Радан Кънев: Когато популизмът срещне глупостта...

Последна промяна на 27 август 2013 в 13:20 18815 30

Радан Кънев
Радан Кънев

Препечатваме текста на Радан Кънев от личния му блог по повод идеята веригите хипермаркети да не работят събота и неделя:

... резултатът е години, дори десетилетия на излизане от икономическия трап. Не е да не сме го виждали. И по всичко личи, че ако не се противопоставим остро и навреме, ще го гледаме пак, и пак...

Поводът: безумната идея за забрана на работата на "веригите хипермаркети" в събота и неделя. Безспорно, големите вериги имат трески за дялане в поведението си - особено в съмнително сходните условия за разсрочване на плащането, ценови политики и т.нар. задължителни "отстъпки", представляващи по същество облагане на правото на производителя да им доставя стока със задължителна безплатна берия.

Има смисъл както КЗК да си свърши работата (което при сегашния състав и правна уредба е по-скоро мечта, отколкото реалност) и да установи картел поради твърде сходните условия, така и от нови правила в съзвучие с Европейските норми за неравнопоставено договаряне. Тук искам да отбележа, че и двете са неизпълними преди у нас да има наистина независими и професионални регулаторни и контролни органи, а не сегашната система на партийни назначения и бизнес квоти в състава им.

Има смисъл да се провери ролята на някои търговски вериги в ДДС-веригите в търговията с храни, но това опира до работата на НАП, т.е. - вж. по-горе...

Аз самият съм привърженик на малките магазини, работил съм в такъв, и предпочитам да пазарувам от тях - най-вече заради личното отношение, изграждането на доверие, качеството на обслужването и изобщо тези малки неща, които правят деня ти по-добър. Вярвам, че малките магазини, които развиват тези елементи на обслужването и успяват да доставят стока с постоянно и високо качество и ясен произход, винаги ще оцелеят - просто в големи вериги не можеш да получиш точно това.

Предложението на управляващите обаче не решава никакви проблеми нито на пазара, нито на производителите, нито на потребителите. Напротив - безумната популистка мярка ще нанесе множество тежки последици:

- За заетостта - рязкото намаляване на работното време ще доведе до неизбежни значителни съкращения;

- Конкретно за младежката и студентската заетост - възможността за работа именно през уикенда и особено важна за студентите. Ограничаването на крупни работодатели да работят точно тези дни ще остави мнозина без възможност за съчетаване на работата с ученето или втора работа;

- За оборота и печалбата не само на големите - по всяка вероятност подобно решение ще доведе до общо намаляване на оборотите и потреблението;

- За удобството на потребителите - много хора използват един от почивните си дни, за да накупят продукти за цялата седмица, като естествено се опитват да се възползват и от най-добрите цени на пазара. В противен случай, те ще бъдат принудени да го правят в пиков час след работа;

- За производителите - колкото и да са трудни отношенията между производители и търговски вериги, все пак те са основен и обикновено пряк купувач на българска хранителна продукция. Обратно - рязкото намаляване на обороти през тези вериги ще върне на терена странни 'борсови' прекупвачи, което съвсем няма да подобри положението на производителите и потребителите.

И не на последно място - корупцията. Кой орган ще преценява кое е "верига" и "хипермаркет", а кое - квартален магазин. Защото интересът да подкупиш този орган и да работиш неделя за разлика от конкуренцията си ще е огромен. И - честно казано - не знам дали точно това не е интимната мисъл на управляващите... Създаване на "не-вериги" от "не-хипермаркети", които бързо и много печелившо да запълнят пазарната ниша? ДПС са майстори на точно такива похвати...

Темата за отношенията търговец-производител търпи сериозен дебат. Но предложената мярка не е част от него. Тя е резултат от срещата на глупостта с популизма, а най-вероятно - и с корупцията. Тя е показател, защо това правителство трябва да си ходи максимално бързо - защото нищо смислено и полезно не може да свърши. Всеки ден на власт за кабинета Орешарски са нови съмнителни назначения и нови вредни за икономиката мерки, нова безработица и нова бедност..

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.08 2013 в 08:26

ДО 65 : "срещата" на Глупоста и Популизма е по-отдавна! Роди се БОЛШЕВИЗМА !!!

29.08 2013 в 03:39

Защото това словоблудие е в стила, и на висотата на прозренията на влюбена провинциална осмокласничка. Нали не твърдиш наистина, че утре това лице трябва да управлява държавата?
Даже Плевналиев ги ръси направо като гимназистка. Демек - опитен и мъдър.

28.08 2013 в 12:12

Защо трябва да се поставят ограничения? Нека всеки сам, в случая търговските вериги, взима решения, стига действията му да са законни. Колкото до Кънев не виждам защо да не се изказва по злободневни въпроси, нали те са част от нашето ежедневие?

28.08 2013 в 08:09

Давал съм ги, не обичам да се повтарям за да не бъде като спам, но частично ще се повторя
-Не беше необходимо да отговаря на Бареков, принизява се на неговото ниво.
- На страницата във ФБ, коментира злободневни теми в стил „Не е така, ама незная как трябва да бъде”
- Безпочвен опит да защити незащитимото Реформаторският блок .
- Коментара за супермаркетите, излишно и смешно, като се знае че законово няма как да се случи. това си е стрелба с халостни патрони по гаргите.
От този човек се очаква да каже КАКВО И КАК ще се направи, а не просто критики на дребни „управленски” решения.
п.п.
Не се опитвай да ме вкарваш само комунистически филм, не съм бил и никога няма да бъда комунист. Радетел съм СИНЯТА ИДЕЯ, но не в стил който ни беше пробутана, говоренето на едно а правенето на друго.В света на интернет няма как да бъде реанимирано старото, необходими са силни хора а не безпринципни обединения, ако „стрелбата” е към демократичните хора с такива ходове няма как да ги „уцелят”. А форумни изяви в стил „Щом не ръкопляскаш на боядисаното синьо магаре, си комунист” до нищо добро неможе да доведе.

28.08 2013 в 05:55

Абе и аз не разбрах, но ме е страх да питам, че Балкански, ще вземе да ме извика на съботник да строим паметник на Рейгън.

28.08 2013 в 05:43

Хайде обоснови се малко, защото така и аз мога да кажа, че ти си с леви (сексуални) убеждения нали? А Кънев може и да не е прав в случая, но кажи, защо и дай малко примери.

28.08 2013 в 05:35

Балкански признай си, че си фен на Джонас Брадърс и на Спайдърмен. То срамно няма ...

28.08 2013 в 05:29

Е той Тиквата с неговата харизма виж до къде ни докара. Абе ти ще избираш политик, който да управлява данъците, които плащаш или артист та да му се радваш на излъчването, като цъфне на тв екрана?

28.08 2013 в 05:22

Гавраиле точно това не трябва да прави Реформаторския Блок да удря където боли с цел вдигане на рейтинга. Това се нарича реваншизъм и навява лоши мисли и спомени от не далечното минало .Ако ще използват похватите на Герб, БСП и ДПС, за какво ни са. Нали уж за нов морал в политиката се борят? Ако не вземат достатъчно гласове на едни следващи избори, значи народа си харесва чалгата и турските сериали, а демокрация насила не се налага. Демокрацията е право на свободен избор. Пример : Аз и още 300 граждани (селяни) от квартала (селото) разбираме демокрацията, като право да избереш кмет с ценностна система, която да не толерира корупцията, а другите 1500 граждани (селяни) просто искат, някой който да не им казва, какво да гледат и слушат по телевизията. Ами те са прави за себе си ..... или не? Та тази демокрация е малко по-сложно от това "Да го върнем на предишните с техните камъни по тяхната глава ". Хайде помисли малко и дай пак.

28.08 2013 в 03:20

Ми добре, камараде Канефф, върни се пак да работиш в малкия квартален магазин, и не сервирай мигновенно три неграмотни менюта, само защото е споменато името ти.
Ей, верно комсомолска аматьорщина.