Германия, тази чудна загадка!

Александър Кудашев, Дойче Веле Последна промяна на 03 октомври 2015 в 15:29 2385 2

Четвърт век след онова политическо чудо, което обедини страната, Германия се радва на симпатии по цял свят. В същото време обединена Германия си остава една загадка, която е твърде непредсказуема, пише Ал. Кудашев.

Вече от 25 години Германия е обединена. За този четвърт век Западът и Изтокът наистина се сляха, но редом с това в някои отношения си останаха различни, дори чужди. Германците се оплакват от този факт, но това всъщност е типично германско свойство. Защото различията между Запада и Изтока, между Севера и Юга са съществували през цялата германска история. Нашите френски съседи са свикнали открай време да си имат централна и централизирана държава, за германците обаче това е по-скоро необичайно. Германия винаги е била съюз на държави, съюз на региони, съюзи на различията.

Четвърт век след онова политическо чудо, което обедини страната, Германия се радва на симпатии по цял свят. И на признание. Германия е важна държава. И страна с невероятна икономическа мощ. Страна със социална система, на която се възхищава цял свят. Страна, която залага не на военната сила или на оръжията, а на дипломацията и сдържаността, на силата на убеждението. Германия се превърна в една дълбоко цивилна република – за разлика от германския Райх, който беше страшилище за своите съседи, а в определен момент – и за целия свят.

Германия е една от най-влиятелните страни в света

Германия – и най-вече Ангела Меркел – днес привличат вниманието на света. Макар че Германия не е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, думата на страната и на нейната канцлерка тежи. Не само в Европа, но и по цял свят. Германия, тази предпазлива и колеблива велика сила, наистина има огромна политическа и икономическа тежест и навярно влиза в петорката на най-влиятелните държави на земното кълбо. В същото време обаче страната е несигурна: несигурна в своята самооценка. Тя все още не се справя с новата си роля и с очакванията, които светът стоварва върху плещите ѝ. Знае, че трябва да поеме повече отговорност, нещо повече – твърди, че го желае. Всъщност обаче, дълбоко в душата си не иска повече отговорности. С други думи: ще ѝ се най-вече да бъде една голяма Швейцария.

В политическо отношения Германия е неразривно свързана със западния свят. Днес не е възможно да се лавира, както правеха германците по време на Студената война. Въпреки това днешната република се люшка: между един просветен и рационален политически прагматизъм, от една страна, и очевидно непреодолимата си склонност към романтиката, към изблиците, към непредвидимостта, от друга. Дори самата Ангела Меркел, която като канцлерка е въплъщение на рационалността, не може изцяло да се освободи от тази обремененост.

Нека да си припомним как след катастрофата във Фукушима тя от днес за утре реши, че Германия трябва да се откаже от ядрената енергия – изобщо без да е пресметнато колко ще струва това на една голяма индустриална държава. По същия начин Меркел постъпи и сега, когато, водена от хуманни мотиви, отвори границата за бежанците, загърбвайки всевъзможни правила и уговорки – за огромно удивление и раздразнение на европейските съседи. За тях решението беше шокиращо, а един премиер го нарече дори „морален империализъм”.

Германският уклон към романтиката

В същото това време по определени въпроси в Европа Германия се държи почти като даскал – например по време на еврокризата. Това нейно поведение дразни например Мадрид и Париж, но най-вече Атина. Защото Германия показва икономическите си мускули, защото диктува правилата на своите европейски партньори. Всъщност по този начин Германия поема своята отговорност – и заедно с това страда, когато я критикуват заради тази поета отговорност. Защото – от германска гледна точка - тази критика е незаслужена.

„За Германия кат мисля още, до зори не мигвам нощем” – това пише преди 170 години големият поет и майстор на иронията Хайнрих Хайне. Тези лоши времена вече са отминали. Въпреки това Германия все още е страна, която цени повече Русо, отколкото Волтер или Джон Лок. С други думи: която по-лесно се поддава на изблика на романтични чувства, отколкото на рационалната и прагматична мотивация. Е, днес никой не си губи съня поради това, но приятелите, съседите и партньорите понякога доста ни се ядосват.

Александър Кудашев, Дойче Веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.10 2015 в 18:54

Глупости на търкалета. Тя Гермнания ако не може да се справи с 1 милион чужденци, даже и мюсулмани, каква Германия е ? За сведения - след Първата и след Втората световна война е имало много повече милиони бегълци.

03.10 2015 в 16:53

Вместо Меркел да си посипе главата с пепел и да моли за прошка народа си, тя настоява всички европейски държави да поемат тежестта на безумното й поведение. Тези хора история чели ли са? Къде има интегрирани мюсюлмани? Те ще интегрират християните, къде с меч, къде с голямата си раждаемост и постепенно претопяване на местното население. То отсега е в ужас и вече предчувства какво го чака. Ние да внимаваме! Подкупните политици имат пари и възможности да избягат при нужда, но останалите?

А сега как ще накарат тези диваци да спазват реда, дисциплината и хигиената в Германия? Ние знаем какви животни са и само платените у нас приказват в тяхна защита. Германия да отворя лагерите, да възстановява СС войските иначе са загинали. Ще започнат изнасилванията на германки. За тях не е престъпление защото са християнки. В Швеция изнасилванията са скочили 500% но тук не пишат защото тъпият Рапон се е съгласил на всичко. Тежко и горко на чиста и подредена Германия! И на нас ако ги вкараме тук

Един изтъкнат анализатор от Израел каза: "германците добре мислят, но бавно". Плод на прибързано мислене беше "добре дошли", което е прибързано и инфантилно. Като видят истинското лице на албанци, афганци и нигерийци, подивели от глад и нагон за жени, ще се досетят колко грешат начело с мама Меркел. Следва поумняване и изтрезняване, но чак след като младите жени спрат да излизат на разходка. Много бавно мислят наистина.

Германия ще се казва вече Мюсулгермания