Днес е ден за размисъл

Вероника Шербанова 11 май 2013 в 06:03 1360 0

Избори, Снимка: БГНЕС
Избори, Снимка: БГНЕС

Днес е денят за размисъл преди парламентарните избори, които ще се проведат на 12 май.

В неделя от правото си на глас ще могат да се възползват 6 868 455 души. Те могат да избират между 29 партии и 7 коалиции. 8148 са издигнатите кандидати.

Според Изборния кодекс в днешния ден не се допуска поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в помещенията, в които ще се гласува, както и на 50 метра от сграда с изборно помещение, като забраната важи до края на изборния ден.

Забранено е обявяването на резултати от допитване на общественото мнение, свързано с изборите.

Гласуването в утрешния ден започва в 7 часа и ще продължи до 20 часа. В случай, че пред някоя избирателна секция има опашка от чакащи за гласуване, изборният ден ще продължи, но с не повече от един час.

Гласуването ще стане в 11 676 избирателни секции. Българите в чужбина ще могат да упражнят гласа си в 57 държави, като в тях са отворени 227 секции. Българите зад граница ще могат да упражнят правото си на глас, дори и да не са подали заявление за гласуване в чужбина, стига в държавата, в която се намират, да има разкрита секция.  

В деня на изборите е забранена продажбата и сервирането на алкохол в търговските обекти и заведенията за обществено хранене в София от 6 до 20 часа. В забраната не са включени заведения, в които ще се проведат семейни и обредни ритуали.

Повече от 14 000 полицаи ще бъдат ангажирани с опазването на обществения ред на 12 май. 3300 полицаи са включени в ротация и ще охраняват населено място, различно от това, в което работят.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови