Законността на протестите. Мнението на един обикновен адвокат

Последна промяна на 27 юли 2013 в 13:15 34345 143

Николай Хаджигенов, адвокат.
Николай Хаджигенов, адвокат.

Автор: Николай Хаджигенов

Четохме оня ден изказванията на новия главен секретар на МВР Лазаров и единственото, което ни хрумва е, че в сравнение с него тоя, предишният, беше един титаничен интелект. А както добре знаете и там имахме някои забележки по въпроса. Сигурно се чудите, защо както казва една приятелка, влизаш веднага остро.

Веднага казваме, защо:

"От самото начало протестът е нелегитимен, това е проблем на Столична община, която може да издаде заповед за прекратяване на шествията и блокадите. В такъв случай МВР ще има задължение да употреби сила, за да разпръсне хората, а това е опасно, защото застрашава гражданския мир".

Четейки горното, изпадаме в един потрес от съдържащите се в горното умотворение правно-милиционерски анализ. От една страна, хем протестите са нелегитимни и МВР е наясно с това и може и трябва да употреби сила за да ги разпръсне, хем от друга страна Столична община можела да издаде заповед за прекратяването им, но дори и тогава МВР нямало да използва сила, щото това ще застраши граждански мир?

На първо място, ни се ще, с риск да ни обвините в образователен снобизъм, да обясним, че, ако правото се преподаваше в спортните училища или се учеше за 2-3 семестъра в Магнаурската школа, на останалите, дето нямаме „удоволствието“ да носим милиционерски фуражки, нямаше да ни се налага да го учим 5 години в истински университети, да караме стажове и после цял живот да продължаваме да учим.

В тази връзка, протестите са законни, каквото и да си „мислят“ в МВР. Правото на протест е уредено, като конституционно право на гражданите, съгласно чл. 43 от  Конституцията на Република България: „Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации.“

От тука нататък, всичко са волни милиционерски интерпретации: ма нямало организатор или организатори, ма нямало политическа партия от пред или отзад на протестите и прочие глупотевини. Разбирам ги, че искат да има организатор, за да могат тутакси да му намерят я трупа на тъщата във багажника, я кило дрога под дивана в хола, но това, което няма как да разберат, че такива протести никога не е имало у нас. Освен това, хората видяха как някои се опитаха да се възползват от февруарските протести, обсебвайки ги и до какво доведе това.

По-същественият проблем се състои в това, че в МВР не схващат как е възможно десетки хиляди граждани да се събират и протестират без надлежна организация. Ние разбираме затруднението им, доколкото последните са свикнали да ходят под строй до столовата три пъти на ден и самата идея, че някой може да мисли и прави нещо самостоятелно, само защото се чувства свободен гражданин е неразбираема за казионните плитчини, които обитават.

На последно място, ни се ще да обърнем внимание на МВР, че са спазени разпоредбите на брадясалия Закон за събранията, митингите и манифестациите от 1990г. Кметът на СО Фандъкова е така любезна да отговаря положително на подадените молби за протести, така че, протестите са легитимни и законни, колкото и да се напъват в МВР. Това дето ще разпръснат със сила протест от тридесет – четиридесет хиляди души е нещо, което не пожелавам на никой управник или милиционер, не защото ще успеят, а защото няма да намерят миша дупка в нашата времева линия, в която да се скрият.

Правото на протест е изконно право на всеки гражданин в една свободна и демократична държава!

И никой и нищо не може да спре гражданите да постигнем своето, а именно да променим статуквото! Подобни призиви, освен съдържащата се в тях ярка некомпетентност, на практика провокират силово противопоставяне на гражданите и властта. Е, както знаете участниците в настоящите протести сме особен вид лумпени и сме по-умни от властта. Отделен е въпросът, че властта и държавата сами по себе си са нищо и не могат да съществуват самостоятелно в правния мир.

Държавата, това сме ние гражданите!

Последно и ви оставяме.

С риск да ви досадим окончателно ни се ще да ви припомним, че ролята на МВР не е да прислужва, унизително коленичила пред всяко ново правителство, а да служи и защитава гражданите, които им плащаме заплатите. Или иначе казано, ние не сме роби на униформените, тяхното съществуване е оправдано единствено, когато служат и бранят гражданите.

