Борисов нахлу във ВСС като Сидеров в НАТФИЗ

OFFNews Последна промяна на 14 януари 2016 в 18:05 27141 25

Бойко Борисов буквално нахлу във Висшия съдебен съвет по време на обсъждането на казуса "Яневагейт" за "опраскването" на магистратки. И се започнаха спекулациите - кой е пратил смс на премиера, че Лозан Панов искал отново изслушването му, защо Борисов е препратил същия този СМС на председателя на Върховния касационен съд. Самият Борисов директно предупреди Панов да не се занимава с политика и отрече да е замесен в аферата. Тръгнаха различни коментари, но никой не направи аналогията, че нахлуването на Борисов във ВСС е същото действие като нахлуването на Сидеров в сградата на НАТФИЗ.

Висшият съдебен съвет е постоянно действащ орган, който представлява съдебната власт и осигурява нейната независимост. Той определя състава и организацията на работа на съдебната власт и осъществява управление на дейността й, без да засяга независимостта на нейните органи. Това гласи Чл. 16. (1) от Закона за съдебната власт. По Конституция съдебната власт е разделена от изпълнителната. Е, на какво основание тогава Борисов си позволява да цъфне неканен пред магистратите? Те дори не са взели решение да го поканят и да го изслушват. Защо охраната на ВСС не е спряла на вратата нахлуващия премиер? Не, че охраната на НАТФИЗ спря Сидеров. 

В случая с лидера на Атака МВР и прокуратурата действаха светкавично. Полицаите задържаха Сидеров и го отведоха в Първо РПУ. Цацаров веднага поиска свалянето на имунитета му и повдигна обвинение срещу депутата. 

А Борисов дори не е депутат - т. е. няма и имунитет, който да го брани от закона. Но това не му пречи да влезе посред заседанието. Е, как да сме правова държава, в която самият министър-председател си позволява директно да навлиза в територията на друга власт?

Отделен въпрос е, че след появата на Борисов във ВСС, аферата "Яневагейт" светкавично бе приключена. Забравете за нея. Забравете, че прекратената проверка уличаваше висшите магистрати, включително членове на съдебния съвет в търговия с влияние. Забравете и за "опраскването".

СМС-ът, с който "независимата" съдебна власт уведомява премиера Бойко Борисов, че бди "двете каки" да не му създават проблеми

Едва ли ще узнаем някога кои са информаторите на Борисов, които го уведомяват в реално време за хода на дебатите във ВСС. Те може да са сред двадесет и петимата членове на съвета, може да е някоя стенографка или сътрудник. Който и да е - няма право да го прави.

Всъщност тези въпроси не са от значение. Важното е, че стана съвсем ясно колко "независима" е съдебната власт. Сега на ход е Цацаров - ще намери ли смелост да реагира на премиерското нахлуване във ВСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.01 2016 в 19:39

Значи Лозан Панов е реагирал съвсем основателно, показвайки върнатия от Борисов SMS на член от ВСС ! А Яне Янев сега просто спасява конфузното положение ! Истината е, че цялата политическа върхушка е до такава степен корумпирана на база на зависимости или връзкарство, че й липсва даже усещането за незаконност и за виновност ! Да не говорим за агентите от рода Сава, Гоце, Павел и пр., които съзнателно генерират корупция и разруха !

17.01 2016 в 14:03

Владо, изброените от теб политици практически са много над средното ниво на коментиращитв тук, били те тролове или наивници. Простотията им ги прави лесно манипулируеми, което днес ги прави предатели на родината. Независимо дали са русофили, атакисти, комунисти или жадни за власт недорасли "десни" и всевъзможни протестъри. За съжаление нашият народ ще трябва да изстрада помъдряването си, за да стане критично анализиращ и мислещ и да изхвърли на боклука всички гореспоменати! Уви, разрушеният от комунизма морал се нуждае от многогодишно възраждане, както самочувствието ни, за да станем достойни за името на предците ни.

16.01 2016 в 17:21

То бива бива ама такава наглост не сме виждали!
Къде е Цацаров да му иска имунитета!

16.01 2016 в 16:49

Разликата е, че на СидероФ му счупиха сурата, а на Борисов му станаха на крака!

15.01 2016 в 22:13

http://www.bnews.bg/article-146436

15.01 2016 в 09:09

Тоя СМС показва не само, че няма независима съдебна система (което вече отдавна е ясно), а че сме МНОГО НАИВЕН НАРОД, който може да търпи да се гаврят с него разни каки и мутри

15.01 2016 в 08:12

Пожарникарот от Банкя и фотографчето от Ямбол - лицата на българската демокрация. Липсват само хидрологът от Дръндар и асистентът по История на БКП Гоце от Сирищник за да е пълна картинката.

15.01 2016 в 06:08

Държавата се тресе, Боко вилнее, а някой чул ли е нещо Президента да се обади? По времето на Орешарски беше много ербаб, сега се е спльокал като сопол, т.е в естественото си състояние. Едно от (многото) неща, които ни липсват е силна личност на този пост та малко от малко да озаптява самозабравилата се мутра.

15.01 2016 в 06:06

Държавата се тресе, Боко вилнее, а някой чул ли е нещо Президента да се обади? По времето на Орешарски беше много ербаб, сега се е спльокал като сопол, т.е в естественото си състояние. Едно от (многото) неща, които ни липсват е силна личност на този пост та малко от малко да озаптява самозабравилата се мутра.

14.01 2016 в 22:34

Боже,а какво шкембе под якето...мъж на годината...ужас!