Аббас разпореди в новите паспорти да пише "Палестинска държава"

06 януари 2013 в 20:34 1334 1

Махмуд Аббас разпореди в новите лични документи да пише
Махмуд Аббас разпореди в новите лични документи да пише "Палестинска държава". Снимка: EPA/БГНЕС

Палестинският президент Махмуд Аббас разпореди да започне работа по изготвянето на нови паспорти, лични карти, шофьорски книжки и марки, на които да пише „Палестинска държава”, предаде АФП.

Декретът, оповестен от агенция УАФА, идва след успеха в края на миналата година на палестинците при получаването на статут в ООН на нечленуваща страна наблюдател, въпреки силната опозиция на САЩ и Израел. 

Според Аббас, промяната върху официалните документи ще помогне за укрепването на Палестинската държава „на място и за изграждането на нейните институции, както и суверенитета ù над нейните земи”. 

Още миналата седмица палестинският лидер нареди на външното министерство и посолствата по света да започнат да използват „Палестинска държава” в официалната кореспонденция.

Преди това издаваните от правителството на Аббас официални документи, включително паспорти и други идентификационни документи, съдържаха определението Палестинска автономия.

Израел разкритикува палестинците за увенчалия се с успех стремеж да променят статута си в ООН, заявявайки, че палестинска държава е възможна само след двустранни преговори с израелската държава. 

От министерство на външните работи на Израел са отказали да коментират последните действия на палестинските власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!