Европа осигурява стипендии за над 1000 специализанти

Вероника Шербанова 01 ноември 2012 в 16:09 2915 0

Европа осигурява стипендии за над 1000 специализанти.
Европа осигурява стипендии за над 1000 специализанти.

Над 1000 специализанти ще получат стипендии, с които ще бъдат заплатени таксите им за обучение. Това обяви в четвъртък здравният министър Десислава Атанасова.

Стипендиите са на обща стойност 16 милиона лева, като финансирането е по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Така младите лекари ще имат три възможности за специализация – по държавна поръчка, платена поръчка и с европейски средства. Определящи за получаването на европейски средства ще бъдат изпитните им резултати. Така стипендии ще получат и младите лекари, за които не е достигнало финансирането от държавата, обясни Атанасова.

Точният брой на специализантите, които ще могат да се възползват от програмата, ще бъде ясен след края на декемврийската сесия. Тогава ще стартира и програмата. Срокът за изпълнение на проекта е 15 месеца.

Младите лекари ще получават две минимални работни заплати на месец за времето, в което не са получавали трудово възнаграждение. Средства ще бъдат отпускани и за заплащане на таксите за обучение от 180 лева.

Средствата по проекта „Нови възможности за лекарите в България“ са договорени за по-малко от пет месеца, похвали се здравният министър.

Общият брой на местата за специализанти за 2012 година са 1920, като 201 от тях се осигурява финансиране от държавата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!