Лявото”и „дясното” или за България днес

Последна промяна на 12 октомври 2013 в 16:10 7730 28

Юрий Йорданов Снимка: NOрешарски
Юрий Йорданов Снимка: NOрешарски

Автор: Юрий Йорданов

Защо нищо не ни е като в "нормалните" страни?

Ако някой се заслуша в гласа на днешна България - протестираща, гневяща се и нещастна със себе си, би трябвало да изтича веднага и да създаде лява партия.

Но не лява в извратения ù днешен смисъл и вид каквато е БСП или ултралевите, опаковани като националистически „Атака” и НФСБ.

Лява - в смисъл - социалдемократическа. Либерална, толерантна към реалностите на днешния свят и разбираща световните, а не само частните си, местни проблеми. Чувствителна към "малкия човек", а не зомбираща го с пропаганда, натъпкана със страхове и омраза. 

И въпреки че всички осъзнават, че сме най-бедната страна между членките на ЕС никой не дръзва. Защо?

Та нима не е най-естественото да си автентично ляв и да чуваш народа си? Нима не е най-простото да "последваш" духа на времето?

Та нима не най-естествено да си десен и да отстояващ интересите на предприемчивите "стопански" индивидуалисти?

Наистина ли времето, в което е България днес, е период на недоволство от всичко, станало в страната ни по пътя на "бесния" капитализъм?

Отговорът е прост – не капитализмът, а бесният му облик е виновен за бедите ни. От това пропагандно клише единствено вярното е "бесен". Бесен, защото "правилата" не се създадоха, постановиха и променяха с идея за честно състезание. Създадоха се "правилата" за "бясното първоначално натрупване на капитала" (цитирам някой "класик" на марксизма).

От там, от първите дни на т.нар. Преход – та до днес "лявото" деснееше, а "дясното" съвестно си въртеше опашката покрай "новите богати", които без ирония бяха "левите", по-точно бившите комунисти.

В тези 24 години лявото се уплаши от себе си и от корените си. Издигаше като свои лица - икони партийна номенклатура, свършила "добра" работа на новия елит, който без свян се изживяваше като „ляв” по митинги и партийни седенки и като свръх "десен" по чуждоземното си битие на турист, политик, капиталист.

Стигна се до куриозното и гротескното - при среща със своите симпатизанти да се внимава какво да кажеш – "другарки и другари" или "дами и господа" – за да не сбъркаш кода, че "оцапваш" играта.

Днес върхът на това "ляво" двуличие е шефът на партийната организация на БСП в Пловдив. Известния Георги Гергов.

И започна голямото инженерстване - лявото синтезираше "дясно" - през дадени на заем "независими" образи и лица. За да "върви" работата, за да добутаме още някоя и друга година строителство на капитализЪма. И се родиха Беров, Симеон, днес - Орешарски. Десни та десни, леви, та леви. Опаковани като независими, експерти, родолюбци. Родиха се люспене, "сини мравки". Все прости образи на "десни" "какавиди", заченати "лабораторно".

Дясното умираше, защото и там не се появи истински, последователен политик. Много бързо и десните обличаха "западните" костюми, макар че погледът им бе отправен на изток.

Днес - 24 години след началото не един исторически експеримент - лявото е "дясно", дясното е "ляво". А всички са еднакво бедни и по всички критерии за имотно състояние са "пролетарии".

Ние, българите - от едни смачкани панелни граждани и урбанизирани селяни (приемете деленето само като метафора - всички сме от "село") - скочихме в свят, за които не бяхме готови. "Готови" бяха шепата "подготвени" - тези, чиито синове, дъщери и слуги сега ни управляват.

За 24 години се случи всичко, но не и истинското масово осмисляне на т.нар. Преход. Преходът се оказа Поход. Поход, за който не бе готов всеки.

Днес "готовите" "рахатуват" треперейки, не-готовите реват и недоволстват. И всички са (сме) жертви.

Лявото, дясното, центърът, либералите са само значки на реверите на хората по изборите. Инак - всички са леви - едни тайно, други явно. Леви – в смисъл бедни в мислите, желанията и очакванията си. И никой не иска да го осъзнае на висок глас.

Изчезналите ценности са онзи скелет на обществото, който бе отмит от състезанието към богатството или оживяването ни за тези 24 години.

Неконституираните големи цели и идеали днес тресат България - там, в мъките и гнева, няма ляво или дясно. Има недоволство. Искрено човешко недоволство.

И ако не се появят ценности и цели - няма да има политика, ще има търговия с политически магии и зомбирания. Това, от което се гнусим всички.

Заради което автентично ляво няма да има. Няма и да има дясно. Как да знаеш кое е ляво, ако не знаеш кое е дясно? Как да знаеш кое е дясно, като не знаеш кое е ляво? И как да знаеш кой къде е в "политическата система" - като няма ценности?

Изходът е много прост - истината за нас самите и за това, което е България днес - най-бедната страна в ЕС. Бедността е лява в желанията си и пролетарска в намеренията си.

В семейството на европейските народи, където ние принадлежим географски, исторически и културно светът е устроен по друг начин - през законност, работещо правосъдие, пазарни принципи, прозрачност.

Покрай правилата, инкорпориращи в себе си ценности и принципи се е случило така победената през Втората световна война Германия да бъде в центъра на Европа днес. Но в Германия е имало и днес има национален срам от фашизма. Има го ясното осмисляне какво Германия е "сторила" на света и на себе си.

Не идеализирам никой пример, но ние, днешна България, не сме пример за нищо добро.

Без ценностите ние вечно ще ходим по своята си пустиня - минаха 24 години. Евреите са ходили (според Библията) 40 години. Тук, по тази мрачна "статистика", все още не влизаме в "класациите".

Ценности, които са много прости - труд, честност, търпение. Планиране (в смисъл, задачи на държавата), надхвърлящо хоризонта на един мандат. Приоритети – национални, а не временни или кастови. „Подбутванията” на Европа не могат да заменят лисата на местен здрав смисъл и разум.

Тогава на масата на разговорите между „левите” и „десните” ще се окаже, че няма много разлики. Не знам дали ви е правило впечатление, но на избори всички партии имат един „сериозен” проблем – неразличими са една от друга. Програмите им се копия на шаблони и клишета със силен европейски мирис. Говорят за едно и също. И тихичко или шумно „притичват” към популизма. Там, където има властелини на думите, крещящи за инфлационни доходи и заплати.

Инак – уж всички са за ценностите, за които говорим. Уж всички слагат във „фокуса на своето внимание” „Човекът”. Ден след изборите главната буква изчезва, заместена от едно малко човече, което трябва да трае до следващото си „преназначение” след 4 години.

Европа, големите думи и цели отлитат и както каза един несменям „стопански ръководител” тези дни – „европейските директиви трябва да се четат творчески, а не буквално”. Там някъде, при „творческото четене”, България погубва себе си. Не идеализирам Европа, иронизирам провинциалното, не-българското икономическо и политическо.

Инак гърдите на българските днешни политици – тъпани да бяха – щяха да се продънят от биенето по тях – то не е обич, не е патриотизъм, не е саможертва.

Без разлика – „леви” ли са, „десни” ли са. Зомбираните наивници (ерго ние) – вярваме, вервахме, вярваме пак. И се мразим – защото онези, другите били „леви”, а ние – видиш ли – „десни” .

Ние сме много леви, направо сме леваци – заради което и днес нито една от партиите не е автентична, базирала членската си маса на идеология и материален статус. Лелеяната е вечно чакана средна класа на заможните е мит, който се страхува да си признае, че го има. Ценностите днес са упражнения по морал, етика и красиво слово. Толкоз.

И чакаме поредния лидер-спасител.

Спасители на себе си можем да бъдем само Ние! Всеки поотделно и всички заедно.

Във всеки друг случай България ще бъде географска територия, може би и държава, но не и народ Български.

Финалът на текста е отворен - Ние Нямаме Време!

P.S. Бъдете великодушни към текста ми - на 50+ години комунизмът не си е тръгнал от мислите ни. Нашите деца ще пишат други текстове. Дано не са толкова мрачни техните думи.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.10 2013 в 14:13

Боя се, че въпреки отделните правдиви фрагменти в размишленията на автора, целта на статията е една: Всички други са маскари, само нашите хора и Безуханови - не.
Драги г-н Авторе, ще ми обясните ли по каква логика причислявате да речем НФСБ към "ултралевите, опаковани като националистически"?! Програмата на НФСБ, действията им, лидерите им... можете да критикувате колкото щете, но първо трябва да прочетете въпросната програма! С потрес ще установите, че тя въобще не "крайно лява", по-скоро е комбинация между идеи по оста в център-дясно - център-ляво, ако ще си говорим с клишета:
http://nfsb.bg/public/IZBORNA_PROGRAMA_NFSB_2013.pdf
Но кой да чете, чукча не чиатель!

16.10 2013 в 15:25

Всичко е скалъпил Цветанов,купили са "атентатора" и са викнали телевизиите да снимат.Това например звучи още по-правдоподобно!А изборите бяха тотално манипулирани от ГеРБ!И за рейсовете с "гласоподаватели"знаем,и за изчезналите гласове на ВМРО в полза на ГеРБ от 22-ра секция в София знаем,но в България е винаги "всяко чудо ,за 3 дни"

16.10 2013 в 15:17

Кое му е логичното?!По логично ми звучи една версия за Цветан Цветанов дето скалъпил "атентата"срещу Доган,още по-интересно е как са викали преди това момчето в полицията да го накарат да го извърши!Но това е вече друга история...

16.10 2013 в 14:50

Сега ми става ясно как се манипулират мозъци ,как се изопачава историята,как се пишат лъжи ,като истина...

16.10 2013 в 14:42

Напротив! Много логично си звучи. Не го е измислил Бойко това. Няма да се учудя ако си е самата истина.

16.10 2013 в 13:45

няма такова нещо?? хипер инфлацията беше валутна война или криза, от нея половината българи спечелиха собствено жилище като си изплатиха дълга за цената на печка.

Политиката на 45 годишното статукво, не Е грешна, само хората били грешни. Костов е виновен а не дясната политика, Симеон е виновен а не дясната политика, Станишев е виновен а не дясната политика, Борисов е виновен а не дясната политика, съдебната система е виновна а не дясната политика - политика угодна на олигархията и мафията. Има ли значение кой ще кара Титаник, ако курса е несменяем.

1 481 960 000 е постъплението от корпоративен данък, в България. Икономиката ни е 70 пъти по-малка от германската. Сега може по това да се изчисли колко повече капитализъм има в България. 70 по 1 481 960 000 лева, и ако правителството на Германия има такива постъпления от корпоративен данък, значи в това отношение сме равни в капитализма. Другият показател е всички трудови заплащания спрямо БВП. Изчислявайте на воля. Трудовите заплащания са средната заплата по броят на работещите за заплата. Третият показател е разходите за правителство, или данъчните постъпления спрямо БВП. http://www.economywatch.com/economic-statistics/

16.10 2013 в 13:42

JD-простотията на герберастите е безкрайна!Всичко това,което си написал са долнопробните лъжи на вашият тиквоч бОйко!

16.10 2013 в 13:36

Още през 1990 г общият дълг на Обединеното кралство е надхвърлял 200% от БВП. Ето това е растежът на Тачър. Вместо заплати кредит - взимане от бъдещето.

Георги Ганев: "Разбира се, една от основните разлики е, че когато извадиш пари от ръцете на предприемачите, а те основно харчат за инвестиции и създаване на нов произодствен капацитет. Когато обаче ги дадеш в ръцете на работещите, те най-вероятно отиват, както обичам аз да казвам - в крайна сметка в тоалетната." - ето това е неолиберализъм!!! ИСТИНСКИ НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ С ДВЕ ИЗРЕЧЕНИЯ!! ..


Най-високо е заплащането за един час труд в Швеция – 39 евро, следвана от Дания с 38,1 евро, Белгия с 37,2 евро, Люксембург с 34,6 евро и Франция с 34,2 евро. Средното почасово заплащане на труда в ЕС през миналата година е било 23,4 евро, а в България – 3,5 евро. .. с 55% само по-малко БВП от средното за ЕС. ... ... ... БВП на зает в България е към 20 000 долара, а в най-развитите държави БВП на зает е 100 000 долара. .... ... .. А СЕГА РАЗСЪЖДАВАЙ

След като не могат да си купят произведеното, в бедните държави, умишлено държани така - заради по-ниско потребление от съвкупните заплати спрямо БВП, В СРАВНЕНИЕ С РАЗВИТИТЕ. Тоест, в бедните държави има повече капитализъм. Капиталистите в бедните държави купуват луксозни стоки произведени от богати държави, и техника произведена пак там, защото нивото на потребление може да стимулира производство само на храни от първа необходимост. Така няма растеж и развитие, и там развиват само картофи, с които хранят развитите държави. България пък изнася и субсидира жито. Обаче хлебопроизводителите викат друго, .. че няма потреблениЕ. ако доходите станат над 50% от БВП, тогава народа ще яде най-белият хляб и краве масло, а бизнеса ще открива работа. И ПРОГРЕС НАПРЕД

Най-добре, може да се види нивото на капитализма в икономиките, което влияе на потреблението, чрез статистика на доходите над средната заплата по страни. Тоест, колко процента са доходите и печалбите над средната заплата, съвкупно спрямо БВП. Иначе капитализма в България е 64%, в Швейцария е 49%, като БВП минус заплащане за труд. ЗНАЧИ, ЗАПЛАТИТЕ В БЪЛГАРИЯ, ТРЯБВА ДА СКОЧАТ ПОНЕ С 30%.
Ако работодатЕЛИТе не могат да крият данъци, тогава ще плащат повече пари за заплати. Рашкови, скрили данъци за 150000 лева, за 8 години, но се отървали от съд, като ги платили, и глобата им била само 3000 лева?? Дясна държава - държава на вълците, олигархия и мафия. Колкото си скрил, толкова трябва да е глобата, колкото години си крил, толкова години да си в затвора! Не трябва да има минимална заплата, а само социaлна помощ - 2% от БВП - разпределени на безработните!. ЧАК ТОГАВА ЩЕ ИМА ПРОГРЕС

Добавената стойност не е 100% за заплати. Ако заплатете скочат с 30%, а добавената стойност за заплата е 30%, тогава цените могат да не скачат, просто добавената стойност за труд ще се увеличи на 40%, или повече, както е в прогресиращите страни. Но печалбите няма да паднат, защото пазара ще скочи с 30%, дори печалбите ще скочат при по-добрите, други ще фалират. Но пазара ще се промени. Много бизнесмени ще станат работници.

И сега 30% от бизнеса може да плаща западни заплати, но не го прави. Ако го направи, тогава и останалият бизнес ще има ресурс да го направи. Сега, губещият бизнес храни работниците на този със супер печалби. Един бизнес субсидира друг, като едно време селското стопанство субсидираше всички останали чрез ниските си цени. Така е и в световен мащаб, бедните страни хранят богатите държави.

Няма как да се сбъднат мечтите за капиталистически рай, на Станишев, Костов, Тодор Живков, Бойко Борисов, Милтън Фридман, Сорос, Орешарски.. Луканов, Мафията..

До кога десните социалисти ще подпомагат бизнеса????????????? и да чакат високи заплати?? ОСТАВКА! http://rabglas.blogspot.com/2011/07/blog-post_20.html

16.10 2013 в 13:36

http://www.youtube.com/watch?v=VOsbymyIxMs
Тези които правеха социализма да е лош, олигархията тогава и техните слуги, днес са капиталисти, и се страхуват от истинското ляво, и се чудят как да накарат хората да избират само десни партии, и бълват голям асортимент от десни проекти.

Мечтатели за капиталисти са десните бедни, а живковисти и чавдарци са капиталисти, ДЕСНИТЕ?БЕДНИ с това че са антикомунисти им ближат гъза, или са пълени идиоти и мислят че ЖИВКОВИСТИ И ЧАВДАРЦИ ОНАЯ НОМЕНКЛАТУРА обичат капитализма наужким, а са комунисти..? осъзнайте се те мразят Маркс от 45 години поне, от как им запари от Мао и Пражката пролет. комунизма не проповядва елит олигархия и връзкарство и семейственост, напротив, и е било въпрос на време истинските комунисти да ги свалят на земята или под нея.

Истинският протест, беше през февруари. Сегашният протест е контрапротест на февруарският. Но десните сили успяха, и вече олигархията, елита, статуквото, буржоазните експерти са доволни и направо в екстаз от Орешарското правителство. А бяха така наплашени от февруарските искания. Отдъхнаха си. Контрапротеста свърши работа. Но ДПС и БСП са такива, ОБИЧАТ КАПИТАЛИЗМА. СКОРО ЩЕ НАПРАВЯТ ЧЕРВЕНИ ФЕНЕРИ ЗА МЛАДИТЕ БЕЗРАБОТНИ МОМИЧЕТА, И МОМЧЕТА, И МАРИЯХУАНА ЩЕ РАЗРЕШАТ, И ПЪЛЕН ХАЗАРТ, собствени болници и впримчване на здравето и болестите - за велико и безмерно забогатяване.. Нали мечтата им още от 1970те е да са такива и да надигат само тежки коняци и пури, щото още тогава са завиждали на буржоазията от преди. Сингапур, има 60% БВП направено от държавни фирми. Ето защо имат ниски данъци. Освен, че имат високо БВП на човек, което е безумие да се пропуска. Въпреки това, Сингапур има безплатни клиники, поемащи над една четвърт от всички разходи за здраве, всички. Албания е със същите данъци като нас, и въпреки че имат много гастарбайтери, като нас, те имат същата огромна безработица като България. Трябва ли да има субсидии за когото и да било, ако данъците са в пъти по-малки от страните даващи субсидии?? Нали дясното неще субсидии, а само ниски данъци. Трябва България да бъде изключена от ЕС, защото си направи не европейски данъци, след като влезе в ЕС. А ЕС е направен по модела на подпомагането - лявата стратегия. И какво, ниски данъци, дори никакви, и субсидии за богаташи, от порядъка на милиони евро субсидии, за статуквото в БГ

Когато се дават кредити, се постига това което марксистката икономика иска - 100% от добавената стойност да отива за потребителите - населението - обществото - трудещите се. Премахването на златният стандарт прави възможно безлимитно даване на кредити, монетаризма. Така западът настига социализма. Но дългът е назаем от капиталистите. Тоест принадената стойност, я дават на работещите, но тя е назаем, и трябва да се връща - което намаля доходите когато се връща дългът, и след като всички вземат кредит и го изхарчат - тогава настава ниско потребление. И БУМ КРИЗА!!!!!!!!!!!!!!! Монетаризма на Фридман, е оръжието дало напредък на капитализма, но и това е самообийството на капитализма.

? Истинският проблем е капитализма, богатите не харчат печалбите си за масови стоки и то бързо, а тези капитали са направени от продажба, и за да продължи тази продажба е нужно потребление, но спестяванията намалят потреблението. Банките обаче помагат на капитализма да не умре, като връщат спестяванията в икономиката.

Но докато пазара се насити на кредити и докато спестяванията свършат - в смисъл като ликвидност на банките.

А кредитирането на потреблението е за сметка на още по-ниско потребление когато всеки трябва да плаща за кредита си. Монетаристичните икономики били от Бретан Уудс, побеждават държавния капитализъм - "социализъм", чрез марксизъм на кредит. На България спира растежа заради Чернобил (нисък износ), и десните горбачовски реформи. Почва растеж чак през световнит кредитен бум.

Когато се дават кредити, се постига това което марксистката икономика иска - 100% от добавената стойност да отива за потребителите - населението - обществото - трудещите се. Премахването на златният стандарт прави възможно безлимитно даване на кредити, монетаризма. Така западът настига социализма. Но дългът е назаем от капиталистите. Тоест принадената стойност, я дават на работещите, но тя е назаем, и трябва да се връща - което намаля доходите когато се връща дългът, и след като всички вземат кредит и го изхарчат - тогава настава ниско потребление. И БУМ КРИЗА!!!!!!!!!!!!!!!


НРБ има през 1980та 7,82 милиарда долара спестявания, през 1981ва дългът е 773 милиона долара. 1988 дългът е 9 милиарда долара, а спестяванията са 8,83 милиарда долара. През 2012та спестяванията са 12 милиарда долара, а дългът през 2011та е 40 милиарда долара. През 2009та дългът е 55 милиарда долара. Тоест дългът е бил равен със спестяванията, когато беше лош износ заради чернобилската криза и десни реформи на Горби. А сега спестяванията са четири пъти по-малко от дългът. Като спестяванията са по-малко от онова време, реално погледнато, иначе номинално са нараснали само 50%. Турция, имат три пъти повече спестявания през 80те от нас, но сега имат десет пъти повече. А дългът на Турция е 300 милиарда долара, нашият е 40 милиарда долара. Пък през 80те дългът на България е бил пет пъти по-нисък от Турция, номинално, при техни спестявания само три пъти по-високи от тези в Народна Република България.

https://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=b g&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gds_totl_cd&scale_ y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:ISL:LTU:LVA:SRB&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind= false

https://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=b g&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=debt_stock&scale_y=li n&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:ISL:LTU:LVA:SRB&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=fals e

https://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=b g&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=debt_stock&scale_y=li n&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:FIN:SWE:ISL:LTU:LVA:SRB:TUR&ifdim=region&hl=bg&dl=bg& amp;ind=false

https://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=b g&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=debt_stock&scale_y=li n&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:FIN:SWE:NOR:ISL:LTU:LVA&ifdim=region&hl=bg&dl=bg& ind=false
https://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=b g&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gds_totl_cd&scale_ y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:FIN:SWE:NOR:ISL:LTU:LVA:TUR&ifdim=region&hl=bg&dl =bg&ind=false

дАЧКОВ, ИНЖЕВ, И ВОЛГИН ДО ГО ПРОЧЕТАТ, И В УЧЕБНИЦИТЕ ДА ГО НАПИШАТ!

16.10 2013 в 12:44

Авторите на операцията "Ден за размисъл" са Иван Костов и Цв. Василев. Целта беше да се прелеят избиратели от ГЕРБ към ДСБ. Костов също така имаше доста активна роля - трябваше да участва в сценката с атентата. Целта на този "атентат" беше да всички зрители да са превключили на гледат ТВ7, и тогава да се разиграе прадставлението с печатницата.

Че е станало точно така, има няколко малки знаци, а истината за българската политика лесно се разкрива именно в малките знаци:
1. Месеци преди изборите политици от ДСБ, ни в клин ни в ръкав, правеха внушения че ГЕРБ готвят фалшификация.
2. ТВ7 и NEWS7 стояха едва ли не пред портата на сем. Костови и чакаха да се случи "атентата"
3. На атентатора не му се случи нищо. Пуснаха го да си ходи. Съдията даже беше "почти разплакан от неговата житейска драма".
4. ВМРО и Джамбазки за час-два успя да събере на протест пред централата на ГЕРБ всички симпатизанти на партията, даже тези от провинцията, като един корпус за бързо реагиране.

Като цяло операцията беше тотален провал. Щото не постигна целите си, ДСБ да легитимира това про-руско управление. Наложи им се наложи да вадят нов джокер от ръкава - Волен и Атака.