Галъп: Повече българи искат нови избори, отколкото кабинет на ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН

37,4% от хората не вярват, че изборите са били честни, сочат данните на социолозите

OFFNews 12 май 2023 в 15:07 5251 1

Проучване

Снимка Галъп интернешънъл болкан

28% от българите не могат да преценят какво правителство трябва да управлява страната, точно толкова са и тези, които смятат, че е най-добре да има редовен кабинет на ГЕРБ, ПП и ДБ. За правителство на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Има такъв народ“ се обявяват 20,7%. Най-добре е да се проведат нови предсрочни парламентарни избори казват 22,8 на сто. 

Данните са от редовното ежемесечно независимо изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ сред 803 пълнолетни българи, проведено чрез интервю „лице в лице“ с таблети в периода 27 април-5 май.

Над половината от привържениците и на ГЕРБ, и на ПП и ДБ са свикнали с мисълта за някаква форма на общо правителство с другия. При ГЕРБ обаче останалите са предимно в опцията „правителство с ДПС, БСП и ИТН“, а при ПП и ДБ останалите са предимно в опцията „нови избори“. Най-осезаеми дялове от привържениците на ДПС и БСП пък биха се радвали да видят партиите си във властта, дори и близо до ГЕРБ, коментират социолозите. „Възраждане“ по традиция искат нови избори.

37,4% са на обратн

Българите не са убедени, че изборите на 2 април са били свободни и честни – 35% приемат, че са били такива, но 37,4% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. По традиция, привържениците на победилата партия са по-убедени – близо 80% от тях са с положително мнение, а привържениците на загубилата са „на кантар“. За сравнение, дни преди 2 април честни избори очакваха 25,2%, а обратното очакваха 52,1%. Останалите се колебаеха. Тогава обаче, вероятно и с неяснотата на очаквания победител, двата големи електората бяха с колебливи очаквания. След изборите този на ГЕРБ вече определя изборите като свободни и честни и това е част от обяснението за сегашната разлика спрямо очакванията, обясняват от Галъп. 

При избори сега ГЕРБ-СДС са първи с 26,8% от гласовете, а ПП-ДБ – на второ с 24,1%. „Възраждане“ е трета сила с 14,7%, а ДПС – четвърта с 13,9%. БСП е на петото място с 9,1%. Близо около бариерата е „Има такъв народ“ с 4,1%. Недалеч под бариерата личат „Български възход“ с 3,2%, а „Левицата“ е с 1,5%. Останалата подкрепа отива за по-малки формации.

Очакваната при нови избори активност, ако те бяха в началото на май, е около и по-ниска от тази през април – доколкото сега 39,2% заявяват, че със сигурност биха гласували, а това е не по-високо и дори по-ниско от декларираното преди последните избори. 4,3% от всички гласуващи се канят да изберат „Не подкрепям никого“ – което вещае възможност за лек ръст и в тези гласове.

--------------------------------------------

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено между 27 април и 5 май 2023 г. сред 803 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1042

1

danvan

12.05 2023 в 15:53

Червен Кольо пак ни взима за мезе. 4.1% за ИТН никога няма да се съберат, освен ако пак не им прелеят гласове от ДСП. и ОПГ ГЕРБ води с почти 10%.

Вярвам му, червен Кольо никога не лъже!
 
X

Да помогнем на украинските деца!