Руският език не принадлежи на Русия

Георги Савчев 04 юни 2024 в 19:01 11546 4

Как трябва да се отнася Западът към рускоезичната литература

Снимка Getty Images

Книжарница в Санкт Петербург

Как трябва да се отнася Западът към рускоезичната литература в контекста на войната на Путин срещу Украйна? На този въпрос отделя внимание швейцарският всекидневник Neue Zürcher Zeitung.

"Класиците на руската литература усърдно плетяха камуфлажната мрежа за руските танкове и проправяха пътя за бомбардировките на украинските градове." Това е тезата в есето на украинската писателка Оксана Забужко, публикувано след клането в Буча през 2022 г. Според нея Толстой, Тургенев и Достоевски са подготвили имперската позиция на Русия: "Време е да разгледаме внимателно нашите книжни рафтове. Защото руската култура не принадлежи на Европа".

Видният украински писател Сергей Жадан в публикация във Facebook директно обвинява Пушкин, че е породил в Русия стремежи за извършване на военни престъпления. Много паметници на Пушкин в Украйна вече са демонтирани.

Убийците и езикът

Руско-швейцарският писател и критик на Кремъл Михаил Шишкин има противоположен подход. Той дори планира да учреди нова литературна награда - с цел запазване на рускоезичната литература: "Западната гледна точка е твърде ограничена. Руският език не принадлежи на Руската федерация. В края на краищата Светлана Алексиевич от Беларус и Андрей Курков от Украйна също пишат на руски език. Писатели на руски език има и в Литва, Казахстан, Грузия и Германия".

"Убийците и военнопрестъпниците са тези, които извършват престъпления, а не самият език", казва Михаил Шишкин.

Той дава пример с немскоезичния поет Паул Целан: "Езикът на неговите стихове е езикът на убийците на майка му по време на Втората световна война".

Швейцарският професор по славистика Улрих Шмид също участва в проекта за учредяване на нова литературна награда. Той призовава за диференцирано мислене: "Империалистически настроения могат да се открият, например, дори в текстовете на руския национален поет Пушкин, в които той възхвалява похода в Кавказ и оправдава потушаването на полското въстание".

Книги с мирис на кръв и срам

Както казва Шмид, и днес има писатели, които в книгите си директно подкрепят имперските претенции на Русия към Източна Украйна. Да, пропагандните книги са изчезваща малка част от съвременната рускоезична литература. Но в същото време, както посочва швейцарският славист, има редица дори сериозни писатели, които се изказват благосклонно за неоимпериалистическия курс на Путин. И точно такива автори, които са сред поддръжниците на войната, вече не се публикуват на Запад. В немскоезичната издателска индустрия вече се е появил своеобразен механизъм за саморегулация, както ясно се вижда от примера с книгите на Захар Прилепин.

Михаил Шишкин казва: "Русия е агресор. Всички, които подкрепят тази агресия, не трябва да печелят пари за войната с помощта на западните издателства. В Русия на Путин свободата на словото е задушена. Книгите, които днес все още могат да се издават там, имат мирис на кръв и срам. С тези думи Томас Ман характеризира немските книги, издавани в Германия по време на нацистката епоха. Сега тези думи се отнасят и за книгите, издавани в Русия".

  Георги Савчев

  Георги Савчев е редактор в OFFNews.bg от 2012 г. насам. Завършил е Радиожурналистика и Електронни медии във ФЖМК на СУ, специализирал е във Факултета по социални науки на Masaryk University – Бърно. От 2006 до 2011 г. е заместник главен редактор на Dnes.bg. Радионаблюдател на вестник „Култура” (2007 – 2011). Пише и за португалския седмичник Expresso. Автор е на книгата „Кристина”, наградена в Националния конкурс „Южна пролет“.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  1000

  4

  Един друг

  06.06 2024 в 22:26

  Жалко, че сме дали четмо и религия на тези скакалци. Каквото попадне в техни ръце, всичко е унищожавано.

  60

  3

  Far Rider

  05.06 2024 в 10:24

  В Задунайская губерния не само руския език, а преди всичко руския модел на олигархично-криминална държава са непреходни! Така е било, така е и така ще бъде! Популацията обича тези неща.

  100

  2

  демотиватор

  05.06 2024 в 08:16

  Какъв "руски език", бре?!
  Влезте в наша православна църква, послушайте службата, излезте и пуснете по нета някоя руска радиостанция и сравнете.
  След туй прочетете (пак в нета) от някой читав историк коя държава (жокер: Българската) им е дала на азиатските орки вяра, четмо и писмо! (ジ) ✊

  -7495

  1

  Люгер Химарс

  04.06 2024 в 19:37

  пасивното отделяне на руската култура като "непреходна ценност" от "лошия путин и тоталитарната му държава" е обичайното състояние на русофилското ни ткзс.

  Тези хора, които го управляват, направляват и оповестяват медийно просто толкова си могат. Те не могат да затворят вратата на културната среда на тази кочина, бидейки руска губерния в главата си.

  Само се чака да си тръгне путин. И пак ще настане голяма любов.
  Нищо, че първият пиано концерт на Чайковски е създаден по мотиви на украинска народна песен, а този човек в мислите си - съдейки по дневника и другите му писания - е един краен про-руски националист....


   
  X

  Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството