Четирите причини за отчаянието на протестиращите според Андрей Райчев

Последна промяна на 06 януари 2014 в 13:12 7971 28

„Поради тяхната уникалност, техните усилия и странност в историята на България, протестиращите са главни герои в България, но защо са притиснати в ъгъла, защо са в такова отчаяние? Поради сгрешена оптика при оценката на посоките.“

Това заяви на пресконференция за политическата 2013 г. социологът Андрей Райчев. Той набеляза четири причини, които по думите му са станали причина протестиращите да са „притиснати в ъгъла“. Според Райчев тези фактори се основават върху смислова подмяна в каузите на протеста.

Първата подмяна, според Райчев, е фактът, че „този митинг се обявява за национален, а е елитарен“.

„Той не говори с обикновения човек, той е митинг на хора с висше образование и с намерение да участват във властта. Бай Иван знае, че там не се разказва за него и остава настрани, а оттук – няма национално“, посочи Райчев.

Според социолога в протеста е налице „тежка подмяна на ляво и дясно“.

„Те предлагат повече капитализъм. Държавата е болна от липса на ляво, на смекчаващи капитализма неща, а те искат изостряне на капитализма. Това е идиотската идея, когато един човек има температура, да го изнесеш навън, за да му мине. Инстинктът на нацията е изключително точен - по-дясно – не“, заяви социологът.

Третата причина, която Райчев изтъкна, е подмяната на икономическото с моралното. По думите му на България е необходим икономически диалог, а в место това протестът внушава, че гражданите трябва да избират морални политици.

„Шофьорът на колата трябвало да е морален. Аз пък искам да кара добре“, каза Андрей Райчев.

Четвъртата причина за положението на протестиращите, според твърденията на Райчев, е подмяната на гражданското с политическото.

„Протестиращите бяха обявени за качеството на нацията, цялата останала нация – за тъпанари“, посочи Райчев.

По думите на социолога тези четири фактора са довели до отчаяние протестиращите. Според Райчев основната причина за това положение е, че демонстрантите не са преценили правилно целите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.01 2014 в 13:10

Това не е минтинг на вишисти срещу социалносста.
Това е митинг на работещите хора срещу популизма. Едиснтвените които подкрепят кабинета са безработните, пенсионерите и социално слабите - все хора които искат да вземат пари наготово от нас. 90% от работещите са за ОСТАВКА. Смятам, че е правилно този който ще плаща той да определя музиката. Ако това е дясна политика - ОК нека така да е. НО лява политика ли е да се дава наготово на някой нещо което не е този който реално го дава за да се купуват гласове?

07.01 2014 в 23:44

Не Пролетариат! а “пролетариат” кавичките не са случайни.
Все пак и “пролетариат” и “дребна буржоазия” са условни понятия, които означават относителното притежание или липса на капитал спрямо някой друг. Още тука Маркс се обърква, като разсъждава за класата ,като за константна величина. Както знаем нищо константно няма, всичко е относително, нещата плавно преминават едно в друго, а границите са само в нашите умове. Практиката показва, че много малко време е достатъчно, за да се превърнат “презрените парий” в “тлъст, ояден капитал” и да забравят за тяхната свещена битка със злото и неправдата. Капиталът явно има свойството, да заробва всеки, който се докосне до него. Никой не бяга от хубавото, нали така другарю Тараба.
"Кой си ти?" - попита го Дяволът.
"Аз съм плебей по рождение и всички дриплювци са мои братя! О, колко грозна е земята и колко нещастни хората!"
.............................
"Кой си ти?" - дрезгаво и лукаво го попита Дяволът.
"Аз съм принц по рождение и боговете ми са братя! О, колко красива е земята и колко са щастливи хората!"
Колко правилно е забелязал поета.
Маркс не е можел да прочете Смирненски. Изпускайки този фактор от уравнението, грешките в учението на Маркс и неговите последователи следват като лавина. Така стигаме до 2014 година, държавата България щедро огрята от доктрината на Маркс и приличаща на кенеф.
Така че, другарю Тараба, няма нито пролетариат нито дребна буржоазия (освен в главата на Маркс и последователи ), нито “самозалъгване, че си повече”. Въпросът винаги е бил, как да се докопаш до кокала (капитала).
Е, вие успяхте.

НО ЩЕ УСПЕЕТЕ ЛИ ДА СПАСИТЕ БЪЛГАРИЯ ????????

07.01 2014 в 13:57

Пролетариат!

07.01 2014 в 13:53

Маркс е допуснал една грешка. През цялото време е предполагал, че пролетарията разсъждава като пролетарият, но не. Пролетариятът, и в Германия, винаги е разсъждавал като дребна боржуазия. Ето тук е заровено кучето- в самозаблудата, в самозалъгването, че си повече, отколкото си, а не в измамника, който се представя за такъв или онакъв.

07.01 2014 в 11:34

Tarabata, това не е малоумие. Изглежда парадоксално, но само на пръв поглед.
Ще се опитам да ти обясня механизма на този “парадокс”.

След близо 70 години ляво управление резултата е, че БОРЦИТЕ ПРОТИВ КАПИТАЛИЗМА се превърнаха в МАСТИТИ КАПИТАЛИСТИ (това е истинският парадокс).

След като лъсна лицемерието на лявата идея, на “пролетариата“ по естествен начин му остана дясното пространство, за да противодейства на НОВИТЕ ГОСПОДАРИ.
Още повече, факта че в страните, които не бяха огрети от щедрото слънце на лявата идея “пролетариата” като цяло живее доста по-добре.
Така че както виждаш парадокс няма.

ВИЕ ГУБИТЕ БИТКАТА ЗА СЪРЦАТА НА ХОРАТА ПО ПРАВИЛАТА, КОИТО САМИ СЪЗДАДОХТЕ.
Просто не може да си и ЛЯВ и МИЛИОНЕР.
Трябва да избереш едно от двете.
Във философията това е известно като ПАРАДОКСА НА РАЙЧЕВ.
Помисли върху това!!!

07.01 2014 в 10:13

Прав е че няма левица и, докато не се появи истинска левица, която да разкара тоталитарните остатъци, политическото пространство няма да се нормализира. За съжалени българите са тъпанари и това няма да стане скоро. Много лесно е да бъдат манипулирани и да им се пробута за лява БСП и сие, а за десни ГЕРБ и РБ. Баракудата ще обере протестния вот. Всъщност това е мафията разделена на кръгове по интереси. Докато този "Елит" не се разкара от политиката, докато не се смени шофьора, ние ще пътуваме в обратната на демокрацията и просперитета посока. Естествено този безсрамен милионер това него интересува. Той е част от проблема.

07.01 2014 в 09:26

Тоталитарния режим не може да се окачестви като ляв или десен. Все едно да кажете че османската военно-феодална система е лява или Китайската комунистическа партия. Собственик на всичко е султана, а при "комунизма" държавата, на държавата Партията с нейната върхушка. Ляв ли е севернокорейският диктатор?Или Башар Асад. Тези понятия имат смисъл само в една демокрация, защото лявото и дясното взаимно се определят като се противопоставят и си сътрудничат както лявото и дясното полукълбо на нашият мозък, лявата и дясната ръка. У нас пишман десните ,назначената опозиция се определиха като такива спрямо една партия и Елит от тоталитарното недавно, която макар да ползва леви лозунги и демагогия не е лява, а обслужва интересите на своя елит и бизнес. Всъщност протеста срещу нея не беше ляв или десен. Електората на СДС и ОДС не беше десен.Той искаше Свобода, Демокрация, Справедливост. Това беше средната класа, хората под корумпираният тоталитарен Елит. Сега отново те и техните наследници са протестърите защото преходът не им донесе очакваният просперитет, а върховете се оказаха отново заети от старият Елит и неговите наследници. И те го нарекоха Олигархия, Мафия, Задкулисие.

06.01 2014 в 22:06

Tarabata, това не е малоумие. Изглежда парадоксално, но само на пръв поглед, всъщност нещата са си точно на мястото. Ще се опитам да ти обясня механизма на този “парадокс”. След близо 70 години ляво управление резултата е, че БОРЦИТЕ ПРОТИВ КАПИТАЛИЗМА се превърнаха в МАСТИТИ КАПИТАЛИСТИ (това е истинският парадокс).
След като лъсна лицемерието на лявата идея, на “пролетариата“ по естествен начин му остана дясното пространство, за да противодейства на НОВИТЕ ГОСПОДАРИ.
Още повече, факта че в страните, които не бяха огрети от щедрото слънце на лявата идея “пролетариата” като цяло живее доста по-добре.
Така че както виждаш парадокс няма.
ВИЕ ГУБИТЕ БИТКАТА ЗА СЪРЦАТА НА ХОРАТА ПО ПРАВИЛАТА, КОИТО САМИ СЪЗДАДОХТЕ.
Просто не може да си и ЛЯВ и МИЛИОНЕР.
Трябва да избереш едно от двете.
Във философията това е известно като ПАРАДОКСА НА РАЙЧЕВ.
Разбра ли ме?

06.01 2014 в 21:43

"Държавата е болна от липса на ляво"
- Лявото в момента се наваксва чрез КРЕДИТИ - умно а?

„Шофьорът на колата трябвало да е морален. Аз пък искам да кара добре“
- И какво ако добрият шофьор е пиян или дрогиран или си брои парите докато идва завоя?

"цялата останала нация – за тъпанари“
- Тъпанари са защото така са възпитани - 60г. да гласуват за БСП, да мизерстват с 300лв. пенсия и на коледа да се РАДВАТ че мизерстват с 350лв. Тъпанари са защото се информират от медиите на Пеевски. А останалите, които не са тъпанари и поддържат това управление, са просто финансово зависими!

06.01 2014 в 21:18

Аз само не разбрах как Райчев е установил, че протестът е десен и че иска повече капитализъм. Не че има нещо лошо в това да има повече капитализъм. Неговите "разсъждения" са някак само интуитивно базирани.

Протестът е широкоспектърен в политическо отношение. Има и леви, има и десни. И двете крила на протеста казват, че искат честни политици - сиреч такива, които да не се сдружават с олигарси и мафия, да не крадат от субсидии, да поддържат благоприличие и да са образовани, а не калинки като Хасан Адемов, за който преди години стана ясно, че си е купил дипломата.

Няма индикации протестът да е прокапиталистически.