Кой ще реши евровота? Почивните дни през май

Юлиана Ончева 08 февруари 2019 в 07:53 5211 0

Снимка бТВ архив

Кога политиците не обичат дългата ваканция? Сгрешихте, отговорът не е "никога". Ненавиждат многото почивни дни по време на предизборна кампания. 

Защото няма кой да чуе обещанията им, след които получават и участие във властта, и почивки, по традиция по-дълги от ученическите. Независимо дали са управляващи или парламентарна опозиция. 

Затова и европейските избори, които предстоят на 26 май, вече предизвикват паника в щабовете на партиите. Вотът за депутати в Брюксел тази година се определя като ключов - от него се очаква да отговори на въпроса ще има ли предсрочни парламентарни избори у нас, ще си сменят ли местата ГЕРБ и БСП в управлението, какви промени ще настъпят според резултатите по партийните върхове и т.н. 

Кампанията, която трябва да започне на Разпети петък - 26 април, има голяма вероятност да се окаже на практика с поне 11 дни по-кратка. 

Кофти календар.

През месеца за активна партийна агитация почивни са 26, 27, 28 и 29 април, както и 1, 4, 5 и 6 май. Работните 30 април, 2 и 3 май са обградени от толкова празници, че най-вероятно ще влязат в графата "време за кафе" и за тези, които са на работното си място. Много голяма е вероятността обаче огромна част от хората да си вземат 3 дни отпуск, за да си осигурят 11-дневна ваканция. Колко от тях - от тези в групата на "колебаещи се" за кого да гласуват, които ще решат резултатите от вота, ще слушат предизборни обещания, словесни удари под кръста, разследвания за корупция сега и в близкото минало, дилеми пред ЕС и мястото на страната ни в тях, и още, и още...

Проблемът е по-голям за левицата, защото 1 май е неин възлов празник, в случая с евровота - за демонстриране на "много сме, силни сме" и нахъсване на редиците на БСП. Нейните избиратели по принцип по-слабо се интересуват от евроизбори и имат нужда от допълнителна партийна доза адреналин, за да отидат до урните. Нещо, което по време на почивка е в пъти по-трудно да се постигне. 

На ГЕРБ пък почивните дни скъсяват времето за оправдаване на провалите в управлението им, на критиките към създаденото от тях статукво и на ударите по кандидатите им за евродепутати, които със сигурност ще са във всички посоки и много. 

"Не ми е до избори за ЕП" ще е валидно за много българи и през втората половина на май, когато - ако не в семейството, то сред роднините и приятелите, почти всеки гласоподавател има вълнения около абитуриентските балове. 

И идва дългият уикенд от 24 до 26 май - колко от свикналите да отскачат за два-три дни на плаж в Гърция или поне на вилата, ще си останат вкъщи, за да пуснат бюлетина в деня на вота? Не е лесно да се предскаже, но отговорът клони към нулата. 

Сигурно е обаче, че предизборната кампания за евроизбори 2019, освен ожесточена, ще е с акцент от хита на Белослава "Хей, слушай ме". През май, защото след пет месеца  идва местният вот и ехото от гласуването за евродепутати няма да е заглъхнало. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови