Quantcast

Погледът на данъкоплатеца: икономиката през ноември

Последна промяна на 11 декември 2013 в 15:28 6025 10

Пари

Снимка sxc.hu

Пари

OFFNews представя месечната колонка “Погледът на данъкоплатеца”. В нея експерти коментират секторните политики. 

Васил Караиванов, асистент в Стопанския факултет на СУ: През ноември се случи това, което много хора очаквахме – вместо да се води смислен дебат по предстоящия бюджет и (липсващите) реформи в него, политици от ДПС и БСП пуснаха димката с отпадането на плоския данък и се шумя само за това. Въпреки че мярката е вредна по редица причини, тя определено не е най-големият проблем на държавата или бюджет 2014 и за пореден път се видя нагледно как българските политици успяват да предпазят умело популярността си като направляват обществения дебат.

Въвеждането на некадърен необлагаем минимум, който направи така, че хората на 341 лева заплата да получават чисто по-малко от хората на 340, е част от много по-сериозен проблем в българската икономика – пристрастеността на гражданите към ръководната роля на политиците в техния живот и популизма на същите тези политици. Почти половин век социалистически режим и четвърт век преход с нереформирана образователна система промениха трайно светоразбирането на критична маса български граждани. Очакванията, че политиците ще извадят някакви чудодейни решения и финансови средства, с които да увеличат благосъстоянието на гражданите водят до отказ да се носи отговорност за собственото и семейното благоденствие, ерозия на предприемаческия дух и мандат на политиците да налагат все повече икономически ограничения, фаворизиращи близки до властта фирми и рушащи конкуренцията. През ноември именно АТАКА, които често предлагат неудобните законопроекти, входираха предложение в Народното събрание да се отмени решението за прекратяване изграждането на АЕЦ Белене, да се одържавят енергоразпределителните дружества и да се възобнови работата на Кремиковци. Груба сметка за нужните финансови средства за тези цели показва, че би бил нужен държавен заем по-голям от размера на българската икономика, с което си гарантираме гръцкия сценарий, но нас няма да има кой да ни спасява (извън еврозоната сме).

Този популизъм в икономиката има два много вредни краткосрочни ефекта. Първият е, че когато много от политиците са ангажирали общественото внимание с огромен популизъм, възможността да се води разумен разговор по реално важните икономически реформи пред страната. Вторият е, че когато се говорят големи глупости, след това реализирането на малки такива изглежда безобидно. Примерно, няма да си окепазим данъчната система с 70% данък, но ще го направим „безобидно“ с некадърен необлагаем минимум, обслужващ предимно нископлатени роми. Няма да правим Кремиковци, но ще спасим отново „безобидно“ БДЖ с 200 милиона. Няма да национализираме ЕРП-тата, но може „безобидно“ да изкупим обратно "Софийска вода" на гърба на данъкоплатеца.

На втори план, зад огромния популизъм, който, както винаги, се разигра преди приемането на бюджет 2014, данните за икономиката през третото тримесечие не показаха особени причини за оптимизъм. Тримесечният ръст на годишна база е 0.7%, което е по-високо от предните две тримесечия, но остава доста ниско. Основната част от този растеж идва от засилващия се износ, което за пореден път подчертава важната роля на свободната търговия и самия Европейски съюз за българската икономика, правейки омразата му на национално ниво необяснима по рационален начин. Излязоха и резултатите на България в няколко индекси, които бяха обобщени от ИПИ. България се представя изключително слабо по отношение на борбата с корупцията и защитата на собствеността, които са и основните проблеми с възобновяването на икономическия растеж над 3%, способен да генерира устойчиво повишаване на заетостта. Посредствени резултати имаме по отношение на конкурентноспособността и икономическата свобода (Херитидж), където традиционно валутният борд, свободната търговия с големите ни търговски партньори от ЕС и ниската задлъжнялост са наш силен двигател.

Като цяло, добрите новини през ноември са, че икономиката не започва да буксува, което беше реална опасност имайки предвид огромните политически сътресения през второто и третото тримесечия, но пред-бюджетния месец мина под знака на популизма за пореден път. И за пореден път популизмът няма да роди нищо различно освен излъгани наивни хора и икономика на автопилот.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.12 2013 в 08:54

Както и нито аз, нито хората около мен, са на ръба на оцеляването. В студентски град, бедните студенти, се разхождат с последен модел автомобили, които аз дори като 5 години в частния бизнес не мога да си ги позволя. Объркал си държавата, да смяташ, че българите изнемогвали.

13.12 2013 в 08:53

Не искам да съм собственик на каквито и да било ВиК или енергийни дружества. Съжалявам, но не разбирам от водо- и електроснабдяване. Вие като разбирате си ги купете. И без това мои пари се наливат ежегодишно в губещите 250 държавни фирми, не искам да губя повече.

12.12 2013 в 21:48

"като сме плащали безумните цени на концесионера, сега да дадем още" - е варианта какъв е?
Да продължим да плащаме луди пари за нещо (водните ресурси), което в крайна сметка ни принадлежи по право? Само за да могат няколко псевдо-икономисти да се бият в гърдите, че така трябва, щото само така бог "свободен пазар" ще ни пусне в нео-икономическия рай?
Събудете се, бе хора!!!! Нео-либералния капитализъм се провали!!!! Хората са на ръба на отселяването!!! Това ли разбирате вие под "светло бъдеще"?

12.12 2013 в 17:18

Роско, какви малко пари се събират в бюджета ве - данъчно-осигурителното бреме е доволно високо! Виж, че дават мнооого слаби резултати си съвсем прав.

12.12 2013 в 11:10

Не. Идеята е като сме плащали безумните цени на концесионера, сега да дадем още. Така че не обръщай нещата. А останалите неща ги знаем, живеем и гледаме 24 години и не виждам кое им е манипулативното. Точно това се случва в нашия живот, дето все се чудим защо сме бедни.

12.12 2013 в 09:32

Този пич писал статията да не е завършил Гьобелсов университет за пропаганда???
Толкова манипулативни глупости на едно място не бях чел скоро.
Направо ме разплака, частта че държавата ще изкупи обратно Софийска вода на гърба на данъкоплатеца!
Все едно, че досега Цветан Василев е плащал безумните цени на концесионера а данъкоплатеца е ползвал водата безплатно и сега ще трябва да си я плати!
Какви хапчета пиете бе хора? Дайте насам, че и аз искам да живея във вашата нео-либерална илюзия!

11.12 2013 в 16:42

И кое от тези неща, които си изброил - работи?
И не, не съм съгласен. Образованието и здравеопазването са именно сред ангажиментите на държавата, поне на държавите в ЕС.

11.12 2013 в 16:35

Не братинка! Работата на държавата е да потдържа армия, полиция и съдебна система.
Всичко друго си е моя, твоя или на филанкишията работа.

11.12 2013 в 16:01

Тц, тц, тц... точно както си го мислехме...

Абе, с все същата върхушка начело няма как нещо да мрдне в реално положителна посока. Затова са и протестите.

Кога ще уври главата на целокупното българско население???

11.12 2013 в 15:54

Погледът на данъкоплатеца гласи едно:
Колкото и малко пари да се събират в нашия бюджет - те се харчат неразумно и не дават никакви резултати. Държавата има няколко основни ангажимента: Образование, сигурност и здравеопазване.
Резултатите в образованието са плачевни; сигурността я няма никаква (освен сигурността на дупетатите); здравеопазването - да не говорим.
Оценката на данъкоплатеца е лош 1