Разузнаване с бой или вече контранастъпление? Какво се случва на фронта в Украйна

Meduza 06 юни 2023 в 10:13 8304 2

Снимка Генерален щаб на ВСУ

На 4 юни и през нощта 5-ти Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) започнаха атака в южно-донецкото направление по административната граница на Донецка и Запорожка област на Украйна, близо до Угледар (Въгледар).

Руското министерство на отбраната обяви тази атака за начало на "мащабна офанзива" и съобщи, че в атаките са участвали осем украински батальона (около четири-пет хиляди души). Кадри от дрон, публикувани от самото министерство и руски паравоенни телеграм канали показват, обаче, няколко атаки с участието на сили, които не надвишават числеността на рота (около сто души). Съдейки по записа, максималният напредък на частите на въоръжените сили на Украйна на предната линия е бил километър и половина. Баталната сцена, заснета на видео, е тук.

В същото време ВСУ действително са претърпели загуби в техника: на публикуваните от Русия видеозаписи има горяща украинска бронирана техника; по-късно на бойното поле руските военни заснеха пет разрушени бронирани машини International MaxPRO (с други думи, поне в един район близо до Велика Новоселка, Донецка област, бойното поле е останало под контрола на въоръжените сили на РФ).

Александър Ходаковски, видна фигура в самопровъзгласилата се ДНР, назначен от Владимир Путин за заместник-ръководител на Националната гвардия на окупираната територия на региона, заяви междувременно, че въоръжените сили на Украйна са постигнали успех в едно от направленията - между Велика Новоселка и Угледар (видео от там все още не е публикувано от нито една от страните). Според Ходаковски украинските сили за радиоелектронна борба и потушаване за известно време са извадили от строя комуникациите на руските части, след което са успели да се вклинят в строя на руските въоръжени сили .

Украинската страна отрича контранастъплението да е започвало

Управлението за стратегически комуникации на въоръжените сили на Украйна разпространи изявление, в което се казва, че руските войски „активират информационни и психологически операции“. Представители на украинската армия предупредиха за "разпространение на невярна информация" за действията на въоръжените сили на Украйна и Руската федерация. „За да деморализират украинците и да подведат обществото (включително собственото си население), руските пропагандисти ще разпространяват невярна информация за контранастъплението, неговите направления и загубите на украинската армия. Дори да няма контраофанзива. За целта са подготвени стари видеозаписи и снимки, които показват поразена техника, загинали и пленници. Както и други фалшиви материали“, се казва в съобщението.

И все пак – започнало ли е на контранастъплението на ВСУ или не?

Засега това със сигурност не е главният удар. Но, възможно е, това е разузнаване с бой преди нанасянето на главния или поредица от сериозни удари. Другото възможно обяснение е, че случващото се е част от „предварителните мерки“, които се провеждат тези дни по целия фронт (от района на Бахмут и Шебекино в Белгородска област до бреговете на Днепър в Херсонска област). Тяхната цел е да се сковат руските резерви и да се разтегне отбраната.

Министерството на отбраната на Руската федерация твърди, че въоръжените сили на Украйна са използвали силите на две (от около 20) бригади край Велика Новоселка, формирани специално за голямото настъпление през 2023 г. и въоръжени със съвременна западна техника. Появата на тези бригади на бойното поле би могло да бъде ясен знак за началото на голяма офанзива. Но няма доказателства, че това наистина се е случило: видеото показва оборудване, включително западно производство, което въоръжените сили на Украйна са използвали и по-рано в други направления (според изтеклите документи на Министерството на отбраната на САЩ, такова оборудване не само в нови, но и в стари бригади).

Съвременните западни танкове, бойните машини на пехотата „Bridley“ и бронетранспортьорите „Striker“, които биха могли да бъдат ясна отличителна черта на „новите бригади“, не се виждат във видеото.

Успоредно с всичко казано, настъплението в района на Великая Новоселка би могло да бъде част от основната атака в посока Волноваха и по-нататък към Мариупол. Такъв удар има очевидни предимства: освобождаването на Мариупол, разположен на 90 километра от фронтовата линия, със сигурност е важно от политическа гледна точка; достъпът до брега на Азовско море ще прекъсне една от основните линии за снабдяване на въоръжените сили на Руската федерация по магистралата Таганрог – Мариупол - Бердянск. Има и минуси: докато се придвижва ВСУ на юг от Велика Новоселка и Въгледар, източният фланг на настъпващата група ще се удължи и ще бъде открит за удари от Донецк и руската граница.Теренът в този район не е благоприятен за настъпление, особено като се има предвид господството на руските самолети във въздуха: всичките 90 километра до Мариупол са гола степ. През есента на 2022 г. въоръжените сили на Украйна имаха големи проблеми в настъплението на подобен пейзаж в Херсонска област на десния бряг на Днепър.

Невъзможно е да се каже недвусмислено дали атаката край Велика Новоселка е предвестник на офанзива в тази конкретна посока. Но определено е свързана с настъплението, както имат отношение и ракетните удари по Мариупол и Бердянск през последните седмици. В същото време е възможно основният удар в крайна сметка да бъде нанесен някъде другаде.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

2

dolivo

07.06 2023 в 07:55

Някакви редосеялки бяха гръмнали от въртолети Рашките, да отбележат

-529

1

6екеr4о

06.06 2023 в 11:13

Ей, блядовете наистина лъжата я нямат за нищо!

Вярно е, че на страха очите са големи, ма къде е числеността на рота, къде е на 8 (осем) батальона!?

Вярно е също, че тъпоглавата пропаганда е предназначена за тъпоглавото народонаселение на педеРацията, но като прокламираш широкомащабна украинска контраофанзива, какво постигаш??? Най-много на мурзилките още повече да им се спече голЕмата нужда!!!