Борисов нахлу във ВСС като Сидеров в НАТФИЗ

OFFNews 14 януари 2016 в 18:05 28625 25

Бойко Борисов буквално нахлу във Висшия съдебен съвет по време на обсъждането на казуса "Яневагейт" за "опраскването" на магистратки. И се започнаха спекулациите - кой е пратил смс на премиера, че Лозан Панов искал отново изслушването му, защо Борисов е препратил същия този СМС на председателя на Върховния касационен съд. Самият Борисов директно предупреди Панов да не се занимава с политика и отрече да е замесен в аферата. Тръгнаха различни коментари, но никой не направи аналогията, че нахлуването на Борисов във ВСС е същото действие като нахлуването на Сидеров в сградата на НАТФИЗ.

Висшият съдебен съвет е постоянно действащ орган, който представлява съдебната власт и осигурява нейната независимост. Той определя състава и организацията на работа на съдебната власт и осъществява управление на дейността й, без да засяга независимостта на нейните органи. Това гласи Чл. 16. (1) от Закона за съдебната власт. По Конституция съдебната власт е разделена от изпълнителната. Е, на какво основание тогава Борисов си позволява да цъфне неканен пред магистратите? Те дори не са взели решение да го поканят и да го изслушват. Защо охраната на ВСС не е спряла на вратата нахлуващия премиер? Не, че охраната на НАТФИЗ спря Сидеров. 

В случая с лидера на Атака МВР и прокуратурата действаха светкавично. Полицаите задържаха Сидеров и го отведоха в Първо РПУ. Цацаров веднага поиска свалянето на имунитета му и повдигна обвинение срещу депутата. 

А Борисов дори не е депутат - т. е. няма и имунитет, който да го брани от закона. Но това не му пречи да влезе посред заседанието. Е, как да сме правова държава, в която самият министър-председател си позволява директно да навлиза в територията на друга власт?

Отделен въпрос е, че след появата на Борисов във ВСС, аферата "Яневагейт" светкавично бе приключена. Забравете за нея. Забравете, че прекратената проверка уличаваше висшите магистрати, включително членове на съдебния съвет в търговия с влияние. Забравете и за "опраскването".

СМС-ът, с който "независимата" съдебна власт уведомява премиера Бойко Борисов, че бди "двете каки" да не му създават проблеми

Едва ли ще узнаем някога кои са информаторите на Борисов, които го уведомяват в реално време за хода на дебатите във ВСС. Те може да са сред двадесет и петимата членове на съвета, може да е някоя стенографка или сътрудник. Който и да е - няма право да го прави.

Всъщност тези въпроси не са от значение. Важното е, че стана съвсем ясно колко "независима" е съдебната власт. Сега на ход е Цацаров - ще намери ли смелост да реагира на премиерското нахлуване във ВСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!