АФИС: За първи път двама дебютанти на парламентарен вот сред първите седем за НС

Протестният вот се разпилява, дори партията на Божков, която няма да участва на изборите, има 1% подкрепа

OFFNews 21 февруари 2021 в 11:40 10691 0

Четири политически формации се очертават като сигурни и още три като потенциално възможни участници в следващия парламент.

Коалицията „ГЕРБ-СДС“ засега запазва лидерската си позиция с 25,2%, следвана от „БСП за България“ с 22,5%. Напрегната до последния момент може да се окаже битката за третото място между партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ - с 14,2 на сто, и ДПС с 11,5%. В „Демократична България“ получава 5,6% подкрепа, „Изправи се! Мутри вън!“ - 4,1 на сто, а ВМРО 3,2 на сто. Цели 13,7 на сто от решилите да гласуват заявяват, че ще подкрепят друга партия. 

Това показват данните от национално представително проучване на „АФИС“, осъществено в периода 12-17 февруари сред 1000 пълнолетни български граждани.*

За първи път сред потенциалните парламентарни призьори личат имената не на една, а на две съвсем нови формации, които на предстоящите избори ще направят своя политически дебют, подчертават социолозите. 

Данните показват очертаваща се широка фрагментация на вота, заради което е възможно голяма част от българските избиратели да останат непредставени в следващия парламент. Освен, че е нетипично висок делът на така наречените „Други партии“, които ще привлекат гласове, но ще останат извън парламента, не са малко и формациите, които ще останат под 4-процентовия праг, но ще прескочат „заветния“ един процент от гласовете, който осигурява на участниците държавна субсидия. Това са Възраждане с 2,2%, АБВ и Атака с по 1,6%, Републиканци за България с 1,4%, 

Патриотичната коалиция - Воля и НФСБ получава 2,0 на сто. Над един процент получава и партия, която не само не е регистрирана за участие в предстоящите избори, но и изобщо не е подавала заявление за регистрация – „Българско лято“ на бизнесмена в Дубай Васил Божков. 

Цифрите показват, че мощните антиправителствени нагласи, зародили се през миналото лято, не намират концентриран израз и се разпръскват в много и различни посоки. По този начин многобройните заявки за битка срещу статуквото не са уплътнени с реални шансове да донесат желаната от мнозинството български граждани промяна, коментират от АФИС. 

По-малко от два месеца преди насрочените парламентарни избори кардиналният въпрос за хипотетичната избирателна активност остава без отговор. В случай, че електоралните нагласи до предстоящите избори се запазят на сегашното ниво, избирателната активност ще бъде около 3,1-3,2 млн. души. При условие обаче, че епидемичната обстановка се усложни с наближаването на изборната дата, тази активност може да спадне до 2,6-2,7 млн. души. 

-----------------------------------------------------

*По данни от национално представително проучване на „АФИС“, осъществено в периода 12-17 февруари 2021 г. Интервюирани пряко "лице в лице" в домовете им са 1000 пълнолетни български граждани. Проучването е извършено със собствени средства. Изводите в анализа нямат характер на прогноза. Такава ще бъде направена въз основа на данните от мартенското проучване на „АФИС“ в по-непосредствена близост до очакваното събитие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови