Протестът не е на власт - това е оксиморон

Антоанета Цонева Последна промяна на 07 август 2014 в 17:48 5959 21

Антоанета Цонева

Антоанета Цонева

Един протест никога не може да бъде на власт.

Коварните заглавия от последните дни натоварват протестиращите хора с нови и извънредни отговорности. Помним, че след февруари се "преродиха" гражданските съвети - протестиращите влязоха в комисии, комитети, консултативни органи - тогава никой не каза, че протестът е на власт. Тогава нямаше и контрапротести, ако помните - беше различно.

След една година усилия да се разбулва задкулисието ( повръща ми се от тази дума) - медиите избухнаха в заглавието "протестът е на власт". Това е хлъзгав камък, коварно поставен в основата на управлението. Може да е здрав темел, но може и да е ронлива тухла, защото Протестът е много силно колективно преживяно и мъчително измъкване от дрямката. Той не е власт, той е будност. Без мандат - с начало и край. Той е настойчивост и упорство.

Протестът не е на власт, защото всяка власт трябва да изпитва натиск. Протестът не е машина за управление. Той е гняв и не влиза в институционални рамки. Той е сила, която стои на улицата. В този кабинет има протестиращи хора, които решиха да поемат отговорност и медиите сложиха упойващата мантрата, като преди това дълго и настойчиво голямата част от тях внушаваха, че този протест не може да успее и му лепяха всякакви етикети. Сега обаче е сложен на власт по страниците на вестниците.

Да, това е образ, но и много опасно острие за умъртвяване на Протеста. Той ще е успял, не ако е провъзгласен, че е на власт, а единствено и само когато кара всяка власт да изтръпва от него. Ако е начертал линия, която никой властимащ не смее да премине...

Протестът не е на власт - това е оксиморон.

-----------

Текстът е препечатан от личния профил на Антоанета Цонева във Фейсбук

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.11 2014 в 21:50

Коя е тая пръдла на снимката? Абе къде е Малвина?

10.08 2014 в 21:13

Дали е оксиморон? Понякога употребата на противоречащи си понятия е по-скоро литота.Е може да е и оксиморон,то и така, и така постигнатият ефект е комичен .

09.08 2014 в 11:58

полковник22:19 07 авг 201407

м-да-а-а...Балканский май е прав. Поне що касае свалянето от власт на кабинета "Моника". Т.нар. "Протест" просто втаса в едно меко козуначено тесто със стафидки, бадемки и хаштагове, лайкове и селфита. Перформанси, арт инсталации, фейсбуци, състезания по остроумност, режисирани фотографии и художествени такива...Колкото "спете спокойно деца..." и т.нар."градчето на истината" налазено от лумпени, истерични климактерички, недоибани поетеси и обикновени пияници събори навремето комунизите. Ако буфосинхрониста местан не беше възпроизвел боянски ливади в НДК, сега "протестна мрежа" щеше да е една мрежа от хамаци - опъната по къмпинги и мотели от "албена" до Резово. Целунете, значи, Догановия, и ако някой реши някога да сваля комунизите - да гласува за партията КВП*
__________________________________________________

*КВП - Кървав Военен Преврат :)


09.08 2014 в 08:03

Я тъпанара -другар професор балкански се активира ....:))))

08.08 2014 в 20:08

руменчо, червенобузкооооо... ма захласваш се бе, пиуенце, ма да се беше писал в листата за 15/15... айде бегай да се учиш йоще от червената книжчица...

... хахахахахахаха

08.08 2014 в 20:04

... изключително се радвам, че ти НАСТРЪХВА КОСАТА... а не ти ли пресъхва устата???

... хахахахаха

... а ако ти поспреш с пропагандата, поне за през август ще е екстра!

... хахахахаха

08.08 2014 в 14:23

Ко ма, како Цонке? Яд те е, че не си у властта, а?

08.08 2014 в 12:58

Мине немине време и пак конференция на форумните идиоти! Модератори - проф. Балкански и румен стоянов! Основен докладчик - red or dead! Това момче си е за специализирано лечение, къде гледат санитарните власти? А вие от Offnews, взимайте им поне наем за използване на виртуалното пространство! И някой да почисти след тях!