Шотландските гайди (о)станаха Европейски

Юрий Йорданов Последна промяна на 19 септември 2014 в 18:00 8565 17

Бихте ли си представили какво щеше да се случи днес по света, ако вотът на Шотландците от вчера бе "Да" за напускането на Европейския съюз?

Към уж само шотланското и британско събитие вървят невидими и прикачени цял океан от политически и икономически ефекти и пост-ефекти. В мислите на милиони европейци - гласът на 4.3 милиона шотландци препотвърди техния човешки избор, че са в "правилния" отбор. Геополитиката и земята на уискито щяха да се сродят здраво, до отсъстваща трезвост, за която мечтаят (и не само) всички водколюбители. И не само те. Щеше да настане празник на скептицизма, който далеч надхвърля мястото и момента на станалото.

Може би никога няма да разберем какво бяха приготвили за "събитието" видните и "нелегални" евроскептици. Вероятно никога няма как да си представим какво щеше да бъде днес по улиците на мълчащите днес градове от алианса на мразещите Европа. Но съм сигурен, че "празнуващите" щяха да са много бройни и организирани, така както само злото го може и ни го показва и в тези дни по други поводи.

Точно в този момент, когато историята прави първи опит в XXI век да осмисли отново демокрацията и авторитарното през ставащото в Украйна, след цялата артилерийска подготовка на скептицизма през посятите семена на "исконния" национализъм, посадени в Европарламента за последните петнайстина години.

Само можем да си представим какво е в душите на Мари Льо Пен, Фарадж и другите храненици на мразенето на Съюза, опаковано като горещ национализъм с мирис на водка и газ.

Вчера нетърпеливи "евроскептици" в Донецк направиха демонстрация в подкрепа на "свободолюбивите" шотландци. Просто за миг скритите московски мисли се появиха в новините.

Една от невидимите сега, но истински и "жестоки" истини за ставащото днес и по света става сякаш полувидима. Обединена с мъки Европа е мъка за всички, пожелали да разделят и да владеят най-старата цивилизована част на света.

Ако погледнем, дори с неуспех на усилието, към бъдещето - последиците от вчерашното Шотландско "Да" на Обединена Европа, далеч надхвърлят ефектите с видимост от идващите месеци или година.

Липсата на "заразяващ" пример ще обезсърчи още доста местен и спонсориран национализъм по целия континент и у нас. Ще минат месеци и в края на метежната 2014 това ще бъде едно от "Събитията на годината", а след години - вероятно и на десетилетието. Десетилетието, в което Украйна и светът ще разберат, че не са същите. Вероятно и ние, българите, ще "открием" "откритието".

Вчерашното шотландско "Да" е една от най-хубавите новини, която сме чули в последните (вероятно) години в ролята ни (и) на европейци. За крехката българска европеизация това е една голяма новина - нашите братя по гайди сякаш ни казаха нещо, което ние искаме винаги да чуем от чужденците - да, прави сте.

Инак - Европа остава трудно единна, но още един изпит за 2014 бе взет. Остават още доста. Ефект "Шотландско домино" няма да има. И уискито остава европейско, добра новина за ценителите.

Наздраве, Европа!

P.S. Наздравицата става и с чаша вода, стига да е искрена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.09 2014 в 13:08

Статията е дървенофилософско обяснение на нещо неразбрано-недоразбрано.
Шотландия е държава с хилядолетна история и култура и нейната независимост има много съюзници в Европа, преди и сега.
ЕС има повече привърженици в Шотландия и повече проЕС партии, отколкото в останалата част на UK.
Референдумът за оставане в ЕС притеснява и дразни шотландците много, тъй като те са най-силните защитници на ЕС интеграцията, а партиите подкрепящи независимостта са върли защитници на интеграцията, не евроскептични. Каталонските и баските сепаратисти също са интегристи и проЕС независимо дали са леви или десни.
И накрая, според автора - точно ние трябва да се радваме, че точно проевропейските партии в Шотландия загубиха референдума за независимост, и то защото сме били силно проевропейски настроени, а пък точно Фарадж бил плакал видиш ли заради това, че Шотландия била останала зависима от Англия. Интересно да прочетем кога пък станаха UKIP и SNP съюзници и за какво са на едно мнение? А може би трябва да си затворим очите и за вандализма на "юнионистите" в Глазгоу, които празнуваха и развяваха чужди знамена, пееха шовинистични песнички и скандираха расистки лозунгчета, съвсем в стила на Льо Пен, която пък самия Фарадж също не харесва и не ще да е в една група с нея в европарламента.
Много смешно, та чак тъжно е да се четат безмислени упражнения по стил, с претенции за дълбок анализ.

21.09 2014 в 13:55

merypoup, я иди си сложи краката с гореща и подсолена вода да ти падне температурата! Много бълнуваш! Това, във Венето, е само сондаж! Няма никаква правна сила. Казва го дори легиста и управител на Венето Зая! Ама ти с тая висока температура никак не си добре!

21.09 2014 в 13:46

Чета коментариите на изкукуригалия балкански субект и се смея с глас. Навсякъде му се привиждат хората от неговата дружинка: СерГЕЙ, Вагинин, Азер Меликов, Янаки Стоилов. И понеже с какъвто се събереш - такъв ставаш, той само себеподобни вижда! :-)))Иска всички да са гейове като него и дружинката му. :-))))

20.09 2014 в 15:32

Александър, четеш ли изобщо, или си казваш мнението, на приказка да се намираш?

Нашите тъпи атакисти доста са оклюмали, жив пример е мазния професор...само клати глава и едно и също си мънка...

Хахаха

20.09 2014 в 15:00

Референдума беше за евентуалното отделяне на Шотландия от Великобритания, а не от ЕС. Странна статия.

19.09 2014 в 23:18

"Шотландия, Баския, Северна Италия, Донбас и Калифорния ще станат НЕЗАВИСИМИ ДЪРЖАВИ. Прогресивното човечество няма да ги остави да страдат под ботуша на Четвъртия хилядолетен Райх."

Гарантирано от професор Шотландски!!!!
Duncan MacLeod на Донецкият каменовъглен басейн.AVE,HIGHLANDER!!!

19.09 2014 в 22:59

Западняците се бяха изправили на нокти от страх РАЗПАДАНЕТО на еврогейско-педероатлантическия пакт да не започне още сега със Шотландия.

Айде успокойте се, пиленца, щом не успяха с референдум, има и други начини. А и тая малка разлика ще се стопи скоро.

Шотландия, Баския, Северна Италия, Донбас и Калифорния ще станат НЕЗАВИСИМИ ДЪРЖАВИ. Прогресивното човечество няма да ги остави да страдат под ботуша на Четвъртия хилядолетен Райх.

19.09 2014 в 22:34

Божо, прав си, че ако една страна членка се опъне нещата пропадат, но според плановете, които си правеха от Scottish National Party, предаването на властта от Уестминстър щеше да стане след най-малко 18 месеца, за който период те щяха да завършат преговорите (на теория). Разбира се го има и противоположното мнение. Също така ставаше въпос за процедура, различна от процедурата за приемане на нова страна членка.
http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-scotland-politics-26173004

19.09 2014 в 21:34

Патосът на автора е забележителен :)
Но бих искала да му напомня, че преди месеци имаше референдум за обявяване на независимост и в облас Венето, Италия. 89% от хората подкрепиха идеята. Въпреки, че референдумът не беше признат от централната власт, той показва какви са нагласите.

19.09 2014 в 21:18

Мартине, няма бърза процедура за присъединяване към ЕС. 28 национални парламента трябва да ратифицират споразумението за присъединяване. Един да се опъне и край. В Шотландия здравият разум победи здравите сили.