Малкият и големият политик след трагедията в Нова Зеландия

Тайфур Хюсеин 25 март 2019 в 09:43 5348 0

Джасинда Ардърн и Реджеп Тайип Ердоган. Двама държавни лидери, които попаднаха под светлината на прожекторите след атентата в Крайстчърч. И оставиха съвсем различни впечатления. Светът видя премиера на Нова Зеландия като силна, решителна и съчувстваща жена, а Ердоган – като натрапник, който се опитва да извлече политическа изгода.

Поведението на премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, след кървавото терористичното нападение срещу две джамии в Нова Зеландия, отнело живота на 50 вярващи, я издигна я издигна в очите на хората не само в родината й, но и по света. За разлика от нея турския президент Реджеп Ердоган влезе в ролята на посредствен политик, решен да извлече политически дивиденти за предстоящите местни избори в страната.

След терористичното нападение Ардърн овладя гнева с решителни стъпки по време на националната криза.

На хиляди километри от мястото на събитието президентът на Турция и лидер на управляващата партия АКП Реджеп Ердоган не се посвени да изпозва трагедията, за своите политически цели, мобилизирайки привържениците си за предстоящите местни избори на 31 март.

Английският "Гардиън" написа, че Джасинда Ардърн е показала на целия свят какво е да си лидер. Реакцията й след трагедията бе невероятна, аплодирана на национално и на международно ниво.

В дните след нападението тя го определи като тероризъм и в деня след нападението положи венец пред джамията “Киларни” в столицата Уелингтън. Носеща забрадка и със сълзи на очи, тя изрази солидарност с мюсюлманите в страната и прегърна роднини на жертвите.

Министър-председателката увери имигрантските общности в страната, че Нова Зеландия е техният дом и те са равни с всички останали граждани на страната. Тя се обърна към американския президент Доналд Тръмп - възприеман за антиислямски настроен, с думите, че единственото нещо, от което тя и страната й се нуждае, е съчувствие и любов към всички мюсюлмански общности.

Всъщност 38-годишната Ардърн е най-младата жена, държавен глава в света. Когато се кандидатира за поста, критиците й често я атакуват, че води плоска кампания, казвайки, че нейната известност всъщност прикрива липсата й на дълбочина. Но вече изглежда, че Ардърн ще остане известна като лидер, който умело ръководи страната си през най-тежката й криза и показва на другите как да направят същото.

Попада във властта като част от вълната прогресивни, млади лидери заедно с французина Еманюел Макрон и канадеца Джъстин Трюдо, с които често е сравнявана.

Научава, че е бременна само няколко дни преди да положи клетва, като министър-председател в офиса си през 2017 г. На 21 юни 2018 г. тя става едва вторият правителствен лидер, който ражда по време на службата си, след пакистанския премиер Беназир Бхуто през 1990 г. След като дъщеря й се ражда, Ардърн предава властта на нейния вицепремиер за шест седмици, докато е в отпуск по майчинство. Нещо, което мнозина приветстват като символ на съвременната работеща жена.

Поведението й след трагедията е достойно за възхищение. Нейната съпричастност към жертвите, достигането до мюсюлманите, решимостта й да не позволи нападателят да стане известен и да се приложат строги закони за оръжието създават модел, който другите световни лидери да следват по време на терористични атаки.

Двуличието на Ердоган

Джасинда Ардърн бе похвалена и от турския президент Реджеп Ердоган, който със своите публични изяви през изминалата седмица успя да създаде „контролирани мини кризи“ с Нова Зеландия и Австралия.

„Всички западни лидери трябва да се учат от смелостта, лидерските умения и искреността на новозеландския премиер Джасинда Ардърн и да приемат мюсюлманите, живеещи в техните страни“, написа Ердоган в статия във в. "Вашингтон пост".

Извънредната среща на Организацията за ислямско сътрудничество на ниво външни министри, провела се в петък в Истанбул, Ердоган отново даде премиерката на Нова Зеландия за пример:

„Демонстрираната от г-жа Ардърн реакция, проявената емпатия и подкрепа към мюсюлманите, са пример за всички световни лидери“.

Това е езикът, който Ердоган обикновено използва за пред международната публика.

На "свой терен" и пред своите избиратели Ердоган изгражда образ на силен лидер, който решава проблемите на Турция, на мюсюлманите по света. Внушава, че решава световни проблеми. За това използва остра риторика и сила. А образът на Ердоган в международен план, който желае да се знае от световната общност, е на миролюбив и умерен държавник.

Турция се намира в предизборна кампания за местна власт. Вотът е насрочен за 31 март. На фона на сериозни икономически проблеми в страната, залогът за Ердоган, който трябва да мобилизира поддръжници, обаче е значителен. Вместо кандидатите за местна власт, говори президентът, който в същото време е председател на управляващата партия АКП.

По време на цялата предизборна кампания се чува само гласа на Ердоган. Кандидатите за кметове и общински съветници играят второстепенна роля. Посланията също не прилягат на кметски вот. Традиционните теми и обещания са изместени от създадени „контролирани мини кризи“, които изместват дебата в желана посока от управляващите.

Затова и терористичното нападение в Нова Зеландия е отлична възможност за Ердоган да стегне редиците сред своите избиратели.

На прицела му сега са Нова Зеландия и Австралия. Също както преди време имаше „контролирани мини кризи“ с Германия и Холандия, определени от Ердоган като „нацистки остатъци“.

“Таймс” написа, че Ердоган експлоатира терористичното нападение в Крайстчърч. Турският президент първо показа в Истанбул и Текирдаг видеоклипа, пуснат от нападателя в социалните мрежи, на предизборен митинг заедно с откъси от манифеста на терориста.

„Изпробват ни на 16 500 км оттук, от Нова Зеландия, с посланията, които правят. Това не е дело на отделен човек, организирано е... Тук сме от 1000 години и ще бъдем тук до апокалипсиса. Няма да превърнете Истанбул в Константинопол“, каза Ердоган в понеделник на събитие от годишнината от битката при Галиполи през Първата световна война.

Тогава османски войници побеждават водени от Великобритания сили, сред които има и войници от Австралия и Нова Зеландия. Ердоган продължи в същия дух:

„Вашите деди дойдоха тук /.../ и те се върнаха в ковчези. Не се съмнявайте, че ще ви върнем обратно като вашите деди.”

Турският президент не се спря и на друг предизборен митинг отправи препоръка: “Нова Зеландия да възстанови смъртното наказание, за да бъде приложено то за нападателя”.

Турският президент се обърна директно и към терориста.

“Ще платиш за това. Ако Нова Зеландия (не се погрижи) за това, по един или друг начин ще те накараме да платиш”.

Ердоган все по-често опитва да говори от името на всички мюсюлмани по света и това не е първият път. Опитва да създаде впечатлението, че е застъпник на правата на всички мюсюлмани по света. Обкръжението на турския президент публично заявява, че „Ердоган е лидерът, който олицетворява единството на ислямския и турския свят“.

Но всичко това става, като се изгражда образа на „външния враг“.

Б. ред. - Тайфур Хюсеин е журналист от obzornews.bg. Анализът му е написан специално за OFFNews.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)