ДПС на среща с премиера

17 март 2013 в 13:10 1591 2

Лютви Местан. Снимка: БГНЕС
Лютви Местан. Снимка: БГНЕС

Ръководството на Движението за права и свободи ще се срещне със служебния премиер Марин Райков на 18 март.

Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан в интервю за БНР. За срещата бе съобщено и от пресслужбата на Министерския съвет.

"Ще искаме той да е направил вече справката за състоянието на финансите, как се движи изпълнението на приходната част на бюджета, дали и по време на краткия мандат на служебното правителство българската държава ще е в състояние да поддържа нормалното функциониране на социалните системи. Вярно ли е например, че председателят на комисията за борба с бедствия и аварии Цветан Цветанов вече е изразходил като е разпределил към общините на ГЕРБ 70% от планираните средства за 2013 година, макар да сме една в третия месец на тази година и други такива бомби със закъснител", заяви Местан по повод очакванията си от предстоящия разговор.

Сред темите ще са и предстоящите предсрочни парламентарни избори, които ще се поведат на 12 май.

"Онова, което споделихме като очакване от служебния премиер и служебното правителство е да реабилитира усещането за държавност. След три години и седем месеца управление на Бойко Борисов това е най-големият дефицит в българското общество. Затова са тези протести и час по-скоро трябва да се нормализира политическият процес и държавата да се управлява от политици, които ще имат ясна представа накъде вървим, а не да се управлява чрез изграждане на медийния образ", каза още Местан. 

Лидерът на ДПС заяви още, че не иска "чистка в администрацията". "Очакваме да се озаптят държавните служители, да ги предпази от изкушението по време на изборите да действат като партийни пропагандатори на ГЕРБ , защото тази грозна сцена я наблюдавахме по време на местните и президентските избори", обясни лидерът на ДПС.

Той не подмина и темата за подготвяния атентат срещу Бойко Борисов от Ахмед Доган. Самият Борисов обяви от трибуната на Народното събрание, че Доган е подготвял атентат срещу него.

С думите си или Борисов е огласил класифицирана информация, за което трябва да понесе наказателна отговорност, или трябва да носи отговорност за клевета, заяви Местан.

"Това е казус, който не прави чест на европейска България. Този генералски фолклор, това сътворяване на вицове от премиера, от най-високата трибуна от НС, можеше и да предизвика присмех, ако не беше по-скоро тъжно, защото в крайна сметка точно с подобно безотговорно поведение институционализираните държавни мъже дават принос за ерозирането на държавността. За тези неща трябва да се носи отговорност", каза Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!