Тренд: 64% от българите ще прекарат Нова година вкъщи

OFFNews Последна промяна на 21 декември 2017 в 15:25 2115 0

47 на сто от хората у нас смятат, че отиващата си 2017 е добра година за България, според 58% я определят като добра и за тях самите в личен план. 

Това показва проучването на изследователски център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветена на предстоящите коледни и новогодишни празници. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1003 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“. Теренът на проучването е осъществен между 1 и 10 декември. 

89% ще празнуват Коледа, сред тези които казват, че няма да празнуват са основно представители на религиозните малцинства. За 30% от хората Коледа е по-важен празник от Нова година, но близо половината (47%) смятат, че двата празника са еднакво важни. 

78% спазват традициите на Бъдни вечер, но само 12% спазват коледните пости, като сред постещите най-голям дял са хората над 60 години. 

70% от българите ще купуват подаръци за предстоящите празници, като за целта най-голям процент (33%) от хората ще отделят до 50 лева.

Само 1% от българите ще празнуват Коледа в чужбина, а 84% ще бъдат в населеното място, в което живеят. 

12% ще посрещнат новата година в дома на близки, роднини или приятели, а близо две трети (64%) ще празнуват вкъщи. Само 7% ще прекарат новогодишната нощ в заведение в града, в който живеят, а 3% в заведение в друг град в България. Общо 2% ще бъдат в чужбина – при близки или на почивка.

Малко над половината (53%) от всички български граждани ще отделят до 150 лева за посрещането на предстоящите коледни и новогодишни празници.

Здравето е най-често посочваното пожелание от българите за предстоящата година, следвано от парите и късмета.