Руските лимонки няма как да са доволни от решението за името на Македония

Радан Кънев 13 юни 2018 в 12:03 9288 4

Споразумението Ципрас-Заев за името “Северна Македония” неизбежно ще предизвика напрежение у нас (а и в Скопие).

Очаквам бърза негативна реакция на руските лимонки от двете страни на Осоговската планина. И това е логично - Русия и Сърбия имат стратегически интерес Македония да не влиза в НАТО и да не е кандидат за ЕС. Нашият обаче е тъкмо обратният.

Да, “Северна Македония” има проблематично звучене за нас. Но е важно бързо и безболезнено да го признаем, по няколко причини:

1. Влизането на Македония в НАТО е може би най-важният ни обозрим стратегически национален интерес;

2. Влизането на Македония в НАТО и преговорите на Скопие с ЕС са ключови предпоставки за вътрешно оцеляване на “Републиката” и съответно - съхраняване на мира на Балканите;

3. Днешните добри отношения между България и Македония са шанс рисковете да бъдат бързо и успешно пресрещнати (например по време на Илинденските чествания);

4. В Пиринска Македония, “македонистките” настроения са на исторически минимум, т.е реален риск от такова движение няма, поне докато България е член на ЕС;

5. Вече над четвърт век, ние сме признали името Република Македония, което е по-рисково от Северна. А претенциите на Гърция за конституционни промени са в полза и на България, т.е представляват допълнителни гаранции.

Рискът за България не е името на съседите (половината от които имат роднини в София), а вековната деятелност на сръбските и руски служби там, довела до системни антибългарски изстъпления.

Важно е правителството на България спешно да подкрепи споразумението между Гърция и Македония. И по възможност да изрази ясно неодобрение на подкрепата, която Виктор Орбан даде на позицията на ВМРО-ДПМНЕ.

Б. ред. - Позицията на Радан Кънев е от фейсбук профила му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

4

elbarbudo

15.06 2018 в 16:33

Преговорите ги задвижиха оттатък локвата. Тиквоний е само един пратеник...

16193

3

SC

14.06 2018 в 09:40

Чудя се, като изключим политиците, има ли някой в България на когото да му пука за името на Македония?

7447

2

MeduimShark

13.06 2018 в 16:00

Радане, ти си бита карта. Повече нямаш място в политиката, камо ли лидерско. Птичката веднъж кацва на рамото. А ти какво направи? Осра се. Така че свий си опашката и изчезвай.

11913

1

devdimi

13.06 2018 в 15:31

Преговорите се задвижиха заради евро председателството на България, заради приоритета Западни Балкани и заради усилията на българското външно министерство и лично на Бойко Борисов. Наша е заслугата изобщо да се стигне до това име.
Радан това няма как да го каже, защото ако го каже ще вземе да се изложи пред избирателите на ДБ.