Колко си приличат опорните точки на Москва за Украйна и България

OFFNews Последна промяна на 13 януари 2014 в 21:10 6520 6

Снимка: Иво Божков
Снимка: Иво Божков

Този текст, посветен на протестите в Украйна, е публикуван в сайта на руското държавно радио "Голос Росии". Преди месец президентът Владимир Путин обедини  информационната агенция РИА Новости и радио "Гласът на Русия", което се изтълкува като активизиране на пропагандата.

Препечатваме текста, озаглавен Съмнителният аромат на „Евромайдан”, без редакторска намеса.

Открийте дали има разлики между опорните точки на Москва за Украйна и България.

 

Съмнителният аромат на „Евромайдан”

„Евромайдан” загнива. Украинските опозиционери признават: техният бунт се провалил, тъй като „евромайдан” нямаше общ лидер и повече или по-малко легитимен повод за искане за промяна на властта. Загубена е масовостта и въодушевлението. Остана мръсотия, неприятна миризма, няколко стотици безработни, студенти и клошари.

Катастрофалните антисанитарни условия и мръсотията, това са онези очевидни резултати, които внесоха в центъра на Киев „борците за европейски ценности”. Районът около Майдан все по-често фигурира в криминалната хроника. За никого не е тайна, че сред обитателите на палатъчното градче, огромно количество хора са в издирване за извършени различни престъпления. Но независимо от това, че днес „Майдан” е сборище на озлобени и агресивни фанатици, опозиционерите имат намерение да продължат да го използват като лост за оказване на натиск на властта, отбелязва политологът Игор Шишкин:

- Опозицията никога не е криела плановете си: това е сваляне на правителството, проваляне на приемането на бюджета на страната, а също предсрочни избори за Върховната рада и президент. В правното поле всичко това е невъзможно. И засега „Евромайдан” остава инструмент за дестабилизация на ситуацията в Киев. И затова доколкото е възможно, дотолкова опозицията и главните й спонсори ще се опитат да запазят Майдан.

Днес опозицията се опитва да направи „евромайдан” своя стартова площадка за предизборната кампания. А бурната енергия на „борците за европейски ценности” за пореден път ги използват като политически капитал, отбелязва политологът Леонид Гусев:

- До изборите остана една година и опозицията ще използва всяка възможност, за да може по някакъв начин да афишира своите кандидати и да напомни за себе си. Затова мисля, че те ще продължат да подкрепят Майдан, където наблизо са разположени всички правителствени учреждения. Това придава на опозицията сила.

Въпреки това е очевидно, че доверието и искреността на опозиционерите с всеки изминат ден намалява сред украинците. В течение на последните две седмици на „евромайдан” не са фиксирани никакви мащабни опозиционни акции. И дори въпреки отделни прояви, когато няколко десетки активисти с коли пикетираха сградата на министерството на вътрешните работи, то това въобще не може да се сравнява с онова, което се наблюдаваше в Киев макар две седмици преди Нова година. Вероятно „евромайдан” умира.

Лада Коротун

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.01 2014 в 19:49

Пълна лъжа на москалята!!Аз бях на Европлощада и не видях нито един...ама нито един от така наричаните от московската пропаганда бандити!Там бяха отрудени хора и младежи искащи по добър живот !Престъпниците бяха облечени като робокопи(беркута( и биеха народа като озверели!Най голямата европейска държава живее със най нисък доход..инфраструктурата е разбита тотално..няма пътища канализации по населените места!Хората са отчаяни и се превръщат в алкохолици наркомани и проститутки!Ние българите живеем много по добре от тях колкото и странно да ви се струва!Пълна Совдепия корупция и бандитизъм цари Украина и е нормално хората да се бунтуват!Украина е изключително богата на природни ресурси за разлика от нас но хората живеят бедно!И затова не я искат Русия защото тя дърпа конците и корумпираните политици изпълняват безпрекодловно заповедите на своите господари!За пари естествено!Нямате престава каква помия се излива срещу България е другите бивши сателити!Газ пикаят рашките защото без Украина Русия вече няма да е онази империя която беше!

14.01 2014 в 12:55

Русия трябва първо да разбере че в последните 100 години
се случват ужасни неща за самия руски народ.
Руснаците трябва да спрат да се самозаблуждават с мания за величие, докато затъвът.
Руския народ е велик, защото е наследил българския ген и език.
Фалшификациите на историята и подтискането на българския народ са много лоша услуга за Русия
Научете се да говорите с бългатие като равни, спрете да корумпирате политиците
Това ще е добре и за вас

14.01 2014 в 07:28

Това им е лошото на рeжисираните и подстрекавани от западняците т.нар. "протести", че дори участниците в тях не си вярват. В София вече се провалиха, същото ще стане и в Киев.

Хората не искат да страдат под КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ неоколониазиъм, както страдаха под КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ботуш. Който иска да бъде в Еврогейския Съюз, да заминава, прав му път, границите са отворени, хахаха...

13.01 2014 в 23:09

Плюли са си в устите... рублите навсякъде миришат еднакво.

13.01 2014 в 22:31

де жавю.на тази лада коротун,(не се знае дали това не е КГБ псевдоним)не и се полага нито признание за оригиналност ,нито хонорар ,защото плагиатства безсрамно от от ЦК на МВР наБКП,моника,кутев,волгин,андролова ..интернационализъм в действие!

13.01 2014 в 21:51

ну ладочка они не кричали патаму що.....хахахахха!!!!!милата ладочка ще даде доста храна корифейте в ляво, като станишко, сидерко, също така валъри вел, сталин ( ново да се чете волгин)андрю рейч и др.(др. да се чете други , а не другари)