11 абитуриенти със сбъркани дипломи от училището в Рибново

23 юли 2012 в 11:52 3261 0

Средното училище
Средното училище "Йордан Йовков" в село Рибново. Снимка: catalog.bg

11 абитуриенти от училището в село Рибново, Благоевград са получили дипломи за завършено средно образование с невярно съдържание. Това разказаха потърпевши и родители пред bTV.

Най-честата грешка е сбъркани имена заради объркани букви. На един от завършилите училището е сменен родният град - пише Гоце Делчев вместо Добрич.

Част от абитуриентите се притесняват, че сбърканите дипломи ще им създадат проблеми при издаване на шофьорска книжа или при кандидатстване и записване в университет.

Директорът на училището - СОУ "Йордан Йовков", Манчо Джуркин обясни, че до грешките се стигнало заради честата смяна на имената на мюсюлманите - след демокрацията те бяха променяни четири пъти, каза той.

Според него проблемът е преувеличен - най-важното в документа бил Единният граждански номер (ЕГН).

OFFNews изпрати запитване до Министерството на образованието, младежта и науката за това как и в какви срокове ще бъде решен проблемът. Попитахме и какви са възможните санкции в конкретния случай. Все още от МОМН няма коментар по случая.

Проверка вече започна подчиненият на МОМН Регионален инспекторат по образованието в Благоевград. Утре, 24 юли, инспектори ще отидат на място в селото за проверката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша