Проучване: ГЕРБ и БСП спорят за първото място, ДПС и Демократична България за № 4 при вот сега

Има такъв народ среща сериозни симпатии, но се свързва само със Слави Трифонов, твърдят от Рего

OFFNews 02 ноември 2020 в 08:59 13327 15

Ако парламентарните избори бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 27,1% от българските граждани, за БСП – 26,3%, за „Има такъв народ“ – 18,6%, за ДПС – 8,3%, за Обединение „Демократична България“ – 7,6% и за „Изправи се. БГ“ – 3.9%. 

Това показват данните на Институт „Рего“, който проведе първото си социологическо изследване на политическите и електорални нагласи през октомври. Директор на института е политологът Калоян Методиев, който бе началник на кабинета на президента Румен Радев.  

Данните показват вота на твърдо решилите за коя партия или коалиция ще гласуват. Към днешна дата може да се прогнозира сигурното участие в следващия парламент на ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“, ДПС и Обединение „Демократична България“. 

Висок е делът на нерешилите за коя партия или коалиция от партии ще гласуват (не е изключено част от тях да не упражнят правото си на глас) – 20,3%. Този висок процент предполага, че може да се стигне до съществени размествания в прогнозираните позиции. Трябва да се отбележи и сериозният дял на отказите от интервюиране, включително и страх от свободно изразяване на политическите нагласи сред анкетираните.

Двете водещи интриги, които следват от данните са за първото и четвърто място. ГЕРБ и БСП практически са с изравнени позиции и социологически паритет. Сходна е ситуацията между ДПС и Демократична България, които си оспорват четвъртото място. 

„Има такъв народ“ на Слави Трифонов среща сериозни симпатии, но все още е нов и непознат като политически проект, който се свързва единствено с лидера му и медийната му кариера. В този смисъл на партията липсва политическа легитимност. 

Все още несъздадения проект на Мая Манолова гравитира около 4 %, но е далеч от каквато и да е устойчива прогноза за сигурно попадане в следващия парламент. 

Обединените патриоти и Воля много трудно биха се доближили до изборната бариера. Атака и „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов остават под 1 на сто. Оттам насетне няма политически субекти, които да се определят като витални и да предизвикват съществено обществено внимание.

Данните показват отчетливо ниско доверие на българските граждани към мнозинството институции. Нито една не успява да събере повече от половината доверие на избирателите. Пълно и голямо доверие в съд, прокуратура, парламент, правителство и президент имат съответно едва 8,1%, 9,7%, 9,8%, 15% и 31.1% от изследваните лица.


Представените данни са от национално проучване, проведено сред 2000 пълнолетни български граждани в периода от 21.10.2020 г. до 27.10.2020 г. Подборът на респондентите е по квота въз основа на демографските признаци тип населено място, пол и възраст. Методът на регистрация на първичната информация е пряко стандартизирано интервю с помощта на таблети и хартиени анкети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

15

Jinx

07.11 2020 в 22:23

Много интересно тия 7,6% за ДеБъ какви точно екземпляри са ги дали...

2900

14

Руми Лазарова

03.11 2020 в 20:12

Всички, които с ужас поглеждат към други възможности за управление, са ЛЕСНИ. Гласувайте си за тлъстака до чекмеджето със злагто, пари и пищов! НЕМАТЕ ПРОБЛЕМИ! Боко направи много с нашите пари да плаща на калинки, тролове, олигарски (ВСИЧКИ), вероятно и на ЕНП. Имате фигурата му на простак, който оправя с 200 европейските държавници, който нарича ПКП по-висшото в йерархията от нега, която ТОЙ назначи, защото не ЕБ---ва НИКАКВО разделение на властите чама кой отбира това от обожателите му?), също както и каскета.. Школата им е милиционерската в Симеоново. КАКВО друго да очаквате? Но вероятно е на нивото ви! Дерзайте.
Само че 70% от хората и което е най-важно - младите не го приемат и не разбират дори що за простотия и наглост е това. А бъдещето е в тях. Боко да се скрие в зайчарника, или Барселона.
И традиционно (ограничено) мислещите си започват да каканижат - Нинова, Слави, ..ВСЕКИ ЕДИ Е ПО-ДОБЪР от МУТРАТА!
ОСТАВКА!

1894

13

Sashkavas

03.11 2020 в 16:46

Всеки факт който не ти изнася го игнорираш. Мислиш че за възпитанието на Христо и сестра му (признат служител на ДС) семейството няма значение. Най големия му враг е пръв идеен учител на мама, и ти го вярваш :-)

Проблема с не работещото правосъдие е не сама в прокуратурата, но и в съде. Не случайно единственият Българин признат за корумпиран от САЩ е сидия. Докато там е човек като Л. Панов, едиствения виш държавен служител който отказва да подаде данъчна декларация, за което е осъждан и глобяван и има доказано несъответствие на доходи и имоти. Та докато този чеовек и такива като корумпето са в съда, правосъдието в БГ ще се пазарува а не правораздава.

А за простите ти фактите - това си е твое мнение и много далеч от каквито и да е било факти. Факта е че Прокопи и Пеевски се борят кой да овладее тотално съдебната система. Всичко друго за общи приказки. ДБ е маша на Прокопи и няма, нито платформа нито програма, което сам можеш да провериш на техния сайт.

3171

12

recycle bin

03.11 2020 в 15:23

Караш ме да чета някакъв литературен напън на Христо от преди 15 г. Или да коментирам какво евентуално е казала 83г му майка. Или хипотетичното му детство. И други писаници в стила на Блик/Пиц.

Фактите са много прости:
Най-голямото зло за България е корупционно-олигархичният модел Доган/Пеевски, който контролира медиите, чрез прокуратурата цялото правосъдие и съответно държи в зависимост всяка власт.
Най-големите врагове на този модел са Демократична България (това може да се разбере безпогрешно дори само от поведението на Пеевските медии към ДБ)
Най-важните намерения на ДБ са свързани с реформи на правосъдието (най-вече прокуратурата), за да бъде работеща и политически независима.
Няма друга партия/формация, която ясно да заявява и приоритизира като най-важни реформите на правосъдието.
Ясно е, че ако има работещо правосъдие, то ще изчисти всичко останало и тази държава много бързо ще дръпне напред!

1894

11

Sashkavas

02.11 2020 в 19:44

Кошче извинявай за линка - нещо копи-пеист от адреса на сега явно не бачка. Напиши в Гугъл “ бойкиев дарът сега”, ще го намериш, разказ на Бойкиев във в. Сега от 2008, наречен “Дарът”. И разказа кърти, но визитката и коментарите от долу са супер. Прочети и за рода Бойкиев и за майката и сестрата на твоя герой за да разбереш в каква среда е отрасъл. Можеш да намериш и интервю на мама докато той беше министър в който тя обяснява че Доган и е идеен философ и как хората се променят. Все интересни четива. А ако се заровиш как Прокопи е натрупал кинти и как е приватизирал, направо ще си умреш от кеф.

Та да наистина сравнявам Прокопев с Пеевски, колкото и еретично да ти звучи. Единия син на мама и лидер на младежкто НДСВ а другия личния приватизатор на Костов, а че едната вила е по-малка от другата е част от проблема заради който се плаща за вдигане на велики въстания. Сигурно съм облъчен, но ти също можеш да прочетеш нещо различно от (дез)информиран.(ми)нет или Гневник ...

3171

10

recycle bin

02.11 2020 в 18:13

Шашнат, Хр.Иванов беше във властта и доброволно си тръгна сам!
Ако сравняваш Прокопиев с Пеевски и Доган... или една вила в Буруджака със разните Сараи, явно си прекомерно облъчен от Пиц и Блик.
Линка ти за ЦСКА по времето Йешич (известен и като Смешич) е безполезен.

1894

9

Sashkavas

02.11 2020 в 15:31

Люба, някои вярват във светлото бъдеще, други пък са циници и не вярват. Но все още сме свободна държава, където вярата не се набива а се добива :-)

4000

8

Liuba

02.11 2020 в 14:59

Ужас и какво се оказва, че след изборите започва старата песен на нов глас. И не ни стигат ГЕРБ, БСП и ДПС, ами и ДБ....още по-зле ще стане.

1894

7

Sashkavas

02.11 2020 в 14:31

Кошче, честно да ти кажа не знам кой трябва да се подкрепи, защото още не съм ги видял. Но поне за себе си знам, това със сигурност не е ДБ, защото ако тия хора се докопат до кокала, Боко и Шиши, ще ни се видят като бой-скаути в сравнение с тези които ще ги наследят. Това си е мое мнение и не ангажирам никой с него!

1894

6

Sashkavas

02.11 2020 в 13:55

Кошче, назовават нещата с истинските им имена само когато им изнася. Какво назоваха за имението в Буджака и далаверките на Прокопи ? Да яростен е срещу Пеевски заради финасовите интереси на Прокопи, а не заради твоите интерести. Можеш също така да коментриаш и за образованието и трудовия стаж на лидера. Само да ти помогна - http://old.segabg.com/article.php?issueid=3019§ionid=20&id=0004902

Момчето което ползва името на мама (видна руска комунистка и най-добрата приятелка на дъщерята на В. Червенков), тоз богослов и строителен работник и "адвокат" без нито един ден трудов стаж! Другия съпреседате ген АА. е пък още по слетла която почистваше и подменяше архивите на ДС ... Та разкажи ни малко повече, че на хората ще им е интересно да чуят нещо друго освен приказаки за чекмеджета и сарай
 
X

Да помогнем на украинските деца!