България рестартира разследването за потъването на "Хера"

30 април 2013 в 13:09 1363 1

Сотир Цацаров Снимка: Сергей Антонов
Сотир Цацаров Снимка: Сергей Антонов

Разследването за потъването на българския кораб "Хера" ще бъде възобновено. Това стана ясно във вторник след среща на премиера Марин Райков с главния прокурор Сотир Цацаров. 

Разследването на трагедията, при която загинаха 17 български моряци, е прекратено през 2010 година. Трагедията се разигра на 13 февруари 2004 г. на входа на Босфора в акваторията на Черно море.

"При моето последно посещение във Варна, имах възможността да се срещна с един покрусен баща, загубил своя син, който продължава да очаква отговори, които не идват. Аз обещах, че ще направя всичко възможно българската държава да съдейства за намиране на тези отговори. В началото на 2010 г. имах настойчиви разговори с нашите турски партньори, настоявайки за повторна проверка и да създадем условия за намиране на отговори. С г-н Цацаров обменихме виждания по тази тема”, посочи премиерът Райков.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че разследването на трагедията ще върви по линия на международната правна помощ. В момента корабът е на 74 м дълбочина, посочи Цацаров.

„Последният контакт с турските власти е през 2010 г. Тогава на среща турските власти заявяват, че няма да допуснат кораб на българските военноморски сили да направят оглед на потъването, както и, турска техника да извърши този оглед. Действаме в пълна координация с Министерство на външните работи”, каза още главният прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика