След Арабската пролет дойде Арабската есен

Последна промяна на 11 септември 2015 в 16:06 16730 17

Сирийски въстаник сменя позицията си

В четвъртък 13 водещи европейски медии написаха открито писмо до политиците от Евросъюза, където в традициите на хуманизма припомнят, че Европа е ”континент, изграден на принципите на солидарността, равенството и свободата”, и призовават за облекчаване съдбата на бежанците.

Накрая медиите настояват да се увеличи натискът над страни като САЩ, Русия, Иран и Саудитска Арабия за активизиране на опитите за прекратяване на войната в Сирия.

Тази поанта анулира хуманистичния подтик и отразява интелектуалната некомпетентност на европейската журналистика да дойде до логично прозрение: войната в Сирия се води вече четвърта година и бойните действия са почти преустановени, че в Ирак повече от 10 години няма мир, но бежанската вълна се надигна едва след експанзията на „Ислямска държава”. Именно в нея е коренът на бедствието и точно там трябва да гледат Европа и НАТО. Уви, те са обърнали взор за указания единствено към САЩ!

В Сирия се оформи непримирим триъгълник от противници, който напомня историята за турската инвазия на Балканите. Струва си да си припомним тази печална страница от нашата история. Турците стъпват в Европа през Галиполския полуостров някъде след 1331 г. По това време България и Византия са в силно обтегнати отношения: една година Византия наема турски отряди срещу България, следващата година е обратното. Така турците навлизат в междината между двете държави, установяват столицата си в Одрин и за 65 г. окончателно покоряват Втората българска държава. Късогледството на балканските владетели се оказва съдбоносно. А са можели да последват хан Тервел и византийския император Лъв ІІІ, спрели със задружни действия нахлуването на арабите през 718 г.

За бъдещето няма значение дали в Сирия ще победи Башар Асад или въстаналата опозиция – историята си пробива път не само през закономерности, но и през случайности. Тя не е жена, която може да бъде изнасилена – каквото има да става, то винаги става. Башар Асад няма да е вечен, и опозицията няма да е вечна. Но ако главорезите на ИД окончателно вземат връх в Сирия, картината сигурно ще е друга не само за Близкия Изток, но и за Европа и света. Сляпата и свирепа ярост на екстремистите вероятно ще надмине „Ал Кайда” и ще прекрачи границите на САЩ.

Ако Башар Асад и умерената опозиция в Сирия напълно осъзнаят степента на надвисналата опасност, ще бъде добре. Дали обаче вкопчените един в друг врагове няма да предпочетат да полетят заедно в пропастта? Едва ли някой от противниците ще отстъпи. Колкото и да е парадоксално, но дали в такъв случай изходът не е във възобновяване на бойните действия и едната страна да победи другата, но не да я унищожи, а само да я подчини и със съвместните въоръжени сили заедно да отворят единен фронт на ИД? Или поне някой от тях да получи някакво преимущество в сегашното равновесно статукво и в нов кръг от преговори в Женева да наклони везните в своя полза?

Това обаче са общи принципни разсъждения, не лишени и от доза абстрактност. Ако те се изпълнят с конкретно съдържание, картината се променя като в калейдоскоп. Твърденията, че оставката на Башар Асад е решение на сирийския проблем, не е вярна, това западните политици го знаят много добре. Първо, опозицията е силно сегментирана, тя няма лидер да я обедини, а борбата за власт ще доведе до блокиране на държавата да се противопостави на ИД.

Второ, гражданската война в Сирия всъщност е с религиозни корени, тъй като Башар Асад и приближената му върхушка в армията принадлежат към сравнително малобройна ислямска общност. Затова ако опозицията вземе връх, тя няма да допусне египетския вариант армията да абсорбира енергията й и после да я изтласка от политическата сцена, а тотално ще подмени армейското ръководство примерно до командир на бригада или батальон.

Има обаче логика ако в някакъв преходен период Башар Асад остане на власт с цел минимални сътресения в държавата, докато тя се справи с ИД. И всеки вой против ще е лицемерен, защото западните политици и това го знаят.

След началото на гражданската война в Сирия преди 4 години западните държави застанаха в единен фронт зад логото, че бъдещето на страната е възможно единствено без Башар Асад. Военните успехи на ИД и особено началото на потока от бежанци към Европа обаче принудиха много страни да преосмислят ситуацията, твърди в публикация Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Кризата в Близкия Изток застави много правителства да погледнат на нещата от друг ъгъл на съюзниците си и на политическите си противници. Единният доскоро американски фронт по сирийския въпрос започва да се руши: Австрия и Испания вече искат да се отчете мнението на Башар Асад и на Русия в обсъждането на проблемите. А целта на САЩ беше именно свалянето на Асад на всяка цена – коментира немското издание.

Все по-ясно се открояват гласовете да се гледа на Башар Асад като на съюзник в борбата против ИД, а не като на противник.

Външният министър на Австрия Себастиян Курц призовава за съвместно решение: „Ние не можем да решим проблема без държави като Русия и Иран, трябва да проявим прагматична солидарност и да се интегрира сирийският лидер в борбата с терористите.”

Външният министър на Испания Хосе Мануел Гарсия-Маргальо също призовава да започнат преговори с Башар Асад за прекратяване на конфликта в страната.

Силата и слабостта на демокрацията едновременно и противоречиво са съсредоточени в спазването на множество правила и процедури. Дали парламентите, президентите и правителствата ще се договорят за съвместни действия срещу ИД? А егоизмът на националните интереси какво ще им диктува? Британският парламент например вече отказа да даде мандат на правителството. А ИД няма да даде отсрочка на никого да вземе забавено решение.

Очевидно Западът засега не е в състояние да предложи конструктивно решение на кризата със Сирия. Всеки опит там да се привнесе демокрация от европейски тип е обречен на неуспех, защото всички форми на сегашния ислям поне в арабския свят са несъвместими с демокрацията. След „арабската пролет” дойде „арабската есен”, попарила със слана много илюзорни надежди.

Руски Голям десантен кораб с техника върху откритата палуба преминава през Босфора

На свой ред Владимир Путин е достатъчно енигматична личност и никога не може да се предвиди следващият му ход, още по-малко да се предположи какво мисли. Но изглежда той също не вярва във възможностите на Запада да влияе оперативно в международната политика и затова е решил да заложи на военно решаване на ситуацията в Сирия, с крайна цел унищожаване на структурите на ИД.

Руски транспортен самолет Ил-76 на сирийско летище

Самолетите Ан-124 и Ил-76 са само най-видимата част на айсберга. Не по-малка част от въоръжението и техниката пътуват с кораби от Новоросийск до Сирия, като при преминаване през Босфора те лъсват като на длан. Само за месец са засечени 6 броя големи десантни кораба да правят общо 10 курса до Сирия. Забелязан е и гражданският кораб „Александър Ткаченко”. Вече корабите са така претоварени, че трюмовете им не побират товара и част от него е върху откритата палуба под маскировъчни мрежи.

Натрупани са достатъчно факти, за да се очаква в обозримо бъдеще някаква развръзка по ситуацията в Сирия. Въпросът е кой ще изпревари. Във всеки случай едва ли американската дипломация ще поднесе изненади – тя е твърде консервативна, разчита на грубата военна сила, на политическата принуда и на парите. Барак Обама няма да последва римлянина Катон Стари и да завършва всяка своя реч пред Конгреса с призива „Ислямска държава трябва да бъде унищожена!”

Нови свежи идеи за решение все пак могат да дойдат единствено от европейските държави и то ако се освободят от стереотипите на васалното си мислене.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.09 2015 в 21:55

Това дето го пише "Банана 22:33 12 сеп 2015" и аз си спомням, че съм го прочел апокрифно през 1988-ма. В предсказанията си Баба Ванга споменава нещо като "-Сирия ке падне..."

12.09 2015 в 22:33

Извинявайте другарю Бодрум , службите не са невежи охо те всичко знаят и са яко нагазили в лайната, най-силните в района са МОСАД най-вероятно по въпроса са замесени и МИ-6, ЦРУ, немско и френско разузнаване, ФСБ, турско разузнаване и т.н. , службите са за това да стоят в мрака, който иска да ми се смее но Ванга го е казала, че когато Сирия падне мамата ше си ебе от кръв (2016). ТСВ ще има драги напрежението е катастрофално, и нова фин. криза те обикновенно са на 7-8-9 години преди балона с ипотеките, е бил балона с ИТ и софт бизнеса, вече гръмна нефтения балон какво, имаше трусове по Азиатските и Европейските интересно откъде ще удаи новата криза, отворен съм за критика и мнения по написаното. :)

12.09 2015 в 12:07

Като погледне логично човек... Най-вероятно е Саудитска Арабия да спонсорира ИД; купуват им петрола и го продават като техен ("изпран"). САЩ и Европа са в подчинена позиция, защото нямат избор, освен да търгуват с арабите: купуват петрол и им застрояват пустинята с безмислени, мегаломански сгради и съоръжения. На това им разчита част от икономиката. Мазният арабин може и да надхитри накрая белия човек... Макар, че всички предсказания сочат жълтурковците като владетели на света през следващите векове... :)

12.09 2015 в 11:20

Путин явно е чул призива на медиите. Почакайте до 28 и ще разберете какво ще стане. И в Сирия а и не само.

12.09 2015 в 10:21

"....лошото е че никой в този форум не може да (до)каже откъде се пръкна идил....."
------------
Така е, в този форум не можем да докажем нищо, защото и не знаем нищо.Няма и да научим, поне не в обозримото бъдеще.Всички, замесени в тези лайна имат поне по един чифт насрани гащи, които най-усърдно крият.До нас достига само тази информация, която по някакъв начин обслужва нечии интереси.И, разбира се, на тази информация не бива да се вярва безрезервно.На мен не ми пука нито за рашките, нито за краварите, но ми пука, че ЕС яде лайната.Също прави впечатление, че дърдоренето в нашите "медии" около събитията в Сирия напоследък измества някои други теми - например КТБ, прословутите реформи в съдебната система и други интересни наши си насрани гащи (каквито имаме не един и два чифта)....май някои разчитат покрай сирийската пушилка тези пордобности предизборно да бъдат заметени под килима....

11.09 2015 в 22:57

"Арабска", "мангалска", се тая. Мангустите са си мангусти. Никой не ги иска никъде, цивилизованите хора ги е гнус от тях. По-далече от тея.

11.09 2015 в 20:50

Само да отбележа, че изданието Deutsche Wirtschafts Nachrichten, което е цитирано от автора, всъщност е руско и е пропаганден инструмент на Путин, здраво ръсещ лъжи и манипулации.
Що се отнася до Асад - той нямаше да остане на власт, ако не беше подкрепен от Русия, въпреки че изби над сто хиляди души още рреди ИД да се появи. А след появата на ИД, Асад воюва доста вяло с тях. Казват, че даже върти търговия с петрол с терористите. Асад всъщност воюва най-вече с кюрдите и с умерената опозиция. На база на всичко това, няма основание да се смята, че Русия има кой знае какви намерения да воюва с ИД, след като и протежето й Асад не прави това. И още - една силна ИД е абсолютно изгодна за Русия, защото: 1)Асад изведнъж става приемлив вариант за света и "умерен", 2)бежанците от зверствата на ИД бягат към Европа и я къртят отвътре, създавайки разногласия в ЕС, 3) прозападните кюрди са атакувани от ИД и Асад и са отслабени като фактор в региона. 4) САЩ отново са обвинени, че са лошите, въпреки че Русия е основният виновник тази вой на да се разрасне до такива размери, защото 4 години блокираше опитите на Съвета за сигурност да приеме решение за международна намеса.
И накрая: енигматичната Ислямска държава се появи някак си отведнъж и от нищото в 3-та година от войната, тогава, когато ситуацията в Украйна ескалира и санкциите срещу Русия влязоха в сила. Защо ли? А имаше и материали, според които доста бивши офицери от съветската армия били на командни позиции в ИД...
Знам, че сега петата колона ще започне да вие и плюе, но нещата стоят така.

11.09 2015 в 20:12

Дрън-дрън-ярина. Духът на исляма вече е изтърван от бутилката и единствения начин да бъде върнат обратно е като се обединят цивилизованите страни или направо всички неислямски страни срещу варварите, тоест, срещу ислямските страни. Вече нищо друго не може да свърши работа. Та този съюз трябва, първо, да направи безопасни ислямските страни като ги разоръжи, второ, да ги постави под контрол, така че не могат да станат опасни отново, и трето, да спре имиграцията на мюсюлмани към цивилизованите страни. Основата за такъв съюз е очевидна - ислямът е злостен враг на всички неислямски култури и народи и всички имат интерес да елиминират тази опасност.

11.09 2015 в 20:00

г-н КАМЕНАРСКИ на Вас Путин какво ще ви донесе за коледа? Някой автомат, или БТР? ;)

11.09 2015 в 18:38

Турци през 1331 год.? Ти да видиш...