DW: Измислицата за Запада, който искал ''да ни разбие''

ОFFNews Последна промяна на 31 март 2014 в 12:13 12754 23

Ясен Бояджиев

Снимка DW/P

Ясен Бояджиев

Стара конспиративна теория гласи, че Западът е виновен за всички български несгоди. Усиленото ѝ разпространение покрай събитията в Украйна и една случайно чута реплика провокираха следните размишления на Ясен Бояджиев, публикувани в българската секция на "Дойче веле".

Тези дни минах случайно покрай трима мъже на видима възраст 35-40 години, които пушеха и пиеха кафе прави на тротоара. Един от тях, очевидно обобщавайки разговора им, каза: „Абе, държавата ни е пълна пародия. Западът ни докара дотук, за да ни разбие”. Какви точно са аргументите му - не чух, но мога да се досетя.
Тезата му не е нова - слушаме я вече над 20 години. Тя е израз на принципната склонност към конспиративното мислене и, специално в случая, лесно обяснение за закономерния фалит на една крайно неефективна система. Подхранвана от носталгията по „доброто старо време”, от сътресенията на прехода и трудностите на свободния избор, тази теза продължава да бъде съзнателно раздухвана от най-различни популисти и националисти, понеже им гарантира комфортно присъствие в политиката и във властта.
Някои от тях са особено активни в момента. И за да оправдаят руската агресия срещу Украйна, старателно повтарят „опорните точки” на Путин. Злорадството им заради това, че е успял „да натрие носа на коварния Запад”, всъщност е опит да прикрият личната си ангажираност с руските интереси в България.
Западът ли ни е виновен?
Тримата мъже от улицата са, разбира се, случайна жертва на тази пропаганда. Че в много отношения, както каза единият от тях, „държавата ни е пародия”, мога да се съглася. Дали и доколко сме „разбити”, е спорно. Но да се твърди, че Западът има нещо общо с това и че по някаква причина искал „да ни разбие”, е пълна измислица.

Развиваният в продължение на столетия модел на съвременните демократични държави, условно определяни като Запад (макар такива държави да има и на изток от нас), се характеризира основно с ефективни и безпристрастни институции, с неприкосновено върховенство на закона, с права и правила, които всички спазват.
Западът наля много пари и „акъл”, за да ни помогне да изградим такива институции. Резултатът е засега обезкуражителен, което не е негова вина, а по-скоро следствие от вътрешна съпротива. Не Западът ни е виновен за неефективната, бавна, подкупна, услужлива и зависима от силните на деня съдебна система. За също толкова зависимите „независими” регулаторни и контролни органи, които би трябвало да гарантират равнопоставеността, конкуренцията и законността в пазарните и обществените отношения, но не го правят както трябва. За некомпетентната, лесно податлива на корупция, но не и на реформи централна и местна администрация. За системно опорочаваните обществени поръчки, за „заменките”, за незаконното строителство...
Западът се опита да ни накара да се съобразяваме с върховенството на закона, но без особен успех - справка: редовните мониторингови доклади на Европейския съюз. Опита се да пресади и културата на живот по правилата - също без успех. Тъй че не той ни е виновен - нито за купуването и продаването на гласове, нито за рушветчийството и връзкарството, нито пък за политическите назначения и откровените кражби на публични средства. А понятието „конфликт на интереси”, което е фундаментално за общественото благо, тук така и си остава фундаментално неразбрано. Заради всичко това България прилича повече на путинова Русия, отколкото на проспериращите западни демокрации.
Изцяло българска отговорност

Смисълът на основаната на тези принципи държава е да „предоставя” на гражданите си услуги - с това българската държава също не се справя по задоволителен начин. Но и с това Западът няма нищо общо. Неспособността на правораздавателните органи да гарантират справедливост и сигурност, окаяното състояние на здравеопазването, произвеждащото неграмотност и невежество образование говорят за неспособността на обществото да реши с постоянство, разум и воля собствените си проблеми. В тази страна реформаторските усилия не се радват на популярност и подкрепа - за разлика от всевъзможните популистки безсмислици и безумици.
Не Западът, а българското общество си избира политиците, които го управляват. Не Западът ни е виновен за завистта и злобата, за дефицита на възпитание, толерантност и човещина, за изобилието от простащина и бездуховност.
Познавам и аргумента, че Западът е виновен за дереджето на икономиката ни, за ниските заплати и пенсии. Истинската причина за бедността ни е обаче във всичко изредено дотук, което е изцяло българска отговорност. Включително и заради сляпото предоверяване на конспиративни теории като тази, че българите били жертва на заговор отвън. Впрочем, Западът не е виновен и за заблудите и глупостта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.04 2014 в 17:52

Подобна остра реакция по повод на случайно чута реплика на пръв поглед е необичайна. Но сякаш авторът е обикалял доста по софийските улици, за да чуе нещо в този смисъл. Определено репликата е само формален повод. И изобщо не става дума за "Запад", който нещо прави (или не прави) за да разбива държавата ни или да помага да не бъде разбита.
Силата на политиката на т.нар. Запад, всъщност е просто политика на силата. Няма нищо неестествено в това. Обаче да се казва на черното - бяло, ми се струва неуместно. Така стоят нещата просто.

01.04 2014 в 15:07

Как вече бивш член на Висшия съдебен съвет от квотата на следователите аргументира отказа си да участва в работна среща за подобряване на ефективността на съдебната система.

Разбирам, че в срещата ще участва и експерт от Кралство Нидерландия (...) Известно е, че това е страна в която хомосексуалистите са установили доминация в обществото, наркоманията е почти изцяло легализирана, а съществува и официално партия на педофилите, която се домогва до участие в парламента. Мисля, че представители на такава държава не могат да бъдат наши ментори по отношение на проблемите в съдебната власт. Нашият славянски народ не заслужава подобна участ.

Откъс от официалното писмо на Пламен Стоилов, член на ВСС до главния съдебен инспектор от 03. 12. 2013. г.

31.03 2014 в 23:03

//Ще бъде осъществен нашия национален идеал – Велика България на три морета! //

Абе Насран Блядски, и на 5 морета да сме, имали комундели, ще стане кенеф като Блядистан.

31.03 2014 в 23:01

// юций Сенека (римский философ):

"Этот народ-чума сумел приобрести такое влияние, что нам, победителям, диктует свои законы"//

Та тоя народ отиде да завладее Рим, или Рим му отне парчето пустиня?

31.03 2014 в 22:30

Единствено западняците са виновни, че България досега не е осъществила своя национален идеал за Велика България на три морета.

Подписите на западняците стоят под всички несправедливи грабителски международни договори, които откъсват от нашата страна населени с чисти българи територии, и ги присъединяват към околните държави Турция, Гърция, Сърбия и Румъния.

Колкото и да се се премълчава този факт това е истината. Единствено Германия през ПСВ и ВСВ връща на България всички заграбени от "великите сили" български територии, обаче губи и двете войни, и България губи още повече населени с българи земи. Тези територии вече са изкуствено обезбългарени, обаче някой ден отново ще бъдат част от нашата страна, тъй като са нейни по право.

Ще бъде осъществен нашия национален идеал – Велика България на три морета!

31.03 2014 в 22:08

юций Сенека (римский философ):

"Этот народ-чума сумел приобрести такое влияние, что нам, победителям, диктует свои законы".Гунтрам (король франков):

"Да будет проклят этот дьявольский и вероломный еврейский народ, который живет только обманами".Фома Аквинский (философ):

"Евреям не должно быть позволено иметь то, что они приобрели путем ростовщичества от других. Было бы лучше, если бы они работали, дабы честно зарабатывать на жизнь, ибо от ничего не делания они становятся более корыстолюбивы".Мартин Лютер (церковный реформатор):

"Князья и законодатели сидят и похрапывают своими открытыми ртами и дают возможности евреям брать, красть, грабить, что им угодно из их открытых кошельков и сундуков. Да, это так! Они позволяют еврейскому ростовщичеству все у них высасывать, и снимать с себя шкуру. Они превращают себя в попрошаек за свои же собственные деньги. Евреи забирают наши деньги и имущество, делаются хозяевами нашей собственной страны".Джордано Бруно (ученый и философ):

"Евреи являются зачумленной, прокаженной и опасной расой, которая заслуживает искоренения со дня ее зарождения".Жан Франсуа Вольтер (французский писатель):

"Евреи являются ничем иным, как презираемым и варварским народом, который на протяжении длительного времени сочетал отвратительное корыстолюбие с ужасным предрассудком и неугасаемой ненавистью к народом, которые их терпят и на которых они обогащаются"."Маленькая еврейская нация смеет показывать непримиримую ненависть к собственности других народов".Бенджамин Франклин (американский ученый и государственный деятель):

"Если мы, путем Конституции, не исключим их из Соединенных Штатов, то менее чем через двести лет они ринутся в большом количестве, возьмут верх, проглотят страну и изменят форму нашего правления. Если вы не исключите их, то меньше чем через двести лет наши потомки будут работать на полях, содержа их, в то время, как они будут потирать руки в своих конторах. Я предупреждаю вас, джентльмены, если вы не исключите евреев навсегда, то ваши дети будут проклинать вас в ваших могилах".Мария-Терезия (австрийская императрица):

"Я не знаю никакой другой злополучной чумы внутри страны, как эта раса, которая разоряет народ хитростью, ростовщичеством, одалживанием денег и занимается делами, отталкивающими честных людей. Следовательно, по возможности, они будут перемещены и изгнаны отсюда".Наполеон Бонапарт (император Франции):

"Собственность целых деревень грабится евреями, они восстановили крепостничество, они являются настоящими стаями воронов. Нищета, вызываемая евреями, не исходит от одного индивидуального еврея, но является сущностью всего этого народа. Они, как гусеницы или саранча, которые поедают Францию"."Я решил исправить евреев, но я не хочу их иметь больше, чем их есть в моем государстве. Я делаю все, чтобы доказать мое презрение к этой подлейшей нации мира".Франц Лист (венгерский композитор):

"Настанет момент, когда все христианские нации, среди которых живут евреи, поставят вопрос, терпеть ли их дальше или депортировать. И этот вопрос по своему значению так же важен, как вопрос о том, хотим ли мы жизнь или смерть, здоровье или болезнь, социальный покой или постоянное волнение".Мобучум Окума (японский ученый):

"Евреи во всем мире разрушают патриотизм и здоровье основы государства".Эрнст Ренан (французский историк):

"В Восточной Европе еврей подобен раку, медленно въедающемуся в самое тело другой нации. Эксплуатация других людей - это его цель. Эгоизм и отсутствие личного мужества - его главная характеристика; самопожертвование и патриотизм, вместе взятые, совершенно чужды ему".Джорж Вашингтон (первый президент США):

"Весьма прискорбно, что ни одно государство... не смирило их как чуму общества и величайших врагов его".Мы привели высказывание людей, характеризующие еврейство на протяжении всей трехтысячелетней его истории. Дальнейшие комментарии, на наш взгляд, излишни.

31.03 2014 в 22:00

на евреите никога не се е отдавало да съэдадат някаква култура,он затова чужди култури са онищожили хиляди

31.03 2014 в 21:56

«Но ясновидците както и очевидците във всички векове горели хора на кладите» (В.С. Высоцкий).

31.03 2014 в 21:09

До DID 06,

Дид, понеже пишеш, че запада ти е наложил гей моралa, вероятно и гей практиките, да знаеш, че можеш и да откажеш. Не е задължително да приемаш от първо поискване. Да ти кажа все пак, ако не е късно разбира се, а може пък и да не те е боляло, знам ли.

Останалите твърдения няма да ги коментирам.

31.03 2014 в 20:51

Атила,

Евреи са:

-- Цар Соломон, Моисей , Христос, св. Петър
-- Айнщайн, Нютон, ЙОХАН ГУТЕНБЕРГ--дал огромна светлина на човечеството.
-- Лев Толстой, Чайковски, та дори и Булгаков.
-- Сталин, Хитлер,Берия, Троцки - виновни за смъртта на милиони евреи.
-- Путин, Медведев, Натаняхо...

Евреите от кибуците, които превръщат пустинята в Рай.

Къде е пресечната точка между всички тези хора, а да умни са, само че едните са дали ума си на човечеството, а другите го използват за да го разрушат.

 
X