OffNews.bg

Здравният министър за нападната медицинска сестра в Перник: Нужни са законодателни промени

Трябва да се вземат много сериозни мерки срещу агресията над медиците. Българският лекарски съюз проведе обучение за реакция при подобни инциденти, но са необходими законодателни промени и бързо производство, коментира служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по повод инцидента в Перник, пред журналисти в Добрич. Служебният кабинет нямало как да инициира приемането на такива без действащ парламент.

Министърът е на посещение в града във връзка с откриването на обновеното и разширено спешно отделение в местната многопрофилна болница.

Друг коментар на министъра беше посветен на случая във Варна, където лекар е преглеждал пациенти в нетрезво състояние. Според Меджидиев трябва да се сезира Етичната комисия към регионалната организация на Лекарския съюз, тъй като подобно поведение е недопустимо. Той каза още, че ще назначи проверка.

По повод предстоящите парламентарни избори Меджидиев обясни, че не се предвиждат допълнителни предпазни мерки, освен проветряване, дезинфекция и спазването на дистанция. Как ще гласуват хората, които са в карантина, ще реши ЦИК, обясни той.

По думите му здравната система е подготвена за следваща COVID вълна, подсигурени са медикаменти, запазен е броят на интензивните легла както при извънредна епидемична обстановка.

Министърът коментира и слуховете за затваряне на учебните заведения:

Никой не говори за затваряне на училищата. Всички мерки, които Министерството на здравеопазването е подало към учебните заведения, са с препоръчителен характер – всяко нещо, което е упоменато за спазване на дистанция, за разделяне на потоците, за двусменно обучение се осъществява при възможност на съответното училище и се решава от конкретния директор, каза Асен Меджидиев.