Четирите причини за отчаянието на протестиращите според Андрей Райчев

Владимир Йончев 06 януари 2014 в 13:12 8712 28

Андрей Райчев

„Поради тяхната уникалност, техните усилия и странност в историята на България, протестиращите са главни герои в България, но защо са притиснати в ъгъла, защо са в такова отчаяние? Поради сгрешена оптика при оценката на посоките.“

Това заяви на пресконференция за политическата 2013 г. социологът Андрей Райчев. Той набеляза четири причини, които по думите му са станали причина протестиращите да са „притиснати в ъгъла“. Според Райчев тези фактори се основават върху смислова подмяна в каузите на протеста.

Първата подмяна, според Райчев, е фактът, че „този митинг се обявява за национален, а е елитарен“.

„Той не говори с обикновения човек, той е митинг на хора с висше образование и с намерение да участват във властта. Бай Иван знае, че там не се разказва за него и остава настрани, а оттук – няма национално“, посочи Райчев.

Според социолога в протеста е налице „тежка подмяна на ляво и дясно“.

„Те предлагат повече капитализъм. Държавата е болна от липса на ляво, на смекчаващи капитализма неща, а те искат изостряне на капитализма. Това е идиотската идея, когато един човек има температура, да го изнесеш навън, за да му мине. Инстинктът на нацията е изключително точен - по-дясно – не“, заяви социологът.

Третата причина, която Райчев изтъкна, е подмяната на икономическото с моралното. По думите му на България е необходим икономически диалог, а в место това протестът внушава, че гражданите трябва да избират морални политици.

„Шофьорът на колата трябвало да е морален. Аз пък искам да кара добре“, каза Андрей Райчев.

Четвъртата причина за положението на протестиращите, според твърденията на Райчев, е подмяната на гражданското с политическото.

„Протестиращите бяха обявени за качеството на нацията, цялата останала нация – за тъпанари“, посочи Райчев.

По думите на социолога тези четири фактора са довели до отчаяние протестиращите. Според Райчев основната причина за това положение е, че демонстрантите не са преценили правилно целите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews