Експерт: Спекулация е да се твърди къде е произведено веществото, отровило Скрипал

OFFNews 07 април 2018 в 11:08 4531 3

Не може да се докаже къде е произведено нервнопаралитичното вещество, с което e бил са били отровени бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Това посочи в предаването „Събота 150“ на БНР професорът по химия Михаил Харалампиев, който в продължение на 10 години е работил като старши инспектор и ръководител на инспекционни групи към Организацията за забрана и унищожаване на химическо оръжие към ООН.

„Тези спекулации къде е произведено и как е произведено – това са хора, които нямат най-елементарни химически познания“, заяви професорът.

Експертът смята, че по случая има две сериозни юридически нарушения от страна на Великобритания и на Организацията за забрана на химическото оръжие:

„Ако Великобритания твърди, че на нейна територия е използвано химическо оръжие от Руската федерация, тя трябваше да изпрати нота на генералния директор, съгласно конвенцията, на основание на което генералният директор събира 41 души Изпълнителен съвет, информира ги за случая и в следващите 24 часа трябваше да бъде изпратен инспекционен тим на място и веднага да започнат анализите на място. (…) Смешно беше твърдението: „Да, това е произведено само в Руската федерация“. Действително може да се произведе това вещество не само в 20, а в много повече уважаващи себе си лаборатории в света“, каза той.

Проф. Харалампиев подчерта, че съгласно конвенцията е разрешено страните да си произвеждат или да си купуват от други страни бойни отровни вещества, които са под контрола на Организацията за забрана на химическото оръжие, но те се използват за тренировка на техните войски.

„Тук става заиграване за една чиста политическа интрига, за да може да се създаде напрежение между ЕС, САЩ и Русия“, коментира експертът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

07.04 2018 в 13:41

А, най-накрая едно смислено експертно мнение! Жалко само, че не е по-подробно. На мене не ми се пише, понеже не съм химик, и ще излезе дървено.
А то само пишман политолози и още по-пишман политичета на тема солидарност с бандитите ... Повръщачка.

 
X

Да помогнем на украинските деца!