Мерките ни разделиха

Юлиана Ончева Последна промяна на 18 април 2020 в 10:41 14005 26

Снимка Архив

Българинът по манталитет е вечният тарикат и най-често дори не разбира колко всъщност губи, докато си мисли, че печели с хитрост.

И да, мнозинството от хората не се отличават с търпение и дисциплина, както подчерта ген. Мутафчийски на един от многобройните брифинги, респектиращи с неговото търпение и дисциплина.

Проблемът е, че и тези, които издават заповедите, за да ограничат заразата, и тези, които ги контролират, са със същия манталитет - в резултат и в случая с коронавируса, както винаги у нас, работата стана "врата в полето".

Пример - софиянци напълнили Южното черноморие и Банско, минавали през КПП-тата с нотариален акт за имот в курортните градчета. Минавали, защото са ги пуснали постовете на МВР. Между другото един приятел, който има малка вила в околностите на София - на 300 метра от КПП, не го пуснаха да отиде да си нагледа имота, въпреки че си носеше нотариален акт.

Кой сега е в нарушение? Сигурна съм, че мнозинството българи вече ми отговориха - правилата според човека и имота.

На фона на уверенията, че всички безработни и работещи в сивата икономика ще понесат санкции и ще се срещнат с прокуратурата заради фалшиви декларации, както и в стил богатите заразиха бедните, защото по европейските ски курорти, откъдето пристигна COVID-19, не се пързалят социално слаби - как се очаква да има доверие в ограничителните мерки и те да се спазват?

Да, но ако всеки мисли само за себе си и своите близки, защото е гневен на всички останали и не вярва, че ще има справедливо наказание за всички нарушители.

Нищо извънредно в държавата с извънредно положение - усещането за справедливост до такава степен го няма, че социалните мрежи се напълниха с призиви "не ги пускайте да се върнат", "големи глоби, селяните да си платят за всички неплатени данъци в София досега" и "бой с пръчки за такива, ама нищо няма да им направят".

Е, на безработните с декларации-менте може и да им спрат помощите.

Мнозинството българи пък концентрира гнева си към ромските квартали с КПП-та и църквите, където вярващи вчера се кланяха на плащаницата на колене, опрели длани в пода, предполага се дезинкфекциран скоро преди това.

Разделиха ни - майки с малки деца негодуват срещу хората с кучета в градинките, хора с маски гледат подозрително тези с шалове пред лицето и са готови за бой с онези, които дишат свободно без никакво предпазно средство, млади ръкомахат срещу възрастни, тръгнали да пазаруват извън пожелателния безопасен коридор за тях...

Как точно да се сплотим срещу кризата и вируса?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

26

The Grey Knight

20.04 2020 в 14:42

Трол съм бил?! Защото ми писна да слушам мръсната, долна, неверническа измет да повтаря как можело на черква, а в парковете не можело? Ами, отидете в черквата тогава, сган проста! Не стига, че неделната литургия трябва да задължителна, а не е и тази сган пак мрънка! Трол съм бил, защото питая люта ненавист към всички комунисти-атеисти?! Заравяйте се в гнусните си дупки, покривайте се с тоалетна хартия и чакайте простата тиква да ви освободи от ДЕБИЛНИТЕ мерки!

Поне се видя кои са истинските вярващи! Тези, които посрещнаха Възкресението там където трябва - в ЧЕРКВАТА! Пак повтарям - Който вярва в рая не го е страх да иде там!

3217

25

zuljin

19.04 2020 в 21:09

Ти си за психодиспансера бе пич...

1000

24

The Grey Knight

19.04 2020 в 11:53

Христос Воскресе! Честит празник на всички православни! Сега се връщам от литургията. Имаше си хора. Снощи също. Антихристите, мръсната, долна измет, не можаха да победят!
Утре ще чета на простата, безбожническа измет коментарите. Сега е празникът на победата на живота над смъртта. Няма да се занимавам с тях.

22089

23

Стефан

19.04 2020 в 02:01

А главният забраняващ, сам наруши собствените си заповеди, и хукна на любимите си екскурзии. Джипчета, въртолетчета, инспекцийки. Чунким там хората не си знаят работата, и не я вършат.
В терминологията "генерал", "разпореждам", "Аз!", нарушаването на заповедите от издалият ги, еднозначно означава разложение и разпад на всичко.
И бунт, разбира се.
Освен психиатрическите абнормности на лицето борисов, вече очевидни.

2468

22

Име на профила

18.04 2020 в 22:33

Трол некадърен, спирам да следя тук.

1000

21

The Grey Knight

18.04 2020 в 22:22

Ей я мръсната, безбожническа сган се е събрала. С вас ли ще се съобразявам?! Вярата трябва да се налага с огън и меч! Че и какво мисли Господ коментират. Който вярва в рая не го е страх да иде там! Другаде е страхът и то се вижда в заврялите се скотове в мръсните си скотобойни!

Тръгвайте към черквата за възкресението на Госпада! Аз след малко тръгвам.

1092

20

hristohh

18.04 2020 в 22:20

@elbarbudo

И до момента позволено беше пътуване само по работа или заради грижа за болен. Защо ли? Но сума хора не се свенят да лъжат, лъжейки всъщност себе си. В България съзнанието май е оскъдно. И това си личи не само сега. Личи си по поведението на пътя, по пресичането на пешеходците, по преписваческия манталитет от училището още ...
Дали ще ме наричаш милиционер, шайка ...Не ми пука. Аз знам кой съм.

1092

19

hristohh

18.04 2020 в 21:36

@elbarbudo

За вектори на зараза чувал ли си? При положение,че нито един тест не хваща началото на болестта,смисълът е хората възможно най-малко да контактуват помежду си. Това е смисълът да не се пътува. И да, мисля, че повечето които се тълпяха в четвъртък, ще седят по софри с приятели, роднини без да им пука дали ще заразят някого, защото не приемат ситуацията сериозно.
Кои са тези държавни служители, към които се обръщаш?

2468

18

Име на профила

18.04 2020 в 20:27

Айде без сламени човеци, говоря конкретно за струпване в църква и целуване на икони и пръстени ок дебели пръстчета.

Никого няма да зарядите от вилата си, не съм дебил.

8075

17

elbarbudo

18.04 2020 в 20:10

Тоест приемаме, че всеки който е тръгнал нанякъде го прави с идеята да заразява хора или просто не му пука дали ще заразява или не? А какво им пречи да го правят и в софия същото нещо? И защо вие загрижени мицове и господа от шайката не забранихте излизането от софия още понеделник?