Quantcast

Повече деца ще получават плодове по програма „Училищен плод“

Последна промяна на 14 август 2013 в 15:28 1391 0

Схема
Схема "Училищен плод"

Повече деца ще бъдат обхванати от програмата „Училищен плод“. Това предвиждат промени в схемата за предоставяне на плодове и зеленчуци в учебните заведения, одобрени на заседанието на Министерския съвет.

Плодове по програмата ще получават вече и децата от първа и втора група в детските градини. Ако има отсъстващи деца пък, плодовете и зеленчуците ще бъдат разпределяни между другите деца и няма да бъдат връщани, както досега.

Промените предвиждат облекчаване на режима за доставчиците и по-ясни правила по отношение на графика. Предвидено е и изискването плодовете и зеленчуците да се раздават в опаковки, които да ги предпазват от замърсяване.

Схемата „Училищен плод“ се прилага от 2010 година, като първоначално са обхванати 118 694 деца от 478 училища и детски градини, а през тази учебна година ще бъдат обхванати 180 000 деца от 1300 учебни заведения.

За тази учебна година за програмата ще бъдат предоставени със 700 000 евро повече заради успешното усвояване на европейските средства през предишните години.

В същото време от Държавен фонд „Земеделие“ обявиха, че от утре започва приемът на заявления за участие в програмата. Крайният срок за кандидатстване е 20 септември.

Кандидатите са обособени в три групи. В първата са учебните заведения, във втората - доставчиците и производителите, а в третата – общините, които кандидатстват за учебните заведения на тяхна територия.

Доставката на плодове и зеленчуци ще започне на 1 първи ноември и ще продължи до 31 май. Децата могат да получат ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути и киви, а от зеленчуците – домати, краставици и моркови.