Демокрацията е да оставим Слави да пее

Николай Слатински 28 октомври 2016 в 15:11 18575 8

Предстоящият концерт на шоумена Слави Трифонов се превърна в тема номер 1 за държавата. Мнозина са недоволни от затварянето на движението в София, други негодуват заради популистките въпроси в референдума, който ще се проведе заедно с президентските избори. Днес публикувахме мнението и на музиканта Васко Кръпката, който определи творческите напъни на Трифонов като "посттекезесарска суб-халтура". Сега ви предлагаме позицията на проф. Николай Слатински.

Някoгa, още през 2003 г., бяx нaпиcaл зa президeнтa Пъpвaнoв aнaлиз „B cтpaнaтa нa Бoйкo и Cлaви” – зa oпacноститe пред нaшeтo oбществo и дeмoкpaциятa ни oт тoзи тип „фeнoмeни”, кoитo „пипaт” eлeмeнти oт ниcкoтo и низкoтo y чoвeкa, кoмyникиpaт директнo c плeбca, изпoлзвaт eзик, cъдъpжaщ нe мaлкo aрогaнтност, oпростaчвaщи внyшeния, мaчoвcкa нaxъсеност и рушaт предcтaвитe зa блaгoпpиличиe и възпитaниe, нo гъдeличкaт пpиятнo нeизбити кoмплeкcи и cтaявaни доскоро в пoтуритe нa oбществeнoтo мнeниe въждeлeния.

Припомням това като своего рода оправдание, зa дa нe ми се пpипишaт някaкви пoдpaзбиpaщи се в цeнтъpa нa Coфия cклoнности и нaклoнности към чaлгaтa в пoлитикaтa и шоутo.

А всъщност искам да кажа следното:

Не разбирам, наистина не разбирам каква е тази силна анти-страст, тази енергична негативна емоция по повод на предстоящия концерт на СТ, свързан, впрочем, с референдум.

Не е ли демокрацията и това - край Орлов мост да пеят и такива, които нам не се нравят? Ние какво - ще се изживяваме като самоназначили се блюстители на ИПИ (Истината от Последна Инстанция)? След като има хиляди и хиляди, които искат да им бъде пято от подобни бардове на патреотарската чалга, то е и упрек към самите нас, затова трябва да бъдем и съдии на самите себе си.

Не е ли демокрацията и това - да има референдуми, които не са инициирани от нас?

Не е ли демокрацията и това - да допуснем с разбиране, че има хора, които мислят различно от нас?

Не е ли демокрацията и това - да работим в посока на превръщането на обществото в зряло и разумно, така че на подобни концерти да отиват един файтон празноглави и празномислещи маргинали, а то, обществото, да се обединява съзнателно зад нашите идеи и да върви осмислено след нашите лидери?

Нека си пее Слави.

Слави изглежда е олицетворение на нещо, което ние не сме, на нещо, което не иска да се съобразява с нас и пет пари не дава, че ние гнусливо бърчим нос от него.

Слави е криво огледало на народа ни, но огледалото, дори и криво, е само огледало, важно е какво се оглежда в него.
Обаче на мен все повече ми се струва, че на нас ни е криво не кривото огледало, а всичко - всичко ни е криво, а когато всичко ни е криво, то едва ли се дължи на това, че всичко е криво, има вероятност и ние да сме станали кривогледи. И да гледаме накриво онова, което не ни изнася. Но само да го гледаме, без да се опитваме да го променим..

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10812

7

Скандинавец

28.10 2016 в 20:35

Цитат: "Обаче на мен все повече ми се струва, че на нас ни е криво не кривото огледало, а всичко - всичко ни е криво, а когато всичко ни е криво, то едва ли се дължи на това, че всичко е криво, има вероятност и ние да сме станали кривогледи."
.....
Последните 8 думи са поразително точни.

12284

4

ДидоВъТъ

28.10 2016 в 17:17

За всеки влак си има пътници.Има песни от "Девети Трагичен",които харесвам,но...доста хота помним и няма да забравим как четкаше Първанов по всяко време,как (далеч преди Бюрека) се извъртя от →срещу ББ,как се лигавеше пред Пръмова,как си му плащаха ВИС и после ВИС-2 и "Мулти",с кой се беше сдушил,когато стоя толко' време в "Империал" на "Витоша" с "Хъшове" и още ,и още ама ме мЪрзи...

20374

3

Стринка Минка

28.10 2016 в 16:40

Да си спомним как агент Гоце гостуваше редовно на Трифонов.
След това да си спомним кой беше съветник на агент Гоце.
Да плюем и отминем.

13056

2

Какавидков

28.10 2016 в 15:49

Чалгаря си пасва на интелигенцията. Нищо повече.
Па и кой го е спрял да вие?

29217

1

Лопе де Вега

28.10 2016 в 15:21

И пак професор. И пак нещо недоразбрал. Бе кой забранява на тоя да пее бе, професоре? Еми никой. Ама да затворят половин София заради чалгата не е много комилфонско,а? Каква е тази параноя, тресяща сигурността? От кого се отбраняват и охраняват? КОЛКО СТРУВА ТОЗИ ХАОС И КОЙ ЩЕ ГО ПЛАТИ? Това е важното, професоре. Това е въпросът! Останалото е вторично.

Поздрав!