Алфа Рисърч и Естат, е било отправено искане за обосновка на цената, тъй като тя е била с повече от 20% по-ниска от средната. Искането е било от Яничка Труева, директор на дирекция „Младеж“ в МОМН. Тя посочила и крайната дата, до която да бъде изпратена обосновката – 21 юни.

В същото време комисията, в разрез със собствените си указания и всякакви правни норми, приключва конкурса и избира изпълнителят на поръчката ден по-рано, на 20 юни.

„Алфа рисърч“ е отстранена с мотив, че „не е предала в срок“ заведената на 20 юни обосновка.

“Отразената в този протокол работа на Комисията не мога да окачествя другояче, освен като скандален административен произвол, заради което Ви сезирам“, пише Боряна Димитрова, управител на „Алфа рисърч“ в отвореното си писмо.

Тя посочва и три „фрапантни нарушения“:

1. Грубо показване на процедурите по публичните търгове, чрез своеволна подмяна на официално посочения краен срок.

2. Неравнопоставено третиране на кандидатите и пренебрегване принципите на честната конкуренция.

3. Административен произвол, чието запазване в тайна е защитено от Закона за обществените поръчки.

„За тези поръчки той не предвижда възможност нито за предоставяне на протоколите, нито за обжалване пред КЗК“, разяснява Димитрова и коментира, че в новия си вид ЗОП „не увеличава прозрачността, а само нейната имитация“.

От МОМН засега мълчат по случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews