Галъп Интернешенъл: Всеки втори у нас смята, че властта не се справя с коронавируса

25% не смятат COVID-19 за опасна болест, 76 на сто се боят, че ще останат без медицинска помощ

OFFNews Последна промяна на 03 ноември 2020 в 13:48 5056 2

44,5% от хората у нас смятат, че правителството се справя добре със ситуацията с коронавируса. На противоположното мнение обаче са 53,6 на сто. 

Това показват данни на Галъп Интернешенъл от бърз телефонен сондаж, проведен между 28 октомври и 1 ноември сред 800 

През пролетта делът на положителните оценки за справянето на властта с COVID-19 беше преминал 70% и това се дължеше на бързата реакция, на страха, който навсякъде по света накара хората да забравят политическите различия, както и в крайна сметка на сравнително ниския брой отчетени в България случаи. През лятото обаче, с новия ръст на случаи, имаше и разколебаване в оценката. С решителния ръст през есента, а и вероятно с новия политически контекст, оценките са по-ниски, коментират от Галъп. 

Мненията са почти равно разделени и по въпроса дали са необходими отново твърди ограничителни мерки. От лятото насам явно има и известно „свикване с мисълта“ – вероятно заради новините от други европейски страни. Ако при предходния скок, през лятото, около 60% са били несъгласни, а под 40% – съгласни, сега отговорите са в съотношение 50,8% съгласни (21,8% по-скоро съгласни и 29% напълно съгласни) срещу 47,6% несъгласни (18,6% по-скоро несъгласни и 29% напълно несъгласни). Въпреки тази тенденция и ръста на новите случаи обаче, ясно мнозинство в подкрепа на нови мерки липсва – за разлика от настроенията през пролетта, когато по много критерии личеше сериозна обществена готовност за повече ограничаване. 

42,5% от българите признават, че им е писнало от всякакви ограничения. Все пак, мнозинство от 54,8% не приемат подобна позиция. 

Мнозинство (50,6%), приема, че маските осигуряват добра защита. 45,7% са на обратното мнение. 

По отношение на тестовете: 53,2% приемат със съмнение тяхната надеждност. 31,4% им вярват напълно. Тук обаче зоната на затрудняващите се да отговорят е закономерно висока – 15,4%. 

В края на октомври 21,9% избират опцията „Коронавирусът е смъртоносна опасност за човечеството и едно от най-страшните неща, което хората са преживявали“. 52,2% избират по-умереното „Коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто силен грип“. 24,3% намират, че „Коронавирусът не е сериозна опасност и напрежението около него е по-скоро шумотевица и паника“.

Дяловете на тези три реакции – паническа, тревожна и спокойна – варираха през годината. В началото паниката набъбна, за да почне после постепенно да спада и да стигне ниски нива през лятото. Сега обаче отново показва признаци на ръст. Спокойната реакция пък е в най-високото си ниво от началото на пролетта насам. Междинната реакция сега остава с най-висок дял измежду трите опции, но като че ли е в най-ниските си нива от началото на пандемията въобще.

Така се оказва, че двете крайности – паническа или спокойна – са заели „територия“ за сметка на умерено тревожната реакция. Това е известен белег на поляризация на мненията – още един симптом на разделено обществено мнение.

Много осезаема е тревогата за здравната система. 76,2% споделят страха, че евентуално няма да могат да разчитат на здравната система при нужда. 21,7% явно не изпитват такъв страх. 

75,7% намират обаче, че медиите създават и излишна паника. 62,3% виждат подобна вина у институциите. Очевидно, не са малко и хората у нас, които не са склонни да преувеличават опасността и биха желали по-спокойна публична среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1894

2

Sashkavas

04.11 2020 в 01:17

Това изследване Кънчо на колко ракии го сътвори. Някой може ли да ми каже поне веднъж тия да са познали нещо - ГЕРБ щеше да загуби Европейските избори, Мая щеше да спечели в София :-) ама тъй де взимат пари от лековерните, че голф игрищата са скъпи

12392

1

мгергов

03.11 2020 в 15:20

Даааа, през пролетта властта се справи доста по-добре с ковид.