Доколкото, това очевидно не се случва, може би е крайно време МВР да се заличи и да се изгради отново по нов начин и с нови хора?

Не, ли?

 п.с. Закон за събранията, митингите и манифестациите

Чл. 3. На събранията, митингите и манифестациите гражданите изразяват мнения, възгледи и становища по въпроси от политически, икономически, социален, културен или друг характер чрез слово, плакати, макети и по друг подходящ начин.

Чл. 4. Гражданите не могат да бъдат преследвани и наказвани за организиране и участие в събрания, митинги и манифестации и за изразените от тях мнения, възгледи и становища, освен ако това съставлява престъпление или друго правонарушение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.02 2014 в 15:31

Г-н адвокат,
При положение, че хората са ограбени от всякъде, имат законното право на протест. При положение, че моите конституционни права са нарушени, аз също имам право да протестирам. На Вас Ви е лесно - имате си хонорарите, живеете си добре и ви е все тая. Аз обаче ги нямам. И понеже съм лишен от правото да бъда бял човек в бяла държава, ще протестирам и Вие не можете да ми кажете нищо.

19.08 2013 в 23:48

Без кръв няма да мине,може да си протестирате и 100г.,те ще се правят ,че ми няма.....

15.08 2013 в 10:01

Гледал съм протест пред Белия дом и Пентагона. Стоят си хората и си протестират. Ама нищо не БЛОКИРАТ и на НИКОГО не пречат. И ги пази по един полицай. Сигурно си знаят ЗАЩО ПРОТЕСТИРАТ ТАКА? А вие форумци ЗНАЕТЕ ЛИ?

30.07 2013 в 13:45

Този е адвокат ?! Господ да пази неговите клиенти !

30.07 2013 в 13:07

+1 [:

30.07 2013 в 04:57

А бе, за протестите всичко е ясно,или не толкова важно....По-важното е какво предлагат протестиращите??? Ами,нищо по-добро,или държавата да се управлява от улицата,което е доста смехотворно за 21 век. Не се ли разбра ,че няма сила,партия,личност в България,която може да управлява ,служейки на народа !!! Трябва да се търси някъде отвън! Но това никак не е лесна работа...
А най-важното е че никой българин не ще се заеме да търси и предлага друг знаейки,че той е най-подходящ ! Учудвам се ,защо никой не запита тези протестиращи,защо не научиха свойте роднини как да гласуват,че децата им сега да не са на улицата......???! Но пак стигаме до жалната истина: В България няма сила,управлявайки , да служи на народа !!!!!!!!! Има един не много приемлив изход за БЪЛГАРИТЕ в България,който ще ги избави от това правителство веднъж за винаги,но останалите в България е видно не го приемат....просто да напуснат "РОДИНАТА" ,ТОГАВА ПРАВИТЕЛСТВОТО НЯМА КОГО ДА УПРАВЛЯВА НЕКОМПЕТЕНТНО !!!!

30.07 2013 в 00:52

До: жабка
:) :) :) Жабка, много умно и остроумно казано! Обаче опонентите на протеста няма как да го оценят. Досега не видях един с чувство за хумор. Сухарщината ще ги умори преди да ги уморят политиците. :)

29.07 2013 в 22:34

Няма да излезе, кака, рахат бъди! ;)

29.07 2013 в 22:27

Жабка, аз съм съм скачал още на сините митинги преди 23 години и тогава бях заблуден ,че може нещо да се промени. дано сега да успеят ,но не да бутнат правителството , а да сменят системата......за което дълбоко се съмнявам ...затова не ходя на протестите.

29.07 2013 в 19:35

Господин адвокат,
Никой не може да черпи права от собственото си виновно поведение. Хората работели и имат възможност да излязат след 22 ч. на протест. Ами хората, които искат да упражнят конституционното си право на почивка? Колко и какво плащат на общината издигналите палатковия лагер за ползване на общинска територия и с чие разрешение е издигнат този лагер? Ако аз си паркирам колата в синя зона, веднага ще я приберат и ще платя солена глоба. Тия с палатките да не са миропомазани? Защо ми се ограничава правото на свободно придвижване? В Англия също протестират. Но на не по-малко от ЕДНА МИЛЯ от парламента. Явно вие не сте присъствал на този цикъл лекции. Ако успеете да ме убедите в моята неправота ще ви се извиня публично.