Тренд: Омбудсманът Мая Манолова догони по рейтинг президента

OFFNews Последна промяна на 20 февруари 2018 в 10:25 3119 0

Националният омбудсман Мая Манолова изравнява рейтинг с президента Румен Радев. От всички членове на Министерския съвет Бойко Борисов събира най-много положителни оценки за работата си. Министрите отличници са Красимир Каракачанов, Томислав Дончев и Лиляна Павлова. 

Това показват резултатите от проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на 24 часа за нагласите на българите към основните партии и институции. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1004 пълнолетни български граждани по метода “лице в лице”. Теренът на проучването е осъществен между 1 и 8 февруари 2018 г. 

Положителните оценки за президента (63%) и омбудсмана (62%) са практически изравнени. Веднага след тях се нарежда Българската православна църква, като над половината от българските граждани (51%) дават положителна оценка за работата ѝ. Традиционно с най-ниско обществено одобрение се ползват съдът и прокуратурата с по 19% и за двете институции. 

В дъното на класацията сред министрите са Бисер Петков, Емил Караниколов и Боил Банов, но това се дължи най-вече на ниската им разпознаваемост, а не толкова на отрицателните оценки за тяхната работа.

В таблицата умишлено не сме показали оценката за работата на министъра на транспорта Ивайло Московски, тъй като по време на терена се случи трагичен инцидент, който може да се е отразил върху обществените нагласи, обясняват от Тренд. 

Истанбулската конвенция се превърна безусловно в централна тема на политическия и обществен дебат в последния един месец. Въпреки това само половината от запитаните декларират, че са запознати с документа. Логично най-запознати са хората с висше образование, като две трети от тях твърдят, че са запознати. Приблизително на две равни части са разделени отговорите дали следят (46%), или не следят (47%) дебатите около Истанбулската конвенция.

Тук отново се забелязва динамика в демографските разбивки, като ясно личи, че най-голям дял от висшистите следят дебатите около конвенцията, а най-малък интерес предизвиква тя сред най-младите, които са на възраст между 18 и 29 г.

Само 16% от всички български граждани подкрепят приемането на Истанбулската конвенция, а 46% са на обратното мнение. Няма динамика в демографската разбивка по пол, което говори, че жените не възприемат конвенцията като документ, защитаващ техните права.

Единствено сред привържениците на ГЕРБ мнението за конвенцията е разделено на две равни части поради ясно заетата позиция от страна на партията относно документа. Правим уточнението, че теренът на проучването беше приключил, преди министър-председателят да обяви, че замразява ратификацията на конвенцията от Народното събрание. 

Няма сериозна динамика и в електоралните нагласи в сравнение с изследванията ни през декември и януари. ГЕРБ запазва първата си позиция с преднина от около 2,5% от всички запитани пред своя основен опонент БСП. След тях се нареждат ДПС (6,4%) и “Обединени патриоти” (5,2%). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови