Без екотакса само за многократните торбички

29 септември 2012 в 11:39 1585 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Торбичките за продължително ползване няма да се облагат с екотакса.

Това стана ясно след срещата на производители на торбички и министри в Министерство на финансите.

Оказва се обаче, че екотаксата остава за всички останали торбички.

"Всички торбички, под дебелината и размерите, които са указани - дебелина под 15 микрона и размери 35 на 45 см - ще бъдат облагани тази година с такса 35 ст., догодина – с 45 ст., а след това - с 55 ст.", заяви Фратев. 

На срещата присъстваха вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на околната среда и водите Нона Караджова, представители на фирми-производители на торбички и представители на Асоциация „Полимери”.

„Намерихме определението за торба за многократна употреба и нелетящи торби. Това са торби с размери 39 на 49 см. и с голяма дебелина. Търсехме да стимулираме употребата на торби, които да се използват продължително. Това е добър компромис. След прилагане на наредбата, ще обсъдим проблеми, ако се срещнат, и ще намерим съответните решения”, заяви министър Караджова.

Предвидено е в случаи, в които крайните разпространители – магазините и търговските вериги - си позволят да закупят и предложат на клиентите торба, за която не е платена такса, да плащат глоба от 3 хиляди лева до 10 хиляди лева.

Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че и представители на производителите, и експерти са съгласни, че това помага на природата.

„Разбрахме се - да има горещ телефон към Министерство на околната среда и водите, да се подават сигнали от производителите както за нерегламентиран внос, така и за нерегламентирано производство в България”, добави министър Дянков.

Антоанета Перникова, изпълнителен директор на Българска асоциация „Полимери”, заяви, че в интерес на по-продължителна употреба, са намерили намерихме дефиниция за торбичка и са се спрели на определен размер и достатъчна дебелина, така че тези торбички да не създават проблеми на околната среда.

"След известно време ще се съберем, за да обсъдим дали компромисът е работещ", допълни Перникова.

Драмата с торбичките започна през юни, когато Министерският съвет реши да въведе нова такса от 35 ст. върху полиетиленовите торбички.

Близо 800 души протестираха тази седмица в София против новите изисквания за полиетиленовите торбички - такса от 35 ст. за брой за всички размери и плътност на торбичките, които имат дръжка или друг способ за захващане.

На 1 октомври е предвиден протест и на производителите на торбички срещу новите такси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови