Първан Симеонов: Борисов успява да мине между яйцата засега, ще раздава пари до последно

OFFNews 16 октомври 2020 в 15:44 6579 0

България минава икономически между капките с коронавируса засега, а премиерът Бойко Борисов успява да мине „между яйцата“. 

Това каза политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на Галъп, по БНР. По думите му ситуацията у нас сега не е толкова протестна, колкото предизборна. Толкова хора, колкото сега се събират сега на Велики народни въстания, през юли се събираха всяка вечер, обясни Симеонов.

Засега протестите вървят по схемата от 2013 г. И тогава те се изтощиха, както и сега, и имаше „вливане“ на студенти“. Протестите постигнаха не малко, но по-вероятно е Борисов и правителството да завършат мандата си. Но - ако полицията прекали или нервите на Борисов не издържат - той може да се превърне в пътник много по-бързо, смята политологът. 

Борисов, понеже изтърва момента за достойно и хитро подаване на оставка, изчаква протестът да се поизтощи, да погрознее, да почне да се кара помежду си и да става партиен – нещо, което винаги се случва на всеки дълъг протест в България, обясни Първан Симеонов. Борисов беше уплашен през август, когато не беше ясно дали протестите няма да ескалират, допълни той. 

Според политолога Бойко Борисов възнамерява да направи силен финален спринт, който ще се изразява в раздаване на пари. Сега е моментът всички да поставят своите искания, защото ГЕРБ ще дава, допълни Първан Симеонов.

Наблюдаваме игра на честта, в която ГЕРБ се стреми да победи в изборите, после други да направят коалиция, а те да им гледат сеира. ГЕРБ ще раздава до последно на принципа „да му мислят следващите, като толкова много знаят“, подчерта Симеонов. 

По повод прогнозите за по-тежка зима от тази на 1997 г. той отбеляза, че засега "икономически България лекичко минава между капките", а Борисов ще превърне това в своя полза.

Опонентите на Борисов казват – хората ще обеднеят, следователно ще се радикализират. Това е логично. Борисов обаче разсъждава по друг начин. Той смята, че пред риска от обедняване хората ще избягват резките движения, ще си кажат – я, още от същото, че поне е познато. Неслучайно Борисов се опитва да държи наблизо синдикатите. Той си прави сметката, че като плаши народа, ще го направи по-тих. Много любопитна концепция, за пръв път виждам такъв похват, коментира Първан Симеонов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови