Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ексхумация разкрива рак или Пиночет са убили Пабло Неруда

Бистра Величкова 08 април 2013 в 15:46 3590 1

Пабло Неруда. Снимка: Уикипедия
Пабло Неруда. Снимка: Уикипедия

Съдебни експерти разравят гроба на поета и писателя Пабло Неруда в Чили, починал през 1973 г. Чилийските власти искат да установят дали неговата смърт е била причинена от рак или е бил отровен по нареждане на военния главнокомандващ – ген. Аугусто Пиночет, съобщават Би Би Си.

Пабло Неруда, известен с любовните си поеми и носител на Нобелова награда, е бил член на Комунистическата партия и верен поддръжник на сваления чилийски президент Салвадор Алиенде.

Неруда умира на 69 години, 12 дни след преврата на Пиночет срещу Алиенде.

Семейството на поета поддържа тезата, че той е починал от напреднала фаза на рак на простата.

През 2011 г. Чили започна разследване заради твърдение на бившия шофьор и личен асистент на Пабло Неруда – Мануел Арая, че поетът е бил отровен.

„Подозрителна инжекция“

Арая разказва, че Неруда му се е обадил от болницата и му е казал, че се чувства зле, след като са му направили инжекция в стомаха. Твърденията на Арая са подкрепени от чилийската комунистическа партия, която твърди, че г-н Неруда не е проявявал нито един от симптомите, свързани с напреднал рак, от каквото се твърди, че е починал.

Членове на чилийската съдебномедицинска служба са започнали да разравят гроба на Пабло Неруда тази неделя.

Поетът е погребан до съпругата си Матилде Урутия в градината на дома им на тихоокеанското крайбрежие в Исла Негра, на около 120 км на запад от столицата Сантяго.

Пабло Неруда е бил близък приятел със социалистическия президент Салвадор Алиенде.

След като Алиенде е свален от власт на 11 септември 1973 г., поетът се подготвял да отиде в изгнание в Мексико, където очаквал да се присъедини към опозицията на новия военен глава ген. Аугусто Пиночет.

Историкът Фернандо Марин е един от тези, които смятат, че плановете на Неруда да замине в чужбина и неговата внезапна смърт са свързани.

„Без съмнение, когато Неруда е умрял, на летището Пудахуел е имало самолет, който го е чакал“, смята Фернандо Марин.

„Той имаше инфекция на пикочните пътища и аденом (доброкачествен тумор) на простатата си според медицинските изследвания, но от това е нямало да умре", казва Марин пред агенция Ройтерс.

Повече от 3000 души са изчезнали и убитите през последните 17 години от военната власт на генерал Пиночет (1973 г. – 1990 г.).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews