Говорим по-евтино по GSM и телефон

18 януари 2013 в 10:31 2147 1

Веселин Божков, председател на КРС. Снимка: БГНЕС
Веселин Божков, председател на КРС. Снимка: БГНЕС

Цените на едро на разговорите по GSM и фиксираните телефони са паднали от 1 януари, съобщи шефът на Комисията на регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков. Очаква се в близкия месец-два да поевтинеят и цените на дребно.

В студиото на БНТ Божков посочи, че след намалението цената на разговор в силен трафик става 4,6 ст., а в слаб трафик - 3,9 ст. "Това прави средно 4,4 ст. или 2,2 евроцента, което е под средноевропейските цени", каза той. Предишното намаление на цените на разговорите бе през юли 2012 г., когато тарифата при силен трафик бе свалена от 13 ст. на 5,5 ст.

Цените на дребно са функция от цените на едро, затова очаква до месец-месец и половина поевтиняването да се почувства и в цените на дребно", коментира Веселин Божков.

Според него през последните години мобилните оператори у нас са се дисциплинирали и се съобразяват с решенията на КРС. Предстои ново изменение в Закона за електронните съобщения, което да задължи компаниите незабавно да прилагат решенията на комисията. Сегашните текстове дават възможност процедурата да се бави заради обжалвания. Новото положение ще бъде обвързано и с глоба до 1 млн. лв. за оператор, който не се е съобразил веднага с решението на регулатора.

 Веселин Божков смята, че мобилните оператори у нас спазват стриктно наложените от ЕС тавани на цените за разговори в роуминг. Друг е проблемът, че понякога се ползват някои нерегламентирани техники като например помпане на трафик, каза той. 

Над 5000 са оплакванията от клиенти на мобилни оператори за изминалата година. Най-много са за надписани сметки и нелоялни търговски практики. 10% са от автоматичното подновяване на договори, но този проблем според председателя на КРС е почти решен с последните изменения в Закона за електронните съобщения.

Веселин Божков предупреди, че напоследък някои телекомуникационни компании предлагат на клиентите си да им сканират подписа и да им покажат общите условия на договора на екран, а не разпечатани на хартия. Това е много опасно, защото подписът може да се използва и след това извън контрола на потребителите, предупреди шефът на регулатора. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